Oj drugovi je l’ vam žao: Radnici dobili otkaze i doveli trubače da to proslave

437

Skoro nadrealna scena u Srbiji: Orkestar je pozvan da odsvira 44 otkaza radnika iz preduzeća “Špik iverica” iz Ivanjice koja posluje u okviru kompanije “Fantoni” iz Italije.

“Ovo se nikada do sada nije desilo. Svirali smo veselja, svadbe, rođendane, pa nažalost i sahrane, ali otkaze do sada nismo svirali nikome”, kaže trubač Aleksandar Milić iz Ivanjice.

Firma “Špik iverica” iz Ivanjice privatizovana je novembra 2006. godine i od tada su ukinuta mnoga radna mjesta, a obim posla se nije smanjivao. Tokom 2018. godine napravljen je socijalni program, u okviru kog je otpušteno 40 radnika.

Novom sistematizacijom bez posla su ostala još 44 radnika a kako tvrdi Zoran Ćerimankoji je u ovoj fabrici proveo više od 30 godina, postojala su i druga rješenja ali za njih nije bilo sluha:

“Ovakav način opraštanja od fabrike u kojoj smo proveli život, je u stvari taj naš srpski inat da pokažemo da smo neuništivi, iako nam niko od nadležnih nije pomogao. Ne znamo kako ćemo dalje i čime hraniti porodice, ali bar uz pjesmu da se rastanemo jer smo u firmi proveli najljepši deo života, dijelili dobro i zlo”.

“To malo novca što smo uspeli da sakupimo od naših “praznih džepova” izdvojili smo da obilježimo ovaj dan kada ostajemo bez posla a uskoro i bez fabrike koja je bila za ponos Srbije”, rekao kaže Radosav Grujović.

Uz pjesmu “Oj drugovi je l’ vam žao” radnici koji su dobili otkaze veselili su se mada , kako kažu, to je samo inat ali im duša plače za onim ljepšim vremenima.