OSBiH: Vjetar oštetio helikoptere, vojnici se trovali hranom, nestao mitraljez, zabilježeno čak 16 smrtnih slučajeva

35

-- Oglas ---

Banja Luka – Upisi u vojne objekte, nestanak mitraljeza, oštećenje helikoptera, krađa opreme, trovanje hranom, zaraze, udari groma i narušavanje vojne stege samo su neki od nemilih događaja koji su obilježili prošlu godinu u Oružanim snagama BiH.

Uz redovne aktivnosti u izvještaju o radu Ministarstva obrane BiH u prošloj godini navedeni su i izvanredni slučajevi, kojima će se pozabaviti zapovjedni lanac. Izvještaj koji je u posjedu “Glasa Srpske” pokazuje da u Oružanim snagama nije manjkalo izvanrednih situacija ni kada su u pitanju vojnici, niti vojna oprema i objekti.

Uniformu je lani nosio 9051 vojnik, a izvještaj pokazuje da je vojnu službu prošle godine okončalo 267 djelatnih vojnih osoba. Najviše vojnika napustilo je službu na osobni zahtjev, ali i zbog isteka ugovornog roka i odlaska u starosnu mirovinu. Čest razlog za oproštaj od vojne službe bili su i neopravdani izostanci, zatvorska i disciplinska kazna, a bilo je i slučajeva u kojima je smrt ili trajna zdravstvena nesposobnost prekinula angažman.

U vojnu evidenciju su prošle godine upisana 123 izvanredna događaja – jedan više nego u 2014. godini. Evidentirano je 16 smrtnih slučajeva pripadnika Oružanih snaga ili čak deset više u usporedbi s prethodnom godinom. Među njima su i dvojica vojnika ubijena u terorističkom napadu u blizini sarajevske kasarne Rajlovac. Težih oblika narušavanja discipline bilo je pet, odnosno dva više nego 2014. godine.

Vojnici su se, kako je navedeno u izvještaju, suočavali i sa trovanjem hranom, bolestima, epidemijama, zarazama, a bili su akteri 30 prometnih nesreća, bilo da je riječ o vojnim ili osobnim motornim vozilima. Nisu ih zaobišle ​​ni prirodne katastrofe, pa je evidentirano da je jednog vojnika pogodio grom.

Izvanredni događaji nisu zaobišli ni vojne objekte na kojima je načinjena i znatna šteta. U izvještaju piše da je lani zabilježeno pet krađa naoružanja, ali i opreme poput akumulatora, alata, rezervnih dijelova, gusanih radijatora, crijeva, ventila za hidrant i lokota s vrata.

– Udari vjetra napravili su manja oštećenja na helikopterima – navedeno je u izvještaju.

Zabilježena su i dva slučaja gubljenja i nestanka vojne opreme. U jednom se radilo o mitraljezu koji se montira na tenkove i druga borbena vozila, au drugom o motoroli. Za razliku od prethodne godine, nisu zabilježene krađe ručnih bombi.

Zamjenik ministra obrane Boris Jerinić kazao je raditi na podizanju sigurnosti u Oružanim snagama i da već ima rezultata u tim nastojanjima.

– Cilj je da broj izvanrednih događaja bude sve manji. Puno toga je urađeno u proteklom razdoblju, od postavljanja video-nadzora i kapija do drugih mjera kojima ćemo spriječiti krađe i druge izvanredne situacije – rekao je Jerinić.

Ministarstvo obrane je lani potrošio 272,95 milijuna KM, odnosno oko 13 milijuna manje nego prethodne godine.Većina novca utrošena je na plaće i izdržavanje personala, pa u Ministarstvu obrane ističu da im nedostaje novca za investicije u infrastrukturu i opremu.

– Tehničko stanje i starosna struktura materijalno-tehničkih sredstava su nezadovoljavajući, a problem predstavlja i nedostatak novca za izradu i realizaciju značajnih projekata za modernizaciju Oružanih snaga BiH – kazali su u Ministarstvu obrane.

Razne vidove obuke i usavršavanja pohađalo je 1.517 osoba, od čega su 368 pripadnici Ministarstva obrane, a 1.149 djelatne vojne osobe. Da i dalje vlada veliko interesovanje za uniformu, pokazuje podatak da se na posljednji natječaj za 57 časnika prijavilo 386 kandidata. glassrpske.com

Izvanredni slučajevi u Oružanim snagama

Teže tjelesne ozljede 24
Smrtni slučajevi 16
Prometne nesreće 12
uhićenje 8
Krađa naoružanja, opreme, imovine 7
Trovanje hranom, bolesti, zaraze 6
Teži oblici narušavanja vojne stege 5
Napad na vojno lice 4
Napadi, sabotaže, upadi u objekte 3
Samovoljno udaljavanje iz jedinice 2
Pokušaj ubojstva 1
Strujni udar 1
Osnov za prestanak vojne službe
Osobni zahtjev 126
Istek ugovornog roka 43
Starosna mirovina 38
Iznimke za starosnu mirovinu 20
Neopravdani izostanak 12
sporazumno 8
Trajna zdravstvena nesposobnost 3
Zatvorska kazna 2
Disciplinska kazna 1
Dekret (svećena lica) 1
Ocjena “loš” 1
Najveće stavke u proračunu (milijuna KM)
Bruto plaće i naknade 191,7
Naknade troškova zaposlenih 51,71
Putni troškovi 3,57
Ugovorene usluge 1,64
Telefonski i poštanski izdaci 0,62