Poveži se s nama

Putovanja

PARK „RAVNE 2“ POSTAO I NAJVEĆA GALERIJA UMJETNINA NA OVIM PROSTORIMA

Objavljeno

Iza Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ je još jedna izuzetno uspješna sezona, a jedinstveni Arheološko – turističko – sportski park „Ravne 2“ i ove godine je oborio sve rekorde po posjetama. Pored velikog broja gostiju iz cijelog svijeta, park od ove godine možemo zvati i velikom galerijom umjetnina na otvorenom. O brojnim programima govori Evelina Čehajić, programska menadžerica parka „Ravne 2“.

– Iza nas je najuspješnija sezona uz mnoštvo različitih sadržaja i novih instalacija koje smo ove godine dobili na ovom jedinstvenom mjestu. Od mjeseca marta su počele aktivnosti i otvorenja novih sadržaja. U martu smo dobili Trg Nikole Tesle, a nakon toga i još jednu sjajnu umjetničku instalaciju – Besmrtni pjesnici ljubavne poezije sa bistama najvećih svjetskih pjesnika. Tokom ljeta otvorena je i Tradicionalna vedska kuća, još jedno mjesto meditacije i smiraja, nakon toga u park nam je „stigao“ i najveći kralj naših prostora Tvrtko I Kotromanić, a kraj godine smo začinili otvorenjem još dvije sjajne instalacije – statue kraljice Teute i unikatnog stećka sa kosmičkim simbolima. U pitanju su radovi autora Damira Šabića i Adisa Eliasa Fejzića, kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo na sjajnim instalacijama koje oplemenjuju naš park. – kazala nam je Evelina Čehajić.

Centralni događaj u parku „Ravne 2“ je obilježavanje dolaska ljeta i festival koji se svake godine održava povodom ljetnog solsticija. I ove godine festival je privukao velika regionalna muzička imena, a tokom festivala su održani i brojni drugi događaji.

– Svakako najznačajniji godišnji događaj je festival povodom ljetnog solsticija „Summer Solstice Festival“, a tokom pet dana ovogodišnjeg festivala imali smo priliku uživati u nastupima Milice Todorović, Crvene Jabuke i Zostera. Održane su i brojne radionice, predavanja i drugi događaji. U parku smo imali i nastupe velikog broja kulturno – umjetničkih društava iz BiH i drugih zemalja, predavanja, promocije knjiga, a događaj koji je prvi put održan ove godine „Lideri svjesnosti“ je privukao najznačajnija imena naših prostora u Visoko. – kaže Evelina.

Oglas

Događaji sportskog, ali i humanitarnog karaktera su također odlika parka „Ravne 2“, a bilo ih je i ove godine.

– Događaj na koji smo ponosni „Sportske zvijezde za djecu bez roditelja“ i ove godine je privukao mališane iz cijele BiH. Imali smo i sjajan sportski događaj „Olympic Day“ u saradnji sa Olimpijskim komitetom BiH, teniski turnir „Pyramid Cup“ uz učešće najboljih bh.tenisera, međunarodni rukometni turnir, kao i turnire u basketu. Naravno, u sadržajima parka uživaju i uposlenici i saradnici Fondacije, pa je u nekoliko navrata za sve njih bio priređen i svojevrsni teambuilding na kojem su se družili i uživali članovi naše Fondacije. Upravo zahvaljujući vrijednim uposlenicima Fondacije koji se brinu da park izgleda uvijek besprijekorno, u srcu BiH imamo oazu odmora, mira, uživanja i mjesto bez stresa. – zaključila je Evelina Čehajić, programska direktorica Parka „Ravne 2“.

Iako 2023.godina još uvijek nije završena, planovi za narednu se već uveliko kuju, pa nas tako i naredne godine očekuje mnoštvo sjajnih događaja, otvorenje novih instalacija, sportski, kulturni, muzički i brojni drugi događaji po kojima je park sada poznat širom regije, Europe i svijeta.

Video prilog rezimea sezone u najljepšem parku na ovim prostorima pogledajte na linku:

Oglas

 

 

 

Oglas

 

 

 

 

Oglas

 

Oglas

BiH

Uskoro direktne aviolinije iz Sarajeva za Oslo i Štokholm

Objavljeno

Piše

Kao rezultat Javnog poziva za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo koji provodi Vlada Kantona Sarajevo u saradnji sa Turističkom zajednicom KS i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine će uskoro biti direktno uvezan sa skandinavskim zemljama.

Komisija za stručnu ocjenu, nakon razmatranja zaprimljenih prijava, zapisnikom je utvrdila da je po Javnom pozivu pristigla jedna blagovremena prijava, a u pitanju je aviokompanija Norwegian Air AS.

Podsjetimo da su Sarajevu nedostajale upravo linije ka Skandinaviji.

Prethodno je kroz javne pozive Sarajevo dobilo više novih direktnih aviokonekcija ili je povećan broj polazaka na destinacijama od strateškog značaja, te kao krajnji cilj ovog projekta Sarajevo će biti direktno povezano sa 12 atraktivnih destinacija: Milano, Geteborg, London, Memingen, Brisel, Solun, Antalija, Izmir, Atina, Skoplje, Oslo i Štokholm.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Uspostavljena redovna avio linija Tuzla – Istanbul

Objavljeno

Piše

Međunarodna zračna luka Tuzla obavijestila je građane Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine, ali i sve zainteresirane da aviokompanija Lumiwings, prvi puta s Međunarodne zračne luke Tuzla, uspostavlja avioliniju za Istanbul.

Avio linija će biti uspostavljena već tokom ovog, zimskog reda letenja, a prvi let iz Tuzle za Istanbul planiran je za 5.ožujka ove godine.

Planirani letovi će se obavljati dva puta u  tjednu (utorkom i nedjeljom), a zainteresirani putnici već od danas, na web stranici kompanije Lumiwings, mogu kupiti karte po promotivnoj cijeni od 51 euro u jednom smjeru.

Ovim je ispunjeno još jedno od datih obećanja za uspostavu direktne redovne linije iz Tuzle za Istanbul, čime Međunarodna zračna luka Tuzla širi mrežu atraktivnih destinacija na koje se može putovati iz iste.

Oglas

Uz novouspostavljenu liniju za Istanbul u Turskoj, tokom trenutno aktivnog zimskog reda letenja sa Međunarodnog aerodroma putnici mogu putovati i za Memmingen, Dortmund i Saarbrucken u Njemačkoj, Halmstad i Stockholm (Skavsta) u Švedskoj, Esbjerg u Danskoj, Maastricht u Holandiji te Basel (Mulhouse) u Francuskoj/Švicarskoj.

Izvor: N1/Anadolija

Nastavi čitati

BiH

Zračna luka Mostar potpisuje ugovor sa Air Serbiom

Objavljeno

Piše

U petak, Zračna luka Mostar ulazi u novu eru svojeg poslovanja, te potpisuje dugo očekivani ugovor s Air Serbiom.

Ovaj korak simbolizira novi početak za Zračnu luku Mostar, obećavajući bolju povezanost i više opcija za putnike, prenosi Zamaaero.

Istovremeno, uzbuđenje raste oko razgovora s kompanijom SkyAlps. Do kraja tjedna očekuje se da će SkyAlps objaviti početak svojih operacija, nakon intenzivnih pregovora s turističkim agencijama o zakupu kapaciteta. Zračna luka Mostar, međutim, insistira da dio karata ostane dostupan za slobodnu prodaju, želeći osigurati pristupačnost letova svojim putnicima.

Nažalost, letovi s LOT-om ove godine neće biti pokrenuti zbog kasnog planiranja i nezadovoljavajućeg potencijala za punjenje. Ipak, u dogovoru s LOT-om, Mostar se priprema za uvođenje letova za Varšavu u sezoni 2025. Ovo planiranje unaprijed pokazuje strateško razmišljanje uprave zračne luke i obećava uzbudljive nove mogućnosti za putnike.

Oglas

Mostar također vodi ozbiljne pregovore s kompanijom SkyAlps o uspostavljanju baze u 2025. godini, što bi moglo značiti značajan porast broja linija i daljnje širenje mreže letova. Ovo je jasan pokazatelj ambicioznih planova Mostara za jačanje svoje pozicije kao ključne zračne luke u regiji. Sve u svemu, Zračna luka Mostar s pravom se može ponositi svojim postignućima i planovima. Uz podršku lokalne zajednice i strateške partnere kao što su Air Serbia i SkyAlps, Mostar je na putu da postane još važniji igrač u zračnom prometu.

Ovo je, bez sumnje, veliki korak naprijed za Mostar i njegovu zračnu luku, otvarajući vrata novim prilikama i povezivanju s cijelim svijetom.

Izvor: Bljesak.info

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Iran ukida turističke vize za državljane BiH i Srbije

Objavljeno

Piše

Iran je priopćio da od 4.veljače jednostrano ukida vize za 28 država kako bi oživio turizam u zemlji, prenosi AA.

Po pisanju AA, kako navodi iranska novinska agencija IRNA, zamjenik ministra vanjskih poslova Ali-Reza Bigdeli naveo je da je direktiva o jednostranom izuzeću od viza za građane nekih država u turističke svrhe u Iranu proslijeđena nadležnim institucijama.

Tom prilikom je istaknuo da će se izuzeće od viza primjenjivati ​​na 28 zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Bahrein, Uzbekistan, Tunis, Tanzaniju, Japan, Indoneziju, Singapur, Brazil, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Bjelorusiju i Indiju.

Također je dodao da će državljani Indije od ovih 28 zemalja moći ući u Iran avionom bez potrebe za vizom, ali da će morati da dobiju vizu za ulazak preko kopnenih granica.

Oglas

Državljanima ovih 28 zemalja koji putuju u Iran u turističke svrhe neće biti potrebna viza za putovanje u Iran od 4. februara 2024. godine, rekao je Bigdeli.

Izvor: BHRT/AA

 

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Vitežanin u pohodu na najviši vrh južne hemisfere

Objavljeno

Piše

Aconcagua je najviši vrh Južne Amerike, ujedno i obiju Amerika te južne hemisfere. Visina planine je 6962 m, to je ujedno  vrh  planinskog lanca Anda, a nalazi se u Argentini. Mnogi planinari postave si za cilj osvojiti spomenuti vrh jer je isti samo malo preko tisuću metara niži od najvišeg vrha Himalaja, što ga čini drugim najvišim vrhom na svijetu te spada pod Seven summits, ili Sedam svjetskih vrhova.

Aklimatizacija traje malo duže, no kako kažu planinari s iskustvom penjanja na vrh Aconcagua, uspon jeste kondicijski izuzetno zahtjevan, ali izdržljiv te je najbolje krenuti u ovu ekspediciju u siječnju ili veljači kada je snijega najmanje i kada je vrijeme najstabilnije.

Na ovu ekspediciju se odlučio i Vitežanin Nenad Rajić u pratnji s ostatkom ekipe te su mu iz njegovog HPD Vitez poželimo sreću.

Sretno našem Nenadu Rajiću na još jednoj u nizu ekspediciji, ovaj put ide u Južnu Ameriku i penje njen najviši vrh Aconcagua 6.962 m/n dav.
Sretno Nenade i Ilija kao i ostatku ekipe.
Želimo vam vedro vrijeme i lagane noge!

Oglas

 

Nastavi čitati

Putovanja

Donosimo vam top 5 preporuka gdje jeftino možete ‘odletjeti’ na izlet u ožujku

Objavljeno

Piše

Putovanja su uvijek dobra opcija, a iako u drugom i trećem mjesecu je nešto manja ponuda letova Pogled.ba u suradnji s Instagram stranicom jeftini.letovi Vam donosi pet preporuka gdje možete ‘odletjeti’ na kavu s povratnom kartom za manje od 50 eura.
Pregledali smo aerodrome i letove iz okruženja (Mostar, Sarajevo, Tuzla, Banja, Split, Dubrovnik i Zadar) te vam donosimo preporuke za najpovoljnije. Za slejdeće mjesece možemo očekivati puno više povoljnih letova iz Splita i Dubrovnika, ali za mjesec ožujak primat su preuzeli drugi aerodromi.  Ako Vam se ne sviđa nešto od ovih preporuka, ostale jeftine letove možete pogledati na Instagram stranici jeftini.letovi. 

1.    Sarajevo – London 14.3.2024 – 17.3.2024, cijena 36 €, avio kompanija WIZZ AIR

London je grad bezbroj boja i raznolikosti – grad bogate povijesti a opet vječno moderan – zauzima jednu od vodećih pozicija u modi, glazbi i umjetnosti. Posjetiteljima nudi fantastične zanimljivosti i zabave u izobilju, a sigurno da u ovim datumima i nogometni zaljubljenici mogu pronaći nešto za sebe. Ako Vas zanima ovaj let za London više informacija i rezervaciju možete napraviti ovdje. 

 

Oglas

2.    Banja Luka – Beč 15.3.2024 – 18.3.2024, cijena 34 €, avio kompanija RYANAIR

Predivna arhitektura, iznimno živa umjetnička scena, bogata povijest, dobra hrana, predivni dvorci i parkovi, vožnja rijekom i mnoge druge zanimljivosti nudi Beč, glavni grad Austrije. Za jedan kratki izlet u Beč iz Banja Luke jako povoljni letovi, a informacije i rezervacije možete napraviti ovdje. 

 

3.    Zadar – Warszawa  26.3.2024 – 28.3.2024, cijena 57 €, avio kompanija RYANAIR

Oglas

Warszawa je jedan od najpopularnijih europskih glavnih gradova, posebice među mlađim uzrastima koji tamo odlaze na jeftina, ali uzbudljiva putovanja. Za razliku od ostalih europskih gradova, Varšava nije usredotočena na starogradski trg, već se rasprostire na veće područje sa mnoštvom različitih stilova arhitekture kao što su gotika, čelik i moderno staklo. Odlična ponuda muzeja pripovijeda vam tragičnu prošlost Varšave u kojoj je grad pretrpio ono najgore što ga može zadesiti, ali je ipak preživio. Danas grad ima bogatu gastronomsku ponudu i obilje  razonode, u kojima možete uživati po niskoj cijeni, i upravo to je razlog zašto ovaj grad postaje sve popularniji među turistima svake godine. Za ovaj povoljan let i kratki izlet više informacija i rezervacije imate ovdje. 

4.    Tuzla – Basel 13.3.2024 – 18.3.2024, cijena 45 €, avio kompanija WIZZ AIR

Basel, grad umjetnosti, drugi je najveći grad u Švicarskoj, poznat po svojih 40 muzeja, modernoj arhitekturi i prekrasnom starom dijelu grada. Osim toga ističe se I po zoološkom vrtu, jednim od najvećih u Europi. Let za Basel i izlet od 5 dana možete pronaći iz Tuzle, a više informacija I rezervaciju karata možete napraviti na ovom linku. 

5.    Banja Luka – Stockholm 10.3.2024 – 17.3.2024, cijena 47 €, avio kompanija RYANAIR

Oglas

U Stockolmu je život miran i ugodan, a kao i u ostalim skandinavskim državama, ljudi su sretni, zadovoljni i prijateljski raspoloženi. Stockholm je idealan grad za pješačenje i pješačke ture koje su toliko zabavne da ćete ih preporučiti svima. Osjećat ćete se sigurno i prihvaćeno, a i odlično ćete se provesti u noćnim izlascima. U Švedskoj živi I puno bh. Dijaspore pa možda ove letove možete iskoristiti da ih posjetite. Više informacija o letu za Stockholm iz Banja Luke možete pronaći ovdje. 

 

Svakodnevne ponude za povoljne letove nudi stranica jeftini.letovi.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Legenda bh.nogometa uživa u zimskim čarima Vlašića

Objavljeno

Piše

Legendarni bh. nogometaš Sergej Barbarez (52) ovih dana odmara na Vlašiću, što se može vidjeti na fotografijama koje je Barbarez podijelio na Instagramu. 

Popularni Barbarez uglavnom živi na relaciji Hamburg – Mostar, gdje je i započeo karijeru nogometaša, a istu nastavio i po njemačkim gradovima.

Zvanični sajt Bundeslige odabrao je Barbareza u idealni tim ekipe HSV-a svih vremena, a 2001. godine bio je najbolji strijelac Bundeslige sa 22 gola, piše Klix.

Za reprezentaciju BiH je debitirao 14.svibnja 1998. godine protiv Argentine. Odigrao je 47 utakmica i postigao 17 golova, a posljednji susret odigrao je 7.listopada 2006. godine u Moldaviji.

Nastavi čitati

Putovanja

Da li ste znali za tajnu koju skriva Vrh Vlašića

Objavljeno

Piše

Da li ste znali za tajnu koju skriva Vrh Vlašića. Iako u našoj zemlji postoji mnogo misterioznih i skrivenih mjesta, jedno od onih o kojem se jako malo govori nalazi se baš u našoj državi. Također, ova tajna je u bivšoj Jugoslaviji, ali i danas, jedna od najskrivenijih.

Na samom vrhu Vlašića, koji inače nosi naziv Paljenik, nalazi se atomski bunker i svojevremeno jedno od najvažnijih radio relejnih čvorišta u bivšoj Jugoslaviji.

Loše stanje

Pristup ovom mjestu nekada je bio strogo zabranjen, a postojanje ovog bunkera bilo je poznato svega nekolicini ljudi iz najvišeg vrha tadašnje države. Ali, kakvu je sve funkciju ovaj objekat imao, mali broj ljudi do danas zna.

Bunker je u lošem stanju, za razliku od Titovog bunkera u Konjicu koji je postao muzej.

Oglas

 

@povezisesabih Da li ste znali da se ovo nalazi na Vlašiću? #vlašić #planinavlasic #bosna #bosnaihercegovina #povezisesabih #foryou #fyp #foryoupage ♬ Epic Inspiration – DM Production

Ono što je poznato jeste da je unutar samog objekta bila smještena vojska kao i policija, radi čuvanja objekta, a uz njih je bila i ekipa tehničara Radio Televizije Sarajevo, koji su radili na repetitoru i odašiljanju televizijskog i radijskog signala.

Baterija ili lampa

U sam objekat se ulazilo s vrha te se spuštalo na dubinu od nekih 50 metara. Sav put je bio osiguran blindiranim vratima za atomska skloništa, koja su bila teška 3-4 tone, a u samom podnožju ispod repetitora nalazile su se prateće prostorije i više izlaza u slučaju nužde u podnožju brda.

Da biste ušli u objekat, morate imate baterije ili lampe, jer nikakva rasvjeta ne postoji u njemu.

Oglas

Nastavi čitati

Putovanja

Na Vlašiću prava zimska idila, brojni posjetioci uživaju u snijegu i suncu (FOTO)

Objavljeno

Piše

Vlašić, planinski biser Bosne i Hercegovine, svake zime pretvara se u pravu zimsku čaroliju koja privlači brojne posjetioce iz zemlje i inozemstva. Tako je i danas gdje borave brojni turisti i posjetioci iz BiH i regiona.

Ova planina, koja se smjestila u srcu centralne Bosne, poznata je po svojim prekrasnim pejzažima, visokim vrhovima i bogatom prirodnom ljepotom. No, zimi Vlašić postaje prava zimska idila koja osvaja sve svojom čarolijom snijega.

”Odlični zimski uslovi sa puno snijega i lijepo vrijeme izmamili su brojne građane i posjetioce da posjete danas ovu planinu i uživaju u zimskim radostima sa svojim najdražim”, kazali su iz Turističke zajednice Općine Travnik.

Snježne pahulje prekrivaju sve predjele planine, stvarajući prizore koji oduzimaju dah. Planinske kuće, šume i livade postaju prekrivene bijelim pokrivačem, a sunce koje se probija kroz oblake stvara blistavu svjetlost na snijegu.Brojni posjetioci svake zime dolaze na Vlašić kako bi uživali u ovoj prirodnoj ljepoti, što je i danas slučaj. Skijaši, snowboarderi, sanjkaši i ljubitelji zimskih sportova pronalaze svoje mjesto na ovoj planini. Vlašić nudi mnoge staze za skijanje i snowboarding, tako da svatko može uživati u zimskim radostima.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Politikaprije 6 sati

U četvrtak 35.sjednica Vlade SBK

Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj: 5/03 – pročišćeni tekst i 14/03)...

Sportprije 7 sati

Košarkaši Francuske slavili u grotlu “Mejdana”

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u drugom kolu kvalifikacija za Eurobasket od selekcije Francuske rezultatom 74:64. Izjednačena košarka...

Promoprije 9 sati

Prigodnim poštanskim markama HP Mostar obilježava Međunarodni dan vina

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku u povodu Međunarodnog dana vina s motivom hercegovačke autohtone sorte vinove...

Sportprije 9 sati

Široki Brijeg bolji od Željezničara, plavi i dalje bez boda u gostima

U odgođenom susretu 20. kola WWin lige BiH Široki Brijeg je u Čitluku pobijedio Željezničar rezultatom 2:0. Ova utakmica trebala...

BiHprije 9 sati

Sastanak stranaka državne koalicije u utorak u Mostaru

U utorak, 27. veljače, u Domu HDZ-a BiH (Ulica kneza Domagoja bb) s početkom u 15 sati održat će sastanak...

Svijetprije 9 sati

Švedska ulazi u NATO kao 32. članica

Mađarski parlament odobrio je pristupanje Švedske NATO-u u ponedjeljak i uklonio posljednju prepreku u povijesnom koraku te nordijske zemlje nakon...

Crna kronikaprije 9 sati

Udes na magistrali iznad Novog Travnika, hitna i policija na terenu

Kako nam javljaju naši čitatelji na magistralnom putu iznad Novog Travnika dogodila se prometna nesreća. Na terenu su policija i...

Sportprije 10 sati

HNS kaznio Brunu Petkovića!

HRVATSKI nogometni savez kaznio je Brunu Petkovića zbog komentara o Robertu Jarniju, bivšem izborniku U-17 reprezentacije. Petković je kažnjen s...

Oglas
Oglas
LM