OVAJ NJEMAČKI GRAD DAT ĆE VAM MILIJUN EURA: Morate napraviti samo jednu stvar

247

Njemački grad Bielefeld najavio je kako će dati milijun eura onome tko uspije dokazati da taj grad – ne postoji. Bizarno, znamo, no da biste shvatili odakle ova ponuda stiže, treba se vratiti u 1993. godinu kad je internet poharala teorija zavjere pod imenom “Bielefeld? Takvo što ne postoji”. Teoriju je u javnost plasirao student računalstva Achim Held i to s objašnjenjem da je nemoguće da Bielefeld, inače grad od 330.000 stanovnika čija povijest seže unazad 800 godina, za razliku od ostalih njemačkih gradova, nije poznat ni po čemu.

Ova urnebesna teorija zavjere devedesetih se ekspresno proširila internetom te je sve završilo s nekoliko različitih ideja, kao primjerica ona prema kojoj su neki ‘oni’ zapravo napravili imaginarnu iluziju grada ili ona prema kojoj se u tajnom centru grada nalaze mrtve poznate ličnosti poput Elvisa ili Kurta Cobaina.

Teorija zavjere o (ne)postojanju Bielefelda ušla je u njemačku pop kulturu pa se s njome svojedobno šalila i kancelarka Anglea Merkel kad je 2012. godine stigla u grad.

No, lokalnim vlastima sada je dosta šala na račun njihovog voljenog grada pa su odlučili ponuditi milijun eura onome tko uspije dokazati da Bielefeld ne postoji. Taj novac neće doći od poreznih obveznika, već od sponzora.