- oglas -

Ove površine trebate redovito čistiti i dezinficirati u vrijeme epidemije covida

Pročitajte i ovo

Životni put Nikoline Baškarad / “San mi je vratiti se u Travnik”

Nikolina Baškarad rođena 04.01.1976. godine u Travniku, Bosna i Hercegovona. Nakon srednje škole jedno vrijeme se bavi glazbom i...

Stipo Đapić “Biber” za Centralnu: Došlo je vrijeme da im zajedno zabiberimo

U kultnoj livanskojj pizzeriji M3 dočekao nas je kandidat za gradonačelnika Grada Livna Stipe Đapić – Biber , u...

Stjepan Dujo danas posjetio župu Pećine

Kandidat za načelnika Stjepan Dujo je danas zajedno s kandidatima za OV Novog Travnika, posjetio Pećine, jednu od najstarijih...
- Advertisement -

Od pojave koronavirusa zdravstveni djelatnici potiču građane na održavanje osobne higijene, redovito pranje ruku vodom i sapunom te korištenje sredstava za dezinfekciju kako bi se smanjio rizik od zaraze covidom-19. No, neke površine bi trebalo redovito dezinficirati i u kući kako bi sačuvali zdravlje cijele porodice, prenosi N1.

1. Digitalni zasloni i površine
Tijekom epidemije provodimo više vremena na mobitelima, računalima i tabletima, a posebno oni koji rade od kuće. Ovo su površine koje su poznate po velikoj količini bakterija.

“Kada govorimo koje površine treba čistiti tijekom covid-19 pandemije, očigledno je da su to one koje se najviše dodiruju, a to su mobiteli i digitalni ekrani”, rekla je Avisheh Forouzesh, stručnjakinja za infektivne bolesti.

Forouzesh savjetuje i da se dezinficiraju miš i podloga za miš te tipkovnica jer te stvari često dodirujemo tokom dana nakon čega onda dodirujemo i lice, nos i oči.

“Ako površine koje se često dodiruju održavamo čistima i dezinficiranima, manja je šansa da prenesemo bakterije i virus kada slučajno dodirnemo lice”, dodala je Forouzesh.

2. Kvaka
Korištenje dezinfekcijskih sredstava preporučljivo je kada ste u situacijama gdje nije moguće oprati ruke, primjerice u trgovini.

No, ako se vratite iz trgovine i dezinficirate ruke nakon izlaska iz auta, onda je potrebno otvoriti i vrata od stana. Ako nitko drugi ne dodiruje kvaku, onda nemate problema. Ali, ako imate djecu ili je u vašem kućanstvu još članova, oni onda često dodiruju kvaku i stoga je poželjno da kvaku redovito čistite.

David Mushatt, šef zaraznih bolesti na Medicinskom fakultetu u Tulaneu, preporučuje da jednom do dva puta dnevno dezinficirate kvaku na vratima, osobito ako živite s više članova ili u stambenoj zgradi.

3. Automobil
Na površinama koje se često dodiruje u automobilu mogu se naći čestice virusa koje, dodirivanjem tih površina, možemo prenijeti na ruke a zatim i na lice, oči i nos.

Forouzesh preporučuje da redovito dezinficirate kvake na vratima, volan i radio, osobito ako isto vozilo koristi više osoba. Ako se pak vozite automobilom koji nije vaš, primjerice taxijem, dezinficirajte ili operite ruke nakon izlaska iz vozila. Također, nosite masku i ne dodirujte lice tokom vožnje.

Uz redovito dezinficiranje ovih površina svakako je potrebno redovito pranje ruku, održavanje fizičke distance, izbjegavanje gužve i nošnje maske, piše Huff post.

Najnovije vijesti

Životni put Nikoline Baškarad / “San mi je vratiti se u Travnik”

Nikolina Baškarad rođena 04.01.1976. godine u Travniku, Bosna i Hercegovona. Nakon srednje škole jedno vrijeme se bavi glazbom i...

Stipo Đapić “Biber” za Centralnu: Došlo je vrijeme da im zajedno zabiberimo

U kultnoj livanskojj pizzeriji M3 dočekao nas je kandidat za gradonačelnika Grada Livna Stipe Đapić – Biber , u neuobičajnoj ulozi za njega. Sjedio...

Stjepan Dujo danas posjetio župu Pećine

Kandidat za načelnika Stjepan Dujo je danas zajedno s kandidatima za OV Novog Travnika, posjetio Pećine, jednu od najstarijih župa u općini Novi Travnik.Nakon...

ABA LIGA: Krka slavila na Višnjiku

U trećem kolu ABA lige, košarkaši Zadra su upisali novi poraz. Na Višnjiku je potpuno zasluženo sa 73:70 bolja bila Krka koja je pobjedom...

NAJSMJEŠNIJI PREDIZBORNI PLAKATI: TKO JE VAŠ FAVORIT? (FOTO)

Prije četiri dana počela je predizborna kampanja, a ulice su pune plakata.Kandidata na izborima je mnogo, a svi se trude da svojim preizbornim sloganom...

Povezane vijesti