Poveži se s nama

Zanimljivosti

Ove subote pored Zemlje će, bliže od Mjeseca, proći 70-metarski asteroid

Objavljeno

Srediom siječnja otkriven je asteroid 2023 DZ2, iz skupine Apollo, izvorno procijenjenog promjera između 40 i 100 metara, pa je odmah klasificiran kao objekt u blizini Zemlje, koji predstavlja malu opasnost za naš planet. Ipak, on će proletjeti pored nas ove subote, i to na udaljenosti od oko 175.000 kilometara, što je manje od pola udaljenosti do našeg prirodnog satelita, Mjeseca.

Kada su, ove srijede, astronomi prikupili dovoljno podataka o putanji ovog asteroida, uklonili su ga s liste potencijalno opasnih, no priliku za njegovo promatranje ovoga vikenda ipak neće propustiti. Tek se jednom u desetak godina dogodi da ovako velik asteroid (najvjerojatnije promjera oko 70 metara) nađe tako blizu Zemlje.

Uslijed toga prividna magnituda doći će mu do razine od oko 9,9, što znači da neće biti vidljiv golim okom, ali bi mogao biti vidljiv boljim dalekozorima (samo iz pogodnih regija, primarno s jugoistoka Azije). Teleskopi će, pak, u nebo biti usmjereni ovih dana i prikupljat će podatke o ovom komadu svemirskog materijala. Osim profesionalnih zvjezdarnica, 2023 DZ2 moći će vjerojatno opaziti i oni s nešto boljim amaterskim teleskopima. Upute za promatranje nalaze se ovdje.

Oglas
? Filip Romanov, Abbey Ridge Observatory, Kanada
 Filip Romanov, Abbey Ridge Observatory, Kanada

Trenutačne procjene govore da je ovaj asteroid izduženog oblika, rotira oko svoje osi svakih šest minuta, dok mu je duljina orbite oko Sunca oko 3 godine. Sljedeći bliski susret s ovim asteroidom, dakle, Zemlja će imati u ožujku 2026. godine, no rizik udara u tom slučaju sada je već procijenjen kao iznimno nizak.

Nastavi čitati
Oglas

BiH

PROSJEČNA PLAĆA: Mostarci i Sarajlije zarađuju iznad federalnog prosjeka

Objavljeno

Piše

Prema podacima iz mjesečnog pregleda Federalnog zavoda za statistiku objavljenog početkom lipnja, prosječna isplaćena neto plaća za mjesec ožujak najveća je u Sarajevu, te iznosi 1.585 KM, a najmanja u  Srednjobosanskoj županiji gdje iznosi tek 1.016 KM.

Federalni prosjek je, podsjećamo 1.261 KM

HNŽ se sa prosječnom isplaćenom plaćom od 1.341 KM nalazi na drugom mjestu, dok je u ZHŽ u prethodnom mjesecu prosječna plaća iznosila 1.125 KM.

Oglas

Nešto malo ispod prosjeka zarađuje se u Bosanskopodrinjskoj i Hercegbosanskoj županiji, gdje je prosječna plaća bila 1.254 KM, odnosno 1.201 KM.

Što se ostalih tiče, u Unskosanskoj županiji plaća je bila 1.114 KM, u Posavskoj županiji 1.141 KM, u Tuzlanskoj 1.160, te u Zeničkodobojskoj 1.074 KM.

Što se tiče Hercegovačkoneretvanske županije, najbolje su plaćeni radnici u sektoru energetike gdje je plaća u prosjeku oko 1.900 KM, , zatim u financijskim i osiguravajućim djelatnostima gdje je isplaćen prosjek od 1.795 KM, u informacijama i komunikacijama (1.577 KM), zatim zaposleni u uslugama prijevoza i skladištenja (1.517 KM), javnoj upravi (1.499 KM), te radnici u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti (1.436 KM).

Oglas

U djelatnostima ugostiteljstva i turizma u HNŽ prosječna plaća, barem što se tiče prijavljivanja državi je 695,00 KM.

Treba naglasiti i kako se prosjek plaća za Sarajevsku i Hercegovačkoneretvansku županiju na neki način “bilda” činjenicom da se u njima nalaze skoro sve bitne institucije i predstavništva velikih kompanija. Dok su neka područja blagoslovljena visokim plaćama u određenim sektorima, većina radnika i dalje se bori za ostvarivanje prosječnih primanja.

(Izvor: Ramski Vjesnik)

Oglas
Nastavi čitati

Scena

STIGMA: Stipan – obični, slijepi čovjek

Objavljeno

Piše

Protagonist ove priče je radijski voditelj Stipan Ćurčić koji je još kao tinejdžer izgubio vid.

Stipan je bez ustezanja govorio o izazovima s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe u Bosni i Hercegovini te prepričao neugodne, ali i smiješne situacije koje su mu se kroz godine događale.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Započinje Tjedan znanosti na Neretvi

Objavljeno

Piše

Tjedan znanosti na Neretvi, koji će okupiti tim od oko 70 znanstvenika i istraživača iz BiH i Europe, a koji će skupljati podatke o ovom jedinstvenom riječnom području s ciljem njegove zaštite, počinje danas u mjestu Ulog i trajat će do 7. lipnja. Znanstvenicima i istraživačima će se pridružiti i umjetnici i aktivisti i brojne novinarske ekipe iz BiH i Europe. Tjedan znanosti se održava u organizaciji Centra za životnu sredinu u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Riverwatch i Euronatur u sklopu kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe.

Gornji tok rijeke Neretve i njene pritoke su ugroženi planovima za izgradnju brojnih hidroenergetskih projekata (čak 24). Ukoliko dođe do realizacije ovih planova, ovaj jedinstveni riječni sustav bio bi u potpunosti uništen. Naš cilj je da ovo područje sačuvamo za buduće generacije’, navode organizatori. Tjedan znanosti 2023. je nastavak istraživanja koja su realizirana prošle godine na istom mjestu i čiji je rezultat pronalazak preko 1300 vrsta. Od toga su 24 nove vrste za Bosnu i Hercegovinu i osam vrsta novih za znanost, od kojih je jedna službeno potvrđena i u čast Neretve nosi ime Baeoura neretvaensis. Analizirani fizičko-kemijski parametri vode ukazuju na izuzetnu čistoću vode, te je svrstavaju u I kategoriju kvaliteta. U okviru kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe, Tjedan znanosti je realiziran i 2021. godine na rijeci Vjosi u Albaniji, koja je početkom ove godine proglašena nacionalnim parkom i time je postala prva divlja rijeka u Europa koja je nacionalni park cijelim svojim tokom.

Ovaj najviši stupanj zaštite Vjose je jedan od rezultata istraživanja čiji su podaci bili glavni argumenti za njenu zaštitu, što je i cilj Tjedna znanosti na Neretvi.

Oglas
Nastavi čitati

TOP

Anto Slišković iz Delnica: “Najbolji ljudi su Bosanci”

Objavljeno

Piše

Nastavi čitati

Pozitivna priča

Svjetski dan mladih u Lisabonu: Očekuje se više od 500 tisuća mladih iz gotovo 200 zemalja

Objavljeno

Piše

U razgovoru za Vatican News dotajnica u Dikasteriju za laike, obitelj i život, koji organizira Svjetski dan mladih, Linda Ghisoni govorila je o 38. Svjetskom danu mladih Katoličke crkve koji će se održati od 1. do 6. kolovoza u Lisabonu.

Ghisoni je rekla da se do sredine svibnja prijavilo 540 tisuća mladih iz 196 zemalja i 16 300 volontera.

„Ove nam brojke pokazuju da još uvijek postoji veliki interes među mladima da se stvarno susretnu licem u lice kako bi zajedno molili i slavili“, kazala je. Podsjetila je da je posljednji internacionalni Svjetski dan mladih 2019. bio u Panami te je zbog pandemije koronavirusa odlučeno da se događaj, koji se zapravo održava svake tri godine, odgodi za godinu dana.

Oglas

„Dikasterij blisko surađuje s organizacijskim odborom u Lisabonu. Vidimo da se razne biskupije u Portugalu također pripremaju za ovaj događaj s mnogim inicijativama. Primjerice, tu je hodočašće simbola Svjetskog dana mladih – križ, marijanska ikona Salus Populi Romani – a kroz to hodočašće simbola portugalske biskupije također ponovno otkrivaju ljepotu svoje vjere i kulture“, poručila je dotajnica Ghisoni.

Uz mlade iz cijeloga svijeta, već je prijavljeno 660 biskupa koji će pratiti sudionike. Neki od njih pripadaju i različitim obredima, poput grkokatoličkih maronita. Ali nije nužno biti katolik za sudjelovanje na Svjetskom danu mladih. Načelno mogu sudjelovati svi zainteresirani mladi od 14 do 35 godina. Ni oni nešto stariji ili mlađi nisu isključeni. Mladi su otvoreni prema svima i važno im je stvoriti inkluzivan Svjetski dan mladih, istaknula je Ghisoni.

„Ako pogledate različita izdanja Svjetskih dana mladih, vidjet ćete da sudjeluje sve više osoba s različitim poteškoćama. Na primjer, tu je i znakovni jezik – inicijativa samih mladih za druge mlade – koji je bio izričita želja da pomognu svojim vršnjacima. Postoji i fond solidarnosti za siromašne tako da mogu sudjelovati i mladi koji imaju materijalnih poteškoća“, dodala je.

Oglas

Svi glavni događaji Svjetskog dana mladih su bez prepreka, a stavljen je naglasak i na ekologiju. Ghisoni je također podsjetila da su nakon Svjetskog dana mladih u Poljskoj, primjerice, mladi u jednoj biskupiji sadili drveće za novi park. Znak je to da Svjetski dani mladih uvijek imaju učinak i izvan samog događaja.

„To je trenutak susreta, otvaranja, međunarodne razmjene, snažan poticaj da molimo zajedno s drugim mladim ljudima, da upoznamo njihove životne priče i da se osjećamo ujedinjenima. Svjetski dan mladih zapravo nije tek jedan trenutak nakon kojeg se vraća svakodnevica. To može biti poticaj da se doživi Crkva te dar Duha Svetoga, koji se uvijek posebno osjeti tamo gdje Papa okuplja mlade oko sebe i poziva ih da budu teozofi (θεοσοφια) današnjice, odnosno da svojim generacijama donose Boga i Radosnu vijest“, zaključila je Linda Ghisoni, a prenosi Vatican News.

 

Oglas

Izvor: Ika.hkm.hr

Nastavi čitati

Scena

Zlatan savjet: Kada je netko neugodan prema vama, samo recite ove tri riječi

Objavljeno

Piše

Kada se prijatelj našali na vaš račun ili iznese zaigranu uvredu, teško je znati kako postupiti.

Ako ćete se ponašali kao da vas komentar nije uvrijedio, možda će to izazvati više sličnih uvreda, piše Zadovoljna.

Kako se ponašati u ovakvim situacijama najbolje zna stručnjakinja za obrasce ponašanja, koja se školovala na Harvardu – Sara Jane Ho.

Oglas

Ona je osnivačica Instituta Sarita, škole koja se fokusira na društvene konvencije i zvijezda je Netflixove emisije “Pazi na svoje manire” u kojoj pomaže mladima naučiti bonton i kako se ponašati u određenim situacijama.

Ako se nađete na udaru drske primjedbe, možete se suprotstaviti ljubaznošću i to samo jednim pitanjem: “Jesi li dobro?”

“Ako vam je prijatelj rekao nešto loše, ja obično podignem pogled i kažem: Jesi li dobro”, kaže ona.

Oglas

Te tri riječi mogu signalizirati da čak i ako uvredu ne shvaćate osobno, nije vam ni ugodna.

Važan je i ton, naglašava Sara. Kada kažete: “Jesi li dobro”, ne budite kratki i oštri. Koristite prijateljski ton.

“Često se osjećam kao da, kada su ljudi nepristojni, najbolja stvar je jednostavno ne reći ništa”, kaže ona.

Oglas

Bez obzira na to tko daje negativan komentar, nemojte mu dozvoliti da kontrolira vaše raspoloženje.

“Najveća moć je pokazati da druga osoba nema moć nad vama”, kaže Sara, prenosi CNBC.

Inače, Sara Jean Ho ima svoj kanal na YouTubeu, a ovo jedan od videa koje tamo možete pronaći.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Bh.alpinist osvojio Mt.Everest

Objavljeno

Piše

Bh. alpinista i ironman Tomislav Cvitanušić popeo se na vrh Mont Everesta, najviše planine na svijetu.

Cvitanušić je još jučer najavio da će probati doći do vrha, što mu je, prema svemu sudeći, pošlo za rukom.

Cvitanušić se na taj pohod otisnuo još krajem ožujka, a za ispunjenje svog sna bilo mu je potrebno 46 dana.

Oglas

On se morao penjati do najvišeg vrha na svijetu po temperaturama koje su prelazile i -30 stupnjeva, a uz snažni vjetar išla je i do -36.

Nastavi čitati

Društvo

Benjamin Mujkić putuje na veliko finale STEM Olimpijade u Pariz

Objavljeno

Piše

Benjamin Mujkić, novotravničkoj i bosansko hercegovačkoj javnosti poznat kao vrstan matematičar i fizičar, dobitnik brojnih međunarodnih priznanja uskoro putuje u Pariz kako bi nastupio na Grand finalu STEM olimpijade.

Na poziv Druge gimnazije Sarajevo, čiji je Benjamin Mujkić učenik, načelnik Općine Novi Travnik Stjepan Dujo donio je odluku da se iz Budžeta za 2023. godinu izdvoje sredstva koja će pokriti troškove avionskog prijevoza od Sarajeva do Pariza za našeg uspješnog novotravničanina, piše NoviTravnik.net

Benjaminu želimo uspjeh na STEM olimpijadi, dobro zdravlje i sreću u životu!

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

Prijavi se na YOUth ACTivism Camp

Objavljeno

Piše

Centar za edukaciju mladih u partnerstvu sa IOGT NTO MOVEMENT, organizira ljetni kamp YOUth ACTivism Camp, za mlade uzrasta od 16 do 22 godine.

Kamp se održava na Vlašiću od 12.06. do 17.06.2023. godine, a prijaviti se mogu mladi uzrasta od 16 do 22 godine iz cijele BiH.

 

Oglas

Ako…

  • …se želiš aktivirati i unaprijediti svoju zajednicu?
  • ne želiš čekati promjenu, želiš biti promjena?
  • imaš energiju i vjeruješ da možeš mijenjati svijet?
  • želiš postati uzor mladima u svojoj zajednici?
  • se želiš družiti sa mladima iz cijele BiH na super edukativnom i zabavnom ljetnom kampu na Vlašiću?

 

Onda je YOUth ACTivism Camp prava stvar za tebe!

Radi se o programu koji će te, kroz zanimljive, interaktivne i edukativne radionice osnažiti da postaneš mladi lider koji u svojoj zajednici zagovara zdravo i sigurno okruženje za djecu i mlade. Imat ćeš priliku realizirati i pravi projekt u svom gradu.

Oglas

Tu su, naravno i aktivnosti na kampu kroz koje ćeš se odlično zabaviti sa mladima iz cijele BiH, pa ćete postati pravi tim.

Neke od tema sa kojima ćeš se, kroz neformalnu edukaciju, upoznati na kampu su: liderstvo i aktivizam, komunikacija i aktivno slušanje, rješavanje konflikta, pisanje projekata, kreiranje zdravog i sigurnog okruženja i mnoge druge teme koje će te osnažiti da postaneš pravi lider u svojoj zajednici. A između edukativnih sesija zabavit ćeš se uz planinarenje, lov na blago, sportske aktivnosti, šetnje, orijentaciju u prirodi i još mnogo toga.

 

Oglas

Ako si već 100% siguran/a da želiš biti dio ovog kampa, popuni prijavni obrazac, a ako ti treba više informacija, klikni na ovaj link javi nam se putem email adrese you.act@cem.ba, Facebook stranice Centar za edukaciju mladih – CEM ili Instagram profila cem_travnik.

 

Prijaviti se možeš do 31.05.2023. godine do 23:59.

Oglas

 

Centar za edukaciju mladih u partnerstvu sa IOGT-NTO MOVEMENT snosi troškove organizacije kampa, smještaja, hrane i prijevoza svim sudionicima.

Oglas
Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Politikaprije 5 minuta

Erdogan prisegnuo za novi petogodišnji mandat

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan položio je u Ankari prisegu za novi petogodišnji mandat na čelu Turske. Erdogan, izabran u...

BiHprije 10 minuta

Firmi iz Širokog Brijega greškom isporučen kokain u bananama vrijedan više od 20 miliona KM

U Širokom Brijegu je pronađena velika količina kokaina u paketima banana u jednoj firmi, a slučaj je policiji prijavio vlasnik...

Sportprije 1 sat

Juniori Dinama prvaci Hrvatske

U posljednjem, 30. kolu Prve nogometne lige za juniore Dinamo je slavio protiv Osijeka 4:1 u dvoboju koji je igran...

Središnja Bosnaprije 3 sata

Održana biciklijada “Maculje 2023”

Ispred zgrade Općine Novi Travnik danas u 10 sati startala je tradicionalna biciklijada “Maculje 2023” u organizaciji Biciklističkog kluba “Asovi”....

Sportprije 3 sata

Zajednica žena kraljica Katarina Kosača iz Busovače pobjednice odbojkaškog turnira u Novom Travniku

U subotu, 3. lipnja, Zajednica žena kraljica Katarina Kosača Novi Travnik organizirala je turnir u odbojci. Turnir, na kojem su nastupile članice...

Sportprije 3 sata

Kiseljak open: Danas nas očekuke pravi teniski spektakl

Zbog kiše, jučer su završena tek tri meča na teniskom turniru “Juicy Kiseljak open” i danas nas očekuje pravi spektakl.Na...

Društvoprije 6 sati

Hrvati s djecom napustili Zambiju i sletili u Dubai

Dvanaest hrvatskih državljana, osmero odraslih i četvero njihove djece napustilo je u petak navečer zambijski glavni grad Lusaku te se...

BiHprije 8 sati

Sarajevo: Let 3 na BaŠČaršijskim noćima

Riječka grupa Let 3 stiže u Sarajevo, a nastupit će prvog srpnja u Bosanskom kulturnom centru u okviru Baščaršijskih noći....

Oglas
Oglas