Pao dnevni red: Propala treća redovna sjednica Predstavničkog doma

19

Federalni zastupnici nisu usvojili dnevni red treće redovne sjednice te je time ona i zaključena. Za dnevni red ove sjednice, koja je započeta u lipnju, bio je 21 zastupnik, protiv ih je bilo 20, a 36 zastupnika bilo je suzdržano.

Na dnevnom redu ove sjednice bilo je predloženo oko 20 točaka, između ostalih izvješće o radu Vlade FBiH za prošlu godinu, kao i izmjene i dopune šest zakona koje su predložili sami zastupnici. Među njima su bile i izmjene Zakona o radu koje se tiču reprezentativnosti sindikata, a što je tražio Sindikat liječnika medicine i stomatologa.

Potom je započeta četvrta redovna sjednica na kojoj se trebaju razmatrati zakoni o obrtu, o poticaju razvoja male privrede, o zaštiti zraka, o sudskoj policiji, kao i program rada Vlade FBiH za ovu godinu. Tu je informacija o stanju u rudnicima od 2009. do 2017. godine.

Mirsad Zaimović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, najavio je da će se većina točaka koje su se trebale naći na dnevnom redu treće sjednice naći na dnevnom redu pete redovne sjednice ovog doma.

Reagirajući na ovakav ishod, šef Kluba poslanika SDP-a Damir Mašić je u pauzi zasjedanja, koju je i tražio SDP, izjavio da se radi o parlamentarnoj krizi.

– Prije nepuna tri mjeseca govorili su da će se za 15 dana raspravljati o točkama koje su bile na dnevnom redu, i tada sam rekao ”daj Bože da bude i u rujnu”, što se i obistinilo. Mogli su ih tretirati i oboriti. Ne shvaćamo potrebu da se na Parlamentu ne raspravlja o zakonima koji su od interesa za građane – dodao je Mašić.

Klub poslanika Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podnio je inicijativu kojom obavezuje Vladu FBiH da u roku od 30 dana smijeni menadžmente profitabilnih kompanija, koje su u nadležnosti FBiH, a koje posluju negativno.
Između ostalog, šef Kluba SDP-a Damir Mašić danas je na sjednici Predstavničkog doma zatražio informaciju od predstavnika Vlade FBiH o tome šta se dešava, imajući u vidu štrajk i protest rudara.