‘Ovo je poruka svim islamofobima i ostalim ku*** fobima, te svima koji ne shvaćaju da zlo nema boju kože, naciju ili religiju!’

Između 1982. i listopada 2017., čak pedeset i jedan, od 90 napada vatrenim oružjem, počinili su bijelci, iza 15 napada stoje crnci, a Azijati iza njih sedam

253

Kada se, negdje u svijetu dogodi teroristički napad, prva asocijacija je da iza njega stoji ISIL i radikalni islamisti. „Doze ksenofobije u krvi sve su veće“, pa su tako mnogi bili uvjereni da i najnovije u nizu, jučerašnje teksaško krvoproliće, ima isti taj potpis.

No, ispostavilo se da iza monstruoznog ubojstva 26 osoba stoji bijelac – 26-godišnji teolog Devin Kelley iz New Braunfelsa u Teksasu. On je jučer, oko 11:30, naoružan banuo u baptističku crkvu u Sutherland Springsu te je zapucao po ljudima Ranio je 24, a ubio 26 osoba. Najmlađa žrtva sumanutog ubojice imala je samo pet godina, a najstarija 72.

Prema pisanju Daily Maila, kongresmen Vicente Gonzalez vjeruje da je motiv napada povezan s crkvom i vjerskom zajednicom, no ubojica nema nikakve veze s islamistima, što poteze američkog predsjednika Trumpa, koji je početkom godine izvršio udar na sve izbjeglice i muslimane, čini još apsurdnijim. Podsjetimo, Donald Trump je, u siječnju, potpisao izvršnu uredbu kojom je, na četiri mjeseca, suspendirao ulazak izbjeglica u SAD, te je privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije i još šest muslimanskih zemalja, uz obrazloženje da želi zaštititi Amerikance od terorističkih napada. No, kako se čini, tim potezom nije zaštitio građane SAD-a, ali je itekako dolio ulje na vatru, ionako razbuktale, ksenofobije.

Potaknut olakim etiketiranjem zločina i bujanjem mržnje prema pripadnicima drugih vjera i nacija, snažnu poruku islamofobima, ksenofobima i svim ostalim–fobima, uputio je danas, preko društvene mreže, osječki liječnik, Dragan Maloševac, naglasivši kako zlo nema boju kože, te ne pripada samo određenim nacijama i religijama.

„Devin Patrick Kelley pobio je dvadeset i šest nevinih civila koji su se tijekom masakra nalazili u crkvi. Među pobijenima bilo je i djece.

Andres Behring Breivik pobio je, prije šest godina, osmero ljudi aktivacijom automobila-bombe u centru Osla, a zatim je iz dugog oružja pobio šezdeset i devet mladića i djevojaka, u omladinskom kampu, pucajući na njih nasumično nekoliko minuta. Andres Behring Breivik pobio je sedamdeset i sedam nevinih civila.

Devin Patrick Kelley je bijelac, Amerikanac.

Andres Behring Breivik je bijelac, Norvežanin.

Zašto ovo pišem!?

Ovo je samo kratka poruka svim islamofobima, ksenofobima i ostalim kurac palac fobima kako ova dva bijela monstruma nisu izbjeglice, nisu kako ih često nazivaju kozojebi i devojebi, a nisu ni pripadnici “pogrešne” religije.

Ovo je samo kratka poruka onima kojima je teško prihvatiti činjenicu kako zlo nema boju kože, naciju ili religiju.

Zlo ima svoje ime i prezime. Zlo se zove Homo sapiens“, poručio je dr. Maloševac.

Da je osječki liječnik u pravu, a američki predsjednik u labirintu ksenofobije, potvrđuje i statistika objavljena na američkom portalu

Kada su se svi napadi masovnih ubojica u Sjedinjenim Državama, koji su se dogodili između 1982. i 2017. godine, razvrstali po rasi i etničkoj pripadnosti počinitelja, došlo se do podataka koji razbijaju predrasude.

Između 1982. i listopada 2017., čak pedeset i jedan, od 90 napada vatrenim oružjem, počinili su bijelci, iza 15 napada stoje crnci, a Azijati iza njih sedam.