- oglas -

Otvoren hram boga Mitre u Jajcu

Pročitajte i ovo

Tragedija u Travniku: Pronađeno beživotno tijelo oca sedmero djece

Policijska stanica Travnik jučer je zaprimila dojavu o pronađenom beživotnom tijelu muške osobe. Naime, PS Travnik obratila se muška osoba,...

Bolne riječi oca ubijenog Almira Raščića za “Avaz”: Ne dao Bog nikome da dijete treba ukopati

Ne dao Bog nikome da dočeka da svoje dijete ukopa, ovo su riječi kojima je počeo svoju ispovijest za...

U Busovači obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika PPN “Ludvig Pavlović”

Danas je udruga nositelja ratnih odličja HVO Busovača u suradnji sa udrugom dragovoljaca Busovača i pripadnicima postrojbe Ludvig Pavlović...
- Advertisement -

Hram boga Mitre u Jajcu, jedan od najznačanijih mitreuma u Europi, danas je uz prigodnu svečanost službeno otvoren za sve zainteresirane posjetitelje.

- Advertisement -

 

Hram je obnovljen u okviru MDG-F programa “Unapređenje kulturnog razumijevanja u BiH” financiranoga sredstvima vlade Kraljevine Španjolske. Vrijednost projekta je oko 260.000 KM.

Otvaranju ovog neprocjenjivog spomenika nazočili su brojni uzvanici, među kojima i načelnik Općine Jajce Edin Hozan, rezidentni koordinator Ujedinjenih naroda u BiH Yuri Afanasiev, federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, veleposlanica Kraljevine Španjolske u BiH Maria Aurora Mejia Errasquin, te tajnik Društva za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Jajca Enes Milak.

Načelnik Hozan istaknuo je da su građani Jajca posebno počašćeni što mogu reći da Grad Jajce uistinu čuva i njeguje svoju spomeničku baštinu, te da su sretni što o tome svjedoči i ovaj jedinstven spomenik.

“Sačuvati od zaborava i ponositi se vjekovnim postojanjem trajna je zadaća općine Jajce i njenih građana”, poručio je Hozan.

Veleposlanica Errasquin ističe da je projekt obnove Hrama Mitre odabran ne samo zbog ogromne povijesne i kulturne vrijednosti, već i bogaćenja turističke ponude Jajca, stvaranja novih radnih mjesta i doprinosa održivom ekonomskom razvoju.

“Jajce može poslužiti kao odličan primjer mnogim gradovima u BiH kako konsolidirana turistička ponuda može biti motor razvoja i komparativna prednost, potrebna za ekonomski rast i razvoj”, poručila je ona.

Enes Milak je podsjetio da spomenik datira iz 3. stoljeća nove ere te da mitreizam kao kult potječe iz Indije, ali su ga rimske legije preko Irana, Sirije i Iraka donijele i u Jajce. Podsjeća da je zbog vlage spomenik drastično propadao.

“Sada je napravljen novi zaštitni objekt koji ventilira zrak i nadam se da ćemo ovim spriječiti propadanje spomenika. To je jako lijepa staklena zgrada s metalnim krovom koja natkriva spomenik”, istaknuo je Milak.

Hram boga Mitre, u obliku manje pećine u kojoj je u živoj stijeni prikazana slika tauroktonije (ritualnog žrtvovanja bika koje je svojstveno mitrističkom ritualu), ubraja se među značajnije nalaze s područja grada Jajca.

Ovaj mitrej u Jajcu je simbol božanstva Sunca i svjetlosti – Mitra. Prema vjerovanjima sljedbenika ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja, a vojnicima pobjede. Zaštitnik je ugovora, saveza i prijateljstva. (Fena)

Najnovije vijesti

Tragedija u Travniku: Pronađeno beživotno tijelo oca sedmero djece

Policijska stanica Travnik jučer je zaprimila dojavu o pronađenom beživotnom tijelu muške osobe. Naime, PS Travnik obratila se muška osoba,...

Bolne riječi oca ubijenog Almira Raščića za “Avaz”: Ne dao Bog nikome da dijete treba ukopati

Ne dao Bog nikome da dočeka da svoje dijete ukopa, ovo su riječi kojima je počeo svoju ispovijest za "Avaz" Muhidin Raščić, otac ubijenog...

U Busovači obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika PPN “Ludvig Pavlović”

Danas je udruga nositelja ratnih odličja HVO Busovača u suradnji sa udrugom dragovoljaca Busovača i pripadnicima postrojbe Ludvig Pavlović upali li svijeća na mjestu...

Konaković: Refik Lendo može pokušati zaustaviti život u FBiH, a zna kakva će biti reakcija javnosti

Novoimenovani ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je, nakon što je imenovan na tu poziciju, da BiH ima mnogo posla u tom sektoru...

Ovo je trenutno najpopularnija pjesma na svijetu: 105 milijuna pregleda na YouTubeu!

Mogu sama sebi kupiti cvijeće Napisati svoje ime u pijesku Pričati sama sa sobom, satima Reći stvari koje ti ne razumiješ Mogu sama sebe odvesti na ples I mogu...

Povezane vijesti