Pismo čitateljice: Tragična problematika s ultrazvukom i maltretiranje pacijenata!

30

Našem portalu obratila se čitateljica inicijala T.B. sa zamolbom objave informacije koja će ukazati na nelogičnost zdravstva, po pitanju snimanja ultrazvuka u Domu zdravlja Busovača.

Naime, pošto je njezin otac ostao 100% invalid, poslije operacije tumora jednjaka te izgubio mogućnost govora, ona je preuzela svu brigu oko dokumenata potrebnih za liječenje, dijagnostična snimanja i svega ostalog što je potrebno u postoperativnom razdoblju te redovnim kontrolama.

Kako sama kaže, poslije kontrole u Sarajevu vrlo je teško bilo što uskladiti. U Sarajevu je operiran, prije par mjeseci, a do javljanja liječniku u Sarajevu potrebno je prikupiti sve nalaze i obaviti različita snimanja.

Dom zdravlja u Busovači, navodno, ne radi snimanja ultrazvukom te sve pacijente šalje na snimanje u bolnicu “dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila. Od tog trenutka nastaje opća konfuzija. T.B. je telefonski pozvala bolnicu u Novoj Biloj kako bi naručila oca za snimanje. Nadležna služba joj pri tom objašnjava kako bolnica “dr. fra Mato Nikolić” ne radi snimanja ultrazvukom za stanovnike Busovače, jer to mogu obaviti u busovačkom Domu zdravlja.

Poslije ovoga, T.B. ponovno stupa u kontakt sa službenicima Doma zdravlja u Busovači te ostaje nemalo iznenađena i zatečena neljubaznošću osobe koja radi u službi za narudžbe snimanja. Na pitanje kome se obratiti i gdje obaviti prijeko potrebno snimanje, obzirom da joj život oca ovisi o preventivnim kontrolama, nitko ne daje konkretan odgovor. T.B. u svom javljanju navodi kako je pokušala kontaktirati i nadležnu osobu u Ministarstvu zdravstva ŽSB, ali na uredski broj telefona do pisanja ovog teksta se nitko nije javljao.

Postavlja se veliko pitanje, zašto se pored ultrazvuka u Domu zdravlja Busovača pacijenti maltretiraju i šalju u bolnicu? Zašto netko ne rješava ovo pitanje koje je od životnog značaja za pacijente? Kome se pacijenti trebaju obratiti za pomoć? Je li za neke već sada kasno?