- oglas -

Ovo je 10 najneobičnijih pitanja koja muče sve putnike koji putuju avionima

Pročitajte i ovo

Vlasnik tvrtke iz BiH svog radnika nagradio automobilom

Vlasnik tvrtke iz Bijeljine je svog radnika iznenadio novim automobilom, kao znak zahvalnosti za 20 godina predanog i lojalnog...

Kolinda s tribina bodri Vatrene, njena odjeća privukla pažnju

BIVŠA hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Dohi s tribina bodri Vatrene, a odjeća koju je izabrala za navijanje privukla...

Uhićen bračni par iz BiH, kćer tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhitili su bračni par iz Bosne i Hercegovine, koji su svoju 14-godišnju...
- Advertisement -

Putnici koji lete često imaju veliki broj pitanja o raznim stvarima, ali odgovore ne mogu da pronađu u brošurama.

- Advertisement -

Najčešća pitanja su gdje završi ljudski otpad iz toaleta aviona, čemu služi mala rupa na prozorima, da li udar munje može srušiti avion, kao i da li se brže napijemo na visini od 10.000 metara.

1. Da li ljudski otpad iz toaleta aviona završi u zraku?

Avionski toaleti ne mogu da budu ispražnjeni tokom leta jer se ventil za taj otpad nalazi u unutrašnjosti aviona i može da se isprazni samo kada je na tlu. Sve što prođe kroz WC šolju bude smješteno u posebnom skladištu koji se isprazni osoblje na zemlji. Često su prijavljivani slučajevi da iz aviona pada “plavi led“.

Iz Američke federalne avijacijske administracije (FAA) rečeno je kako ova skladišta sadrže plavu hemikaliju koja uklanja neugodan miris i rastvara čvrsti otpad. Ponekad, ta skladišta cure i to se dešava na velikim visinama kada voda zaledi.

 

2. Da li se putnici brže napiju na visini od 10.600 metara?

Vjeruje se da se putnici brže napiju na toj visini zbog manjih količina kiseonika. Studije su pokazale da je riječ o mitu, ali putnici ipak mogu da se osjećaju pripito zbog nedostatka vazduha, piše portal 24sedam.

3. Da li avionski toalet može “usisati” putnika?

Avionski toaleti prave strašnu buku kada pritisnete dugme za puštanje vode. Mnogi se pitaju da li toalet može da ih usisa ili da li mogu da se zaglave ako sjede a puste vodu. Odgovor je – ne. Avionski toaleti funkcionišu na bazi vakuuma i sve što bude u šolji povuče se u skladišta.

Redovno pronalazimo predmete koji ne bi trebalo da budu tu, ali nikada nismo našli putnike“, našalili su se.

4. Zašto su prozori aviona okrugli?

Nije riječ o estetici, već o sigurnosti. Havilland Comet je bio prvi komercijalni avion i imao je četvrtaste prozore kada je počeo da leti 1952. godine, ali to je bila velika greška. Razlika u pritiscima (spoljnjem i unutrašnjem) izložili bi naporu prozore i često bi pukli. Nakon nekoliko smrtonosnih padova, inženjeri su shvatili da je problem u dizajnu prozora.

Ilustracija
Foto: EPA-EFE: Ilustracija

5. Da li putnici treba da se plaše turbulencije?

Do turbulencije dolazi kada se sudare dvije mase vazduha pri različitim brzinama. U većini slučajeva je uzrok mlazna struja ili vremenski uslovi poput oluja. Tokom proteklih godina zabilježen je veći broj letova na kojima su članovi posade i putnici pretrpjeli ozbiljne povrede tokom turbulencije. Ali, ona ne može izazvati pad aviona.

6. Čemu služe male rupe na prozorima aviona?

Rupa služi za “disanje” prozora i bitan je dio sigurnosti. Ona reguliše koliki je pritisak iz putničke kabine izvršen na prozore i u slučaju da se razbije, prvo će puknuti spoljni dio.

 Prozori obično imaju tri stakla – spoljno, unutrašnje od plastike i srednje.

7. Da li je pilotima potreban ključ da pokrenu avion?

Avion se ne pokreće poput automobila. Pokreće se uz pomoć nekoliko dugmića i ručica, mada sada većinu posla uradi kompjuter.

8. Šta ako ne upalim opciju “airplane mode” na telefonu?

Neki putnici vjeruju kako elektronski uređaji moraju biti isključeni kako avion ne bi pao. Telefoni mogu ispuštati dosadni zvuk koji nervira pilote i kontrolore leta s obzirom na to da ga mogu čuti u slušalicama putem radio komunikacija.

Ilustracija
Foto: Twitter: Ilustracija

9. Zbog čega postoje pepeljare u toaletima ako je pušenje zabranjeno?

Pušenje je zabranjeno u avionu godinama, ali pepeljare i dalje stoje tu ukoliko bi neko ilegalno zapalio cigaretu. Da nema pepeljara, vrlo lako bi mogli izazvati požar.

10. Da li grom može da sruši avion?

Svaki komercijalni avion doživi udar groma najmanje jednom u godinu dana, ali ne utiču na let, ni na avion. Piloti se trude da izbjegnu oluje, ali ako udari grom, na avionu bude nikakva ili vrlo mala šteta, prenosi Radiosarajevo.ba.

 

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Vlasnik tvrtke iz BiH svog radnika nagradio automobilom

Vlasnik tvrtke iz Bijeljine je svog radnika iznenadio novim automobilom, kao znak zahvalnosti za 20 godina predanog i lojalnog...

Kolinda s tribina bodri Vatrene, njena odjeća privukla pažnju

BIVŠA hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Dohi s tribina bodri Vatrene, a odjeća koju je izabrala za navijanje privukla je pažnju. Umjesto u klasičnom dresu...

Uhićen bračni par iz BiH, kćer tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhitili su bračni par iz Bosne i Hercegovine, koji su svoju 14-godišnju kćer fizički i psihički zlostavljali...

Krš i lom na parkingu u Sarajevu: Dva vozila sudjelovala u sudaru, još 5-6 kolateralnih žrtava

U 13:15 sati u ulici Trg heroja u sarajevskom naselju Hrasno došlo je do prometne nesreće u kojoj su dvije osobe ozlijeđene. Kako su za Avaz rekli...

Talijani pišu da je mladi Hajdukov talent na pragu prelaska u PSG, Bijeli bi za njega mogli dobiti rekordnu odštetu

Kako tvrdi talijanski Corrierre dello Sport, Luka Vušković nadomak je transfera u PSG. Prema njihovim saznanjima transfer mladog Hajdukovog stopera u Francusku je vrlo blizu,...

Povezane vijesti