Koncert duhovne glazbe ‘Progledaj srcem ‘ tisućama vjernika ispunio zagrebačku Arenu

39

Najveći hrvatski godišnji glazbeni događaj suvremene duhovne glazbe, koncert „Progledaj srcem“ u produkciji „Laudato televizije“, 11. svibnja, pokazao je da ni zagrebačka Arena nije prevelika za okupiti tisuće zaljubljenika u molitvu, slavljenje i zahvaljivanje njihovom jedinom glazbenom i životnom Idolu.

Koncert se već peti put organizira kao podrška Laudato televiziji, jedinom specijaliziranom vjerskom kanalu u Hrvatskoj. Tako je 18 000 nazočnih iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke i Austrije jednoglasno pjevalo gotovo tri sata, više od 30 pjesama u izvedbi 125 glazbenika i izvođača.

Koncert su otvorili Alan Hržica, Domagoj Pavin i Petar Buljan molitveno slavljeničkim zazivima Duše Sveti, dobrodošao, Gospode, trebam Te i Ime ti je sveti. Na glavnu pozornicu zatim je došao Rafael Dropulić – Rafo koji je već zagrijanu publiku podsjetio na dubinu poruke cijelog koncerta Otvoriti oči svojega srca s istoimenom pjesmom.

Silinu radosti koja je preplavila dvoranu razdragali su domaćini večeri, s. Dijana Lončarek, Marin Periš i „uživo“ iz Kine Josip Kežić, gdje je započeo cjelokoncertnu potragu za investitorima koji će biti spremni uložiti i spasiti Laudato TV.

Pjevati i svirati Ljubavi nastavili su: Hanna Polhe i sestre Halužan; Alan Hržica; Ana Rucner, Zbor redovnika, Zbor Mihovil. Za to vrijeme Kežić je nastavio potragu za investitorima. Zabrinut da tu postoji i kupovni interes Kineza, predstavio je njihovu veliku zainteresiranost za Laudato, potkrijepivši ideju video prilogom. U suzama nasmijana, a možda i zabrinuta publika budno je nastavila pratiti kako će se priča o Laudatu odviti.
Na pozornicu je zatim stupio fra Marin Karačić, a potom i grupa Emanuel.

„Isus je živ. Vjeruješ li da je prisutan?“, upitao je vlč. Boris Jozić, povjerenik za vjernike laike u Zagrebačkoj nadbiskupiji, na početku duhovne meditacije. Kako bi pojasnio Božju prisutnost i ljubav, citirao je redak iz Ivanova evanđelja: „Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.“ (Iv 3,16) Njegove riječi bile su uvod u nastup slavljeničkog tima molitvene zajednice Božja pobjeda. Sestre Palić nastavile su koncert, a pridružio im se Tony Cetinski, nakon čega je ponovno nastupio Rafo.

Prema kraju koncerta, kraju se bližila i Josipova potraga za onima koji će pomoći da Laudato opstane. Na čuđenje, baš kao što je i samo postojanje Laudata, vratio se u Zagreb i pridružio s. Dijani i Marinu. „Hoće li Hrvatska zadržati Laudato? Mladosti, ovo je vaša zemlja“, snažno je poručio okupljenima Jozo Grbeš, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji za SAD i Kanadu sa sjedištem u Chicagu. Rekavši kako je njega put odnio daleko, želio je naglasiti kako je svim ljudima koje je sreo duša podijeljena, između zemlje koje su ostavili i u kojoj žive. „Postanite apostoli, promijenite ovu zemlju da možete ostati u njoj, a to možete samo ako progledate srcem. Zajedno možemo mijenjati zemlju, snagom ljubavi. Nemojte odustati“, pozvao je fra Jozo.

Svi sudionici koncerta okupili su se na pozornici, a cijela dvorana, držeći se za ruke, molila je Očenaš za Domovinu. Molitva se spontano prelila u pjesmu Moja domovina, obećavajući njezino ostvarenje.

Za kraj svi su izvođači predvođeni vokalom Petrom Buljanom otpjevali završnu pjesmu Krovovi.

Veliko priznanje koncertu dolaskom su izrazili mons. Želimir Puljić, predsjednik HBK i zadarski nadbiskup; fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije; fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije; fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske provincije Sv. Jeronima franjevaca konventualaca; don Tihomir Šutalo, provincijal Hrvatske salezijanske provincije;  mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, prvi tajnik Apostolske nuncijature u RH; mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i HKM-a; mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog Svetišta Sv. Josipa u Karlovcu; vlč. Borna Puškarić, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa Josipa kard. Bozanića; Tomislav Madžar, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović; Ljubo Jurčić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića; Ivan Kujundžić,  izaslanik predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba dr. Drage Prgometa te Iwo Bender, regionalni menadžer EWTN-a za srednjoistočnu Europu.

Organizatori koncerta, Laudato televizija i Udruga Ime dobrote zahvalili su Gradu Zagrebu, Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Molitvenoj zajednici Srce Isusovo, svim medijskim pokroviteljima, sponzorima, dobročiniteljima, moliteljima i ljudima dobre volje, koji su zajedno s njima, uspješno ostvarili ovaj koncert.

Snimka koncerta Progledaj srcem moći će se pogledati premijerno na Laudatu na Tijelovo, 20. lipnja.

Laudato.hr/ KT