- oglas -

Pet najpogodnijih europskih zemalja za ljude s idejama

Pročitajte i ovo

Vraća se Liga prvaka, u subotu Barcelona – Napoli

Vraća se Liga prvaka, najelitnije nogometno klupsko natjecanje Europe. U petak i subotu, 7. i 8. kolovoza, na rasporedu...

Požar na splitskoj Rivi, izgorjeli motocikli (VIDEO)

OKO 13 sati na Rivi je izbio požar više parkiranih motocikla.Plamen je zahvatio i obližnje palme, a stradao je...

NISMO VIŠE PRVI: U BiH preminulo deset osoba, 165 novih slučajeva zaraze

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini je registrirano 165 novozaraženih slučajeva i 10 smrtnih.U Federaciji BiH prijavljena su nova četiri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno...
- Advertisement -
Koje zemlje u Europi su najbolje za pokretanje startup biznisa? Na ovo pitanje nije tako lako odgovoriti kao što možda mislite jer za odabir prave lokacije trebali biste uzeti u obzir nekoliko različitih čimbenika.
Ekonomski stručnjaci raspravljali su o ovoj temi i napravili su listu pet najprivlačnijih europskih zemalja za pokretanje startup projekata.

Oni su rangirani kroz kombinaciju poticaja koje nude, koliko je plodno tlo za pokretanje posla, sposobnost tih zemalja da podrže startupove od početnog stadija sve do internacionalizacije, mogućnost dobijanja radne vize zajedno s kvalitetom infrastrukture.

Velika Britanija

London je već dugo smatran epicentrom svijeta kada je pokretanje biznisa u pitanju. Međutim, ovisno o sektoru, vaš startup mogao bi se nalaziti i u drugim britanskim gradovima poput Manchestera, Birminghama ili čak Edinburgha, koji su ujedno i povoljnije opcije kada je u pitanju uredski prostor i zapošljavanje.

Razlika u uspostavljanju posla u Londonu je ta što ćete od prvog dana imati više pristupa “rizičnim” kapitalistima nego u bilo kojem drugom gradu u Europi, a samim tim ste bliži novcu.

Njemačka

Berlin je glavni grad kada govorimo o startup životu u Njemačkoj. Ne samo da ćete naći visoko obrazovanu i multinacionalnu radnu snagu čiji je drugi jezik engleski, već ćete naći i vrhunsku infrastrukturu (prijevoz, internet, telekomunikacije, socijalne usluge) u kombinaciji s poticajima lokalne uprave za pokretanje posla.

S druge strane, pretpostavlja se da će nakon što Velika Britanija napusti Europsku uniju, Njemačka porasti u očima brojnih biznismena. Neke njemačke organizacije pokušavaju to iskoristiti oglašavanjem u Velikoj Britaniji o njemačkoj infrastrukturi.

Estonija

Slučaj Estonije razlikuje se od bilo kojeg drugog mjesta na svijetu. Ova relativno mala država ima snažan obrazovni sustav, visok stupanj digitalizacije te jednostavnost u pribavljanju radne i poduzetničke vize.

S jednom od najviših stopa startupova po glavi stanovnika i ekonomski aktivnim stanovništvom orijentiranim prema poduzetništvu, Estonija je iznjedrila svjetske kompanije poput Taxifyja, Skypea i Pipedrivea.

Švedska

Švedska je proizvela nekoliko vrlo uspješnih startup kompanija posljednjih godina i zemlja je izvoznik sjajnih izuma i naprednih tehnologija.

Naprimjer Klarna, švedska kompanija za financije, postala je jedna od najvećih svjetskih fintehničkih kompanija koja je samo prošli mjesec ostvarila zaradu od 460 miliona dolara i dostigla ukupnu vrijednost od 5,5 milijardi dolara.

Finska

Finska je toliko otvorena za startupove da tamošnja vlada izdvaja sredstva za grantove i kredite za podršku ovoj vrsti projekata, posebno kada izađu iz inkubatora na univerzitetima.

Klix.ba

Najnovije vijesti

Vraća se Liga prvaka, u subotu Barcelona – Napoli

Vraća se Liga prvaka, najelitnije nogometno klupsko natjecanje Europe. U petak i subotu, 7. i 8. kolovoza, na rasporedu...

Požar na splitskoj Rivi, izgorjeli motocikli (VIDEO)

OKO 13 sati na Rivi je izbio požar više parkiranih motocikla.Plamen je zahvatio i obližnje palme, a stradao je i štekat obližnjeg kafića. Na...

NISMO VIŠE PRVI: U BiH preminulo deset osoba, 165 novih slučajeva zaraze

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini je registrirano 165 novozaraženih slučajeva i 10 smrtnih.U Federaciji BiH prijavljena su nova četiri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Preminuli su ženska osoba iz...

Pogledajte snimak zlostavljanja žene u Jajcu: Muž udario suprugu automobilom

Portal Radiosarajevo.ba došao je u posjed snimka na kojem se vidi brutalno zlostavljanje jedne ženske osobe u Jajcu.Kako su kazali svjedoci ovog nemilog događaja, incident se dogodio u noći s petka...

NAKON ZAVRŠETKA PANDEMIJE: Evo kako većina zaposlenika u Njemačkoj želi raditi

Većina njemačkih zaposlenika želi zadržati mogućnost rada od kuće i nakon završetka pandemije koronavirusa, pokazala je studija.Sociolozi sa Sveučilišta u Konstanzu intervjuirali su 700...

Povezane vijesti