- oglas -

Papa Crkvama: Podignite svoj glas protiv nepravde u Južnom Sudanu

Pročitajte i ovo

NTK: Predstavljena monografija „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“, autora Miroslava Landeke

U Galeriji kraljice Katarine Kosača u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u srijedu 29. ožujka 2023. u sklopu kulturne...

Francuska gori, Macron ne odustaje od reforme: “Uzmi svoju mirovinu, ne naše”

Prosvjedi neće zaustaviti mirovinsku reformu niti druge političke promjene, poručio je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron u departmanu...

Hajduk gušta u medijskom ludilu i sprema najveći transfer u povijesti kluba

SADA više nema nikakve dileme. Transfer Luke Vuškovića bit će najveći transfer u povijesti Hajduka. U ovom trenutku kao...
- Advertisement -

Papa Franjo rekao je u subotu da Crkve u Južnom Sudanu “ne mogu ostati neutralne”, nego moraju podići glas protiv nepravde i zlouporabe moći, u sklopu mirovne misije koju on i još dvojica kršćanskih čelnika vode u najmlađoj zemlji na svijetu.

- Advertisement -

Tijekom svojeg prvog cijelog dana u Južnom Sudanu, Franjo se obratio katoličkim biskupima, svećenicima i časnim sestrama u katedrali Sv. Terezije u glavnome gradu Džubi dok su nadbiskup Canterburyja i poglavar Škotske crkve mise služili drugdje.

Južni Sudan odvojio se od Sudana 2011., ali je 2013. izbio građanski rat u kojemu su se etničke skupine okrenule jedna protiv druge. Unatoč mirovnom sporazumu iz 2018. između dva glavna neprijatelja, nastavljene su međuetničke borbe u kojima je ubijen i raseljen velik broj civila.

“Braćo i sestre, pozvani smo zagovarati svoj narod, podići glas protiv nepravde i zlouporabe moći onih koji ugnjetavaju i koriste nasilje za svoje ciljeve”, rekao je Franjo, dodavši da vjerski vođe “ne mogu ostati neutralni pred boli uzrokovanom nepravdom”.

U Južnom Sudanu interno je raseljeno 2,2 milijuna osoba, od ukupne populacije od oko 11,6 milijuna, a još 2,3 milijuna pobjeglo je iz zemlje kao izbjeglice, prema podacima Ujedinjenih naroda.

U zemlji je ekstremno siromaštvo i glad, a kao posljedice sukoba i katastrofalnih poplava dvije trećine stanovništva treba humanitarnu pomoć.

Franjo je u katedrali slušao svjedočenje časne sestre koja je govorila o tome kako su dvije sestre iz njezina reda ubijene u zasjedi blizu Džube 2021.

“Upitajmo se što za nas znači biti Božji službenici u zemlji izranjavanoj ratom, mržnjom, nasiljem i siromaštvom”, rekao je Franjo, a zatim predvodio molitve za njih.

“Kako možemo obavljati svoju službu u ovoj zemlji, uz obale rijeke natopljene tolikom nevinom krvlju?” upitao je, misleći na Bijeli Nil koji teče kroz zemlju.

Papa Franjo, nadbiskup Canterburyja Justin Welby i čelnik Škotske crkve Iain Greenshields susrest će se s ljudima raseljenima zbog rata i slušati njihove priče kasnije u subotu.

Trojica kršćanskih vođa, na dosad neviđenom “hodočašću mira”, kasnije će sudjelovati u ekumenskom molitvenom bdijenju na otvorenom u mauzoleju južnosudanskoga oslobodilačkog heroja Johna Garanga, na kojem se očekuje 50.000 ljudi.

Zajednički posjet prvi je takve vrste u kršćanskoj povijesti.

Južni Sudan je većinski kršćanska zemlja i deseci tisuća ljudi okupili su se na ulicama glavnoga grada Džube kako bi dočekali Papu uz pjesmu, bubnjanje i klicanje u petak kada je stigao iz posjeta Demokratskoj Republici Kongo.

U oštrom govoru vođama Južnog Sudana, uključujući njegova prethodno zaraćenog predsjednika Salvu Kiira i potpredsjednika Rieka Machara, Franjo ih je pozvao da se odreknu nasilja, etničke mržnje i korupcije.

Na istom događaju, Welby je rekao da ga žalosti što se nasilje nastavilo nakon mirovnog sporazuma 2018. i okupljanja u Vatikanu 2019. tijekom kojeg je Papa kleknuo kako bi poljubio stopala zaraćenim vođama, moleći ih da donesu mir Južnom Sudanu.

“Tužan sam što još uvijek slušamo o takvoj tragediji. Nadali smo se i molili za više. Očekivali smo više. Obećali ste više”, rekao je Welby okupljenim čelnicima.

U svom govoru, Kiir je rekao da je njegova vlada čvrsto predana učvršćivanju mira u Južnom Sudanu, prenosi Jutarnji list.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

NTK: Predstavljena monografija „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“, autora Miroslava Landeke

U Galeriji kraljice Katarine Kosača u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u srijedu 29. ožujka 2023. u sklopu kulturne...

Francuska gori, Macron ne odustaje od reforme: “Uzmi svoju mirovinu, ne naše”

Prosvjedi neće zaustaviti mirovinsku reformu niti druge političke promjene, poručio je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron u departmanu Visoke Alpe kamo je došao...

Hajduk gušta u medijskom ludilu i sprema najveći transfer u povijesti kluba

SADA više nema nikakve dileme. Transfer Luke Vuškovića bit će najveći transfer u povijesti Hajduka. U ovom trenutku kao najveći izlazni transfer u povijesti...

Hakeri razotkrili identitet ‘mesara‘ Mariupolja, a usput objavili škakljive fotke njegove supruge

Ukrajinski hakeri tvrde da su otkrili identitet zapovjednika ruskog zrakoplovstva koji je odgovoran za bombardiranje Mariupolja te da su nasamarili njegovu suprugu koja im...

HDZ1990 razočaran nedostatkom reakcije HNS-a na verbalne napade na Milanovića

HDZ 1990 najoštrije osuđuje verbalne napade upućene prema predsjedniku Republike Hrvatske koji je posjetio Općinu Derventa, a koja je do Domovinskog rata imala podjednak...

Povezane vijesti