- oglas -

Oporavak djevojčice koja je ujedinila Hrvatsku prošao je nevjerojatno dobro: ‘Hvala svima!‘

Pročitajte i ovo

Engleska i Škotska remizirale, sve reprezentacije iz grupe u igri za osminu finala

Reprezentacije Engleske i Škotske odigrale su meč bez golova (0:0) na Wembleyju u okviru 2. kola grupe D Evropskog...

Sutra se bira novi Predsjednik Mladeži HDZ BiH

Dvanaesta izborna konvencija Mladeži HDZ-a BiH na kojoj će biti izabran novi, deseti po redu predsjednik Mladeži HDZ-a BiH...

Čavara: Hrvati u FBiH su za razgovor o budućnosti BiH

Predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je za RTRS da Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor o budućnosti.Međutim, kako je...
- Advertisement -

 

- Advertisement -

Obitelj Rončević, za koju je zbog liječenja male Mile cijela Hrvatska prikupljala novac, uskoro se, nakon gotovo godinu i pol dana, vraća u Hrvatsku iz Philadelphije u Sjedinjenim Američkim Državama. Sretnu vijest da je Mila napokon dobro te da je liječenje u tamošnjoj Dječjoj bolnici urodilo plodom na Facebooku je objavio Milin otac Marin Rončević.

Podsjetimo, Milu, koja boluje od leukemije, u SAD-u je liječio tim onkologa na čelu s profesorom Richardom Aplencom, a za njeno liječenje prikupljeno je više od 37 milijuna kuna. Rončevići su višak novca prebacili u zakladu koja je osnovana kako bi se djeci koja su se našla u sličnoj situaciji omogućilo liječenje u inozemstvu, nakon što su u Hrvatskoj iscrpljene sve mogućnosti, piše Jutarnji List.

Nevjerojatan oporavak

– Mila je još u posttransplantacijskoj fazi, ali imunorekonstruirana i bez GVHD-a (zdrave stanice primatelja ne napadaju stanice donora), znači bez ozbiljnijih posljedica. Vraćamo se uskoro, nadamo se kroz mjesec dana, ako Bog da i ako letova bude – rekao nam je Marin.

Na pitanje kakav im je plan, Marin odgovara da plana nema.

– Idemo opet ispočetka graditi život, raditi i boriti se, kao i svi drugi – kaže, zahvaljujući svima na iskazanim lijepim željama za Milu.

– Ona je trenutno sjajno, odradila je vrlo uspješnu transplantaciju u studenome i potpuno se oporavila bez ikakvih komplikacija i posljedica, što je doslovno nevjerojatno. Zahvalni smo na tome, razumije svatko tko je bio u sličnoj situaciji.

Ističe da su sa zakladom krenuli u realizaciju projekta genskog sekvenciranja djece s nedijagnosticiranim stanjima i oboljenjima, ali i djece koja potencijalno mogu biti izložena budućim oboljenjima.

– Zakladno smo vodstvo projekta mi kao obitelj, a znanstveno vodstvo čine idejni začetnik projekta i predsjednik Uprave zaklade ‘Mila za sve’, docent Mario Ćuk i predsjednik Savjeta zaklade, profesor Dragan Primorac – kaže Marin.

Genska mapa

Radit će se, kako navodi, WGS (kompletno sekvencioniranje genoma), trio analize djece i roditelja, a vrijednost projekta, za prvu godinu suradnje, iznosi gotovo 1,5 milijuna američkih dolara.

– U prvoj godini bit će obrađeno gotovo 350 djece, odnosno preko 1000 uzoraka. Sredstva za projekt su u potpunosti osigurana, a projekt ćemo nastaviti na neodređeno, ovisno o polučenim uspjesima i mogućnostima. Konačni cilj je izrada genske mape i liječenje djece genskim editiranjem, ali sada je naglasak na edukaciji eksperata, dijagnostici i postizanju bolje kvalitete života djece i roditelja. Siguran sam da će jako bitnu ulogu odigrati i mogućnost primjene pametnih lijekova za pojedine slučajeve, ali projekt je takvog opsega i značenja da je doslovno nemoguće u jednom tekstu navesti koje su sve vrijednosti i buduća korist – kaže Rončević.
Edukacije liječnika

Također, navodi da projekt ima za cilj stavljanje naglaska na važnost razvoja, edukacije i modernizacije u medicini te se nadaju da će i kroz razne akcije u sklopu projekta uspjeti pozitivno utjecati na trendove u Hrvatskoj.

– Iako su u timu redom ljudi okrenuti humanitarnom radu i sličnim vrijednostima, ugovorno ćemo se vezati sa svim liječnicima koji dobiju priliku edukacije tako da su oni istu dužni besplatno prenositi drugima i pomagati rad zaklade – dodao je.

Ističe da, što se tiče dogovora s turskom bolnicom Acibadem, čekaju da popuste mjere nametnute zbog Covida-19, da njihovi eksperti mogu doći u Hrvatsku na procjene stanja i željenih terapeutskih mjera djeci s motoričkim i neurološkim oštećenjima te da odmah krenu s organizacijom liječenja u Turskoj.
Projekt “putovnica”

– Cijene koje smo ugovorno postigli u razini su onih koje imaju najveće osiguravajuće kuće i potpuno su opravdane za uslugu koju pružaju. Budući da navedena usluga nije pokrivena HZZO-vim mjerama, ukupni će trošak snositi zaklada, a ovisno o broju odlazaka i težini procijenjenog stanja pojedinih pacijenata, ne isključujemo mogućnost pokretanja velike humanitarne akcije koja će svim potrebitima omogućiti odlazak – kaže Rončević.

Kaže da smatra da su ovakvi projekti nužni za budućnost djece u Hrvatskoj.

– Efekti naših projekata su dugoročni i nemjerljivi jer uključuju i edukaciju mladih stručnjaka, a hrvatska će medicinska struka dobiti priliku da opet bude dio najnaprednijih svjetskih trendova. Od većih projekata spomenuo bih još i ‘Putovnicu’, projekt praćenja onkološki bolesne djece, koji vodi profesorica Roganović, Milina liječnica, a koji će djeci pružiti priliku da budu dio europskog sustava kompleksnog monitoringa i da im se na vrijeme pruže dijagnostika i akcija koja je najpotrebnija za dugoročnu pobjedu nad opakim bolestima u hematoonkološkoj sferi – zaključio je Marin Rončević.

Najnovije vijesti

Engleska i Škotska remizirale, sve reprezentacije iz grupe u igri za osminu finala

Reprezentacije Engleske i Škotske odigrale su meč bez golova (0:0) na Wembleyju u okviru 2. kola grupe D Evropskog...

Sutra se bira novi Predsjednik Mladeži HDZ BiH

Dvanaesta izborna konvencija Mladeži HDZ-a BiH na kojoj će biti izabran novi, deseti po redu predsjednik Mladeži HDZ-a BiH održat će se u subotu,...

Čavara: Hrvati u FBiH su za razgovor o budućnosti BiH

Predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je za RTRS da Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor o budućnosti.Međutim, kako je rekao, za sada Bošnjaci odbijaju...

Dalić: “Nije mogla biti ofenzivnija momčad nego danas, sve je u našim rukama”

Prokomentirao je i napise Turaka o mogućem preuzimanju Fenera.Tek bod je Hrvatska danas osvojila nakon remija s Česima. Rezultat od 1:1 nije zadovoljio nikoga,...

Lovren: ‘Pa ne mogu skakati kao svijeća’, Vlašić: ‘Česi su bili agresivniji’

Susret Hrvatske i Češke komentirali su i Nikola Vlašić, koji je utakmicu počeo s klupe, te Dejan Lovren koji je skrivio kazneni udarac za...

Povezane vijesti