Organska proizvodnja uz eko turizam – mogućnosti za novo zapošljavanje

29

Savez Organsko FBiH i Organsko Srednjobosanske županije organizuju 7. Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma Dani maline 2013 Novi Travnik.

-- Oglas ---

 

Svečano otvaranje sajma je bilo jučer oko 11:00h na Trgu općine Novi Travnik.

“Manifestacija okuplja sve poljoprivredne proizvođače s prostora BiH, kao i proizvođače iz sektora organske proizvodnje jugoistočne Europe. Cilj nam je da povežemo organsku proizvodnju sa eko turizmom i na 7. Međunarodnom sajamu organske proizvodnje i eko turizma smo već uspjeli u tome”, kazao je za Agenciju FENA predsjednik Saveza Organsko FBiH Sejad Herceg.

Na ovogodišnjoj manifestaciji, po njegovim riječima, predstavit će se 39 organskih proizvođača iz BiH i inostranstva, 45 proizvođača maline, kao i predstavnici turističkih zajednica.

U sklopu sajma predviđene su prezentacije organskih proizvoda te multimedijska prezentacija eko turizma, ponuda turističkih potencijala i prirodnih resursa.

I ove godine posebna pažnja je posvećena umrežavanju organskih proizvođača i prepremljena je Regionalna konferenciju o temi „Organska hrana za stočni fond i zaštita“, kao i radni sastanak organskih proizvođača jugoistočne Evrope, BON-a (Balkan Organic Network).

“Ova manifestacija uvijek sa sobom nosi poruku da organska proizvodnja uz eko turizam može biti ključ uspjeha i otvaranja novih radnih mjesta i samozapošljavanja u sektoru poljoprivrede i turizma”, kazao je Herceg za FENU.

Pokrovitelji sajma su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalno ministartvo okoliša i turizma, Vlada ŽSB i Općina Novi Travnik.