Parlament Federacije BiH u blokadi, nema naznaka izbora novog rukovodstva

11

Još uvijek ne postoje nikakve naznake da bi u skorije vrijeme mogao biti deblokiran rad Parlamenta Federacije BiH. Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić ističe da odgovornost za to isključivo snosi parlamentarna većina.

 

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 24. juna 2019. godine prekinuta je glasovima zastupnika SDA, DF-a, HDZ-a, SBB-a, PDA, A-SDA i zastupnika Eldina Vrače, koji su podržali zahtjev HDZ-a da ne bude sjednice do izbora novog rukovodstva.

 

Parlamentarna većina tada je tvrdila da će u najskorijem mogućem periodu izabrati novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i njegove zamjenike, međutim sedmicu poslije nema ni traga, a ni glasa novom rukovodstvu.

 

Od ranije je poznato da aktuelnog predsjedavajućeg Elvira Karajbića treba naslijediti zastupnik SDA Mirsad Zaimović, a spekuliše se da će na mjesto njegovog zamjenika biti izabran Mladen Bošković iz HDZ-a. Još uvijek nije poznato ko će biti zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, kao ni iz koje političke stranke će doći.