- oglas -

Pet najpogodnijih europskih zemalja za ljude s idejama

Pročitajte i ovo

Tri osobe ozlijeđene u sudaru kod Travnika, među njima i devetogodišnje dijete

Tri osobe su ozlijeđene u prometnoj nesreći koja se jutros oko 7:30 sati dogodila na magistralnom putu M-5, u mjestu Kanare...

I to je BiH: Dobila posao nakon 40 godina na birou

Igle, konci i raznobojni materijali već tri desetljeća su svakodnevica Drvarčanke Brankice Dodig, koja za šivaćom mašinom stvara najljepše...

VIDEO Žena istukla supruga u kladionici

Internetom kruži video snimak nadzorne kamere iz jedne poslovnice neimenovane kladionice, u kojem se vidi ulazak iznervirane supruge, koja...
Koje zemlje u Europi su najbolje za pokretanje startup biznisa? Na ovo pitanje nije tako lako odgovoriti kao što možda mislite jer za odabir prave lokacije trebali biste uzeti u obzir nekoliko različitih čimbenika.
Ekonomski stručnjaci raspravljali su o ovoj temi i napravili su listu pet najprivlačnijih europskih zemalja za pokretanje startup projekata.

Oni su rangirani kroz kombinaciju poticaja koje nude, koliko je plodno tlo za pokretanje posla, sposobnost tih zemalja da podrže startupove od početnog stadija sve do internacionalizacije, mogućnost dobijanja radne vize zajedno s kvalitetom infrastrukture.

Velika Britanija

London je već dugo smatran epicentrom svijeta kada je pokretanje biznisa u pitanju. Međutim, ovisno o sektoru, vaš startup mogao bi se nalaziti i u drugim britanskim gradovima poput Manchestera, Birminghama ili čak Edinburgha, koji su ujedno i povoljnije opcije kada je u pitanju uredski prostor i zapošljavanje.

Razlika u uspostavljanju posla u Londonu je ta što ćete od prvog dana imati više pristupa “rizičnim” kapitalistima nego u bilo kojem drugom gradu u Europi, a samim tim ste bliži novcu.

Njemačka

Berlin je glavni grad kada govorimo o startup životu u Njemačkoj. Ne samo da ćete naći visoko obrazovanu i multinacionalnu radnu snagu čiji je drugi jezik engleski, već ćete naći i vrhunsku infrastrukturu (prijevoz, internet, telekomunikacije, socijalne usluge) u kombinaciji s poticajima lokalne uprave za pokretanje posla.

S druge strane, pretpostavlja se da će nakon što Velika Britanija napusti Europsku uniju, Njemačka porasti u očima brojnih biznismena. Neke njemačke organizacije pokušavaju to iskoristiti oglašavanjem u Velikoj Britaniji o njemačkoj infrastrukturi.

Estonija

Slučaj Estonije razlikuje se od bilo kojeg drugog mjesta na svijetu. Ova relativno mala država ima snažan obrazovni sustav, visok stupanj digitalizacije te jednostavnost u pribavljanju radne i poduzetničke vize.

S jednom od najviših stopa startupova po glavi stanovnika i ekonomski aktivnim stanovništvom orijentiranim prema poduzetništvu, Estonija je iznjedrila svjetske kompanije poput Taxifyja, Skypea i Pipedrivea.

Švedska

Švedska je proizvela nekoliko vrlo uspješnih startup kompanija posljednjih godina i zemlja je izvoznik sjajnih izuma i naprednih tehnologija.

Naprimjer Klarna, švedska kompanija za financije, postala je jedna od najvećih svjetskih fintehničkih kompanija koja je samo prošli mjesec ostvarila zaradu od 460 miliona dolara i dostigla ukupnu vrijednost od 5,5 milijardi dolara.

Finska

Finska je toliko otvorena za startupove da tamošnja vlada izdvaja sredstva za grantove i kredite za podršku ovoj vrsti projekata, posebno kada izađu iz inkubatora na univerzitetima.

Klix.ba

Najnovije vijesti

Tri osobe ozlijeđene u sudaru kod Travnika, među njima i devetogodišnje dijete

Tri osobe su ozlijeđene u prometnoj nesreći koja se jutros oko 7:30 sati dogodila na magistralnom putu M-5, u mjestu Kanare...

I to je BiH: Dobila posao nakon 40 godina na birou

Igle, konci i raznobojni materijali već tri desetljeća su svakodnevica Drvarčanke Brankice Dodig, koja za šivaćom mašinom stvara najljepše odjevne predmete, a odnedavno taj...

VIDEO Žena istukla supruga u kladionici

Internetom kruži video snimak nadzorne kamere iz jedne poslovnice neimenovane kladionice, u kojem se vidi ulazak iznervirane supruge, koja je tamo primijetila svog muža,...

Bogdanović se “smilovao” svom bivšem klubu

Zadnja tri međusobna dvoboja između Utah Jazza i Indiana Pacersa završavala su vrlo visokim pobjedama Pacersa. Sreća se okrenula i sada su visoko slavili...

“Predsjednik” uskoro na malim ekranima

Epizoda prati i Tuđmanovo odrastanje u Velikom Trgovišću u sjeni politički angažiranog oca, inače jednog od vođa lokalnog HSSa.Kraj i početak Tuđmanova političkog puta,...

Povezane vijesti