Connect with us

Servisne informacije

Oglasila se nadležna općinska služba o “ležećim policajcima”

Published

on

Nakon negodovanja javnosti zbog postavljanja tzv. “ležećih policajaca”, priopćenjem za javnost oglasila se Služba za poduzetništvo i lokalni razvitak općine Vitez.

 

“Jedan od načina smanjenja brzine sudionika u prometu je postavljanje izbočina na putu – „ležećih policajaca“. Izbočine na putu, usporivači brzine ili „ležeći policajci“ rade se na osnovu Pravilnika o postavljanju posebnih objekata na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila, koji je donijelo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Ovisno o ograničenju brzine, umjetne izbočine su slijedećih dimenzija:

a) za 50 km/h ili manje, širina ne smije biti manja od 60 cm, a visina ne smije prelaziti 3 cm,

Advertisement

b) za 40 km/h ili manje, širina ne smije biti manja od 85 cm, a visina ne smije prelaziti 5 cm,

c) za 30 km/h ili manje, širina ne smije biti manja od 120 cm, a visina ne smije prelaziti 7 cm.

U proteklih pet godina, na području općine Vitez, nisu postavljane izbočine na putu radi smanjenja brzine zbog negodovanja vozača. Zbog ogromnog pritiska mjesnih zajednica i građana, koji žive uz prometnice, na kojima se može voziti većim brzinama, Služba za poduzetništvo i lokalni razvitak uradila je pripreme za postavljanje usporivača brzine na osnovu slijedećih zahtjeva: MZ Jardol – postavljanje usporivača brzine na putu od Farme prema Sadovačama, MZ Stari Vitez – postavljanje usporivača brzine na cesti pored Crkve prema groblju Nebašce i na glavnoj cesti od Crkve prema Vatrogasnom domu, MZ Rijeka – na donjoj cesti prema Kruščici i na glavnoj promoetnici, kod skretanja za nogometni stadion „Rijeka“.

Naručeno je stručno mišljenje o postavljanju usporivača brzine i vertikalnoj prometnoj signalizaciji od ovlaštene osobe prometne struke, na osnovu kojeg su pribavljena Rješenja o urbanističkoj suglasnosti za sve navedene lokacije. Neka od Rješenja o urbanističkoj suglasnosti izdana su 2017. godine.

Na osnovu pripremljene dokumentacije i ogromnog pritiska podnositelja zahtjeva za postavljanje usporivača brzine, 9.6.2021. godine pokrenuta je procedura za odabir izvođača radova za izradu usporivača brzine za navedene lokacije.

Advertisement

Ugovor o izvođenju radova na izradi usporivača brzine u naseljima na području općine Vitez zaključen je 24.6.2021. godine s izvođačem „Dobojputevi“ d.o.o. Doboj Jug. Vrijednost poslova je 3.208,26 KM. Ukupno je ugovoreno postavljanje 17 usporivača brzine na svim navedenim lokacijama.

Izvođač radova je 21.9.2021. godine, na osnovu ranije dobivenih instrukcija vezanih za lokaciju i oblik usporivača brzine, izveo radove.

Zbog negodovanja javnosti, stručne osobe iz Službe za poduzetništvo i lokalni razvitak i nositelj izrade Stručnog mišljenja će utvrditi jesu li radovi izvedeni sukladno Pravilniku o postavljanju posebnih objekata na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila i, ukoliko se utvrdi da nisu, tražit ćemo od izvođača radova da uradi popravke ili uklanjanje usporivača brzine.

Trenutačno, u Službi za poduzetništvo i lokalni razvitak imamo deset zahtjeva za postavljanje usporivača brzine, koji nisu obrađeni, te zbog ozbiljnosti problematike reguliranja prometa na području općine Vitez, iste ćemo nominirati Općinskom vijeću. Općinsko vijeće bi trebalo, sukladno raspoloživim sredstvima u Proračunu, donijeti odluku koju vrstu posebnih objekata na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila prihvatiti i osigurati sredstva za izgradnju”, stoji u priopćenju, koje je potpisao šef Službe za poduzetništvo i lokalni razvitak, Muhamed Rebihić.

Advertisement

Centralna.ba

Advertisement

BiH

Za sutra najavljeno nestabilno vrijeme s mogućnošću pojave grada

Published

on

By

U ponedjeljak 24.6.2024. u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme s lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Moguća je i pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 34°C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Povremeno su mogući pljuskovi s grmljavinom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 26°.

Continue Reading

BiH

Promet pojačan prema jugu zemlje kao i na graničnim prijelazima

Published

on

By

Na putevima u Bosni i Hercegovini promet se odvija  bez vanrednih ograničenja, uz umjeren promet vozila. Izuzetak su dionice koje vode ka jugu zemlje, gdje je promet izrazito pojačan. U večernjim satima očekujemo intezivniji promet i na prilazima većim gradskim centrima.

Apeliramo na vozače da voze maksimalno opezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Savjetujemo i ostale učesnike u prometu da poštuju sve prometne propise.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je promet na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci. Dodatno, zbog održavanja manifestacije „Sveti Ivo“, večeras do 22 sata i sutra 24.06. (od 06 do 16 sati) zabranjuje se promet teretnih vozila i na dijelu puta od Crne Rijeke prema Banja Luci. Također, danas i sutra zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija i vangabaritnog tereta na teritoriji Srednjobosanskog kantona.

Zbog održavanja biciklističke utrke danas do 15 sati dolazi do etapnih obustava prometa na putnom pravcu Zavidovići- Banovići.

Advertisement

Sanacijski radovi aktualni su i na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Lukavac-Šićki Brod, Livno-Kamensko, Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, Semizovac-Srednje, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova prometuje se usporeno.

Za večeras u 23 sata najavljen je polazak vangabaritnog tereta iz Zenice prema Tarčinu. Planirani dolazak na odredište je sutra ujuto u 5 sati. Molimo vozače da poštuju upute ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prijelazima: Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina, Doljani i Gabela Polje pojačana je frekvencija prometa na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na graničnom prijelazu Bosanski Brod duga je kolona putničkih vozila na ulazu u našu zemlju. I na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila je pojačan, ali su zadržavanja za sada do 30 minuta. Do kraja avgusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Danas sunčano i vruće, poslijepodne mogući pljuskovi, ponegdje grad

Published

on

By

Sutra u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Usljed razvoja konvektivne oblačnosti u poslijepodnevnim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Lokalno je moguća i pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine, južnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 18 i 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38 stupnjeva.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Razvojem oblačnosti moguć i pljusak sa grmljavinom. Jutarnja temperatura oko 20, a najviša dnevna temperatura zraka oko 37 stupnjeva.

Continue Reading

BiH

Sarajevo: Sutra izmjena prometa zbog Povorke ponosa

Published

on

By

Zbog održavanje Povorke ponosa, sutra, u subotu, 22.lipnja, u periodu od 16:00 do 22:00 sata doći će do izmjene režima prometa u centralnim sarajevskim ulicama.
Ministarstvo prometa KS izdalo je rješenje kojim je data suglasnost organizatoru “BH povorka ponosa 2024”, da tog dana, radi provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja, prometni režim bude privremeno izmijenjen na centralnim dionicama kako slijedi:

Zabrana prometa motornih vozila i vozila javnog prijevoza u ulicama:

  • Zmaja od Bosne, Vrbanja, Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva, Fra Anđela Zvizdovića, Hiseta, Maršala Tita, Kulovića, Čobanija, Hamida Dizdara, Kalmija Baruha, Vrazova, Hamze Hume, Most Skenderija, Obala Kulina bana i Reisa Džemaludina Čauševića

Zabrana zaustavljanja i parkiranja u ulicama:

  • Franje Račkog, Koste Hermana, Turhanija, Đoke Mazalića, Valtera Perića – plato kod „Raiffeisen banke“, Musala, La Benevolencije i Šenoina.

U ulici Ćemaluša će biti na snazi izmjena saobraćaja, dozvoljen promet u smjeru Branilaca Sarajeva – Mula Mustafe Bašeskije.

Privremena izmjena režima prometa sastoji se iz obustave prometa za vrijeme prolaska učesnika manifestacije u odobrenom terminu i na odobrenim prometnicama, a prema procjenama MUP-a Kantona Sarajevo dozvoljava se i obustava pješačkog prometa.

Za vrijeme privremene izmjene režima prometa operateri javnog gradskog prijevoza putnika na linijama koje prolaze trasom kretanja učesnika manifestacije prilagodit će održavanje linija prijevoza putnika privremenoj izmjeni prometa.

Alternativni pravci odvijanja prometa u spomenutim terminima su:

Advertisement

PRAVAC ISTOK -ZAPAD: Maršala Tita, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zmaja od Bosne. PRAVAC ZAPAD-ISTOK: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. PRAVAC JUG – SJEVER: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija. Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Alipašina. PRAVAC SJEVER – JUG: Alipašina, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. Drugi alternativni pravci koje utvrde pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Izvor: Klix.ba

Continue Reading

BiH

Danas u BiH sunčano i vruće, izdato crveno upozorenje

Published

on

By

U petak 21.6.2024. u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost i vruće. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

U Sarajevu pretežno sunčano prije podne. Umjereno povećanje oblačnosti u drugom dijelu dana. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 37°C.

Continue Reading

BiH

Za sutra izdato crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Published

on

By

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra crveno upozorenje zbog visokih temperatura zraka.

Ono je izdato za područje širom Bosne i Hercegovine u periodu od 11 do 18 sati.

Očekuje se da će sutra temperature zraka biti između 35 i 40 stupnjeva.

Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osbama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama.

Advertisement

 

Continue Reading

BiH

Prvi dan ljeta u BiH sunčan, dnevna temperatura do 39 stupnjeva

Published

on

By

Danas je ljetna dugodnevica, najduži dan u godini koji  označava početak ljeta.

Tada Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na sjeverni povratnik i pod najvećim uglom na sjevernu hemisferu. Dan traje mnogo duže, pa će danas trajati 15 sati i 35 minuta. Dug dan i položaj sunca utiču i na to da sunčevo zračenje bude jače, pa će UV indeks ovih dana biti izrazito visok.

U Bosni i Hercegovini prvi dan ljeta će biti sunčan. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20, na jugu zemlje do 23, a najviša dnevna temperatura između 31 i 36, na jugu zemlje do 39 stupnjeva.

Continue Reading

Servisne informacije

Na ovim mjestima možete očekivati današnje radarske kontrole u SBK

Published

on

By

U prilogu vam donosimo listu današnjih radarskih kontrola u Srednjobosanskom kantonu.

PS VITEZ

07:00 do 09:00 sati Krčevine
09:00 do 11.00 sati R-440 Zabilje
12:00 do 13:00 sati ul.Lašvanska
13:00 do 14:00 sati M-5 Bila.

Advertisement

PS FOJNICA

15:30 do 17:30 sati Prokoški put
18:00 do 20:00 sati Pločari Polje
20:30 do 22:30 sati Polje Ostružnica.

PS BUGOJNO

11:00 do 12.30 sati ul. Armije BIH
13:00 do 14:30 sati Gračanica
15:00 do 16:30 sati ul. Slobode
17:00 do 18:30 sati Poriče

Advertisement

PS DONJI VAKUF

10:45 do 11:45 sati Oborci
12:30 do 13:30 sati ul. 770 Slbbr
15:00 do 16:00 sati Rujanci
16:30 do 17:30 sati Zagorci.

PS GORNJI VAKUF/USKOPLJE

09:30 do 11:00 sati ulica Vrbaska
15:30 do 17:00 sati Boljkovac
20:00 do 21:30 sati Ploča
00:00 do 01:30 sati ulica Vrbaska.

Advertisement

PS BUSOVAČA

09:00 do 10:30 sati Lugovi
10:30 do 12:00 sati Gavrine kuće
13:00 do 14:00 sati ulica 1. Mart/Ožujak (skretanje za naselje Luka)
14:00 do 15:00 sati ul. Željeznička
15:00 do 16:00 sati ul. N.Š.Zrinski (kod ugost.objekta „Kim“).

Continue Reading

BiH

Stižu “paklene” vrućine u BiH: U narednim danima temperatura i do 39°C

Published

on

By

Danas je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano, uz slab vjetar jugozapadnog smjera. Jutarnje temperature se kreću između 13 i 18°C, dok će dnevne temperature biti između 28 i 34°C.

Sutra nas čeka još sunčaniji i topliji dan. Temperature će ujutro biti između 13 i 18°C, a na jugu čak do 20°C. Tokom dana, temperatura će dostići između 32 i 37°C.

Četvrtak donosi još više sunca i vrućine. Vjetar će biti slab do umjeren, puhat će sa zapada i sjeverozapada. Jutarnje temperature će biti između 14 i 20°C, dok će na jugu dosezati do 23°C. Dnevne temperature će se kretati između 32 i 37°C, a na jugu čak do 39°C.

Petak će također biti pretežno sunčan i vruć. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnje temperature će biti između 15 i 21°C, na jugu do 25°C, dok će dnevne temperature dosezati između 33 i 39°C.

Advertisement

Continue Reading

Najnovije vijesti

BiH45 minuta ago

PODACI KOJI NE ZANIMAJU VLAST Skoro 100 tisuća osoba odreklo se bh. državljanstva

Državljanstva BiH se od 1. siječnja 1996. godine odreklo 99.991 osoba, najviše radi stjecanja državljanstva Njemačke, Austrije i Slovenije, podaci...

Središnja Bosna48 minuta ago

Konjic spreman za Summer Fest 2024.

Od 5. do 7. srpnja u Konjicu će biti održan Summer Fest 2024., po šesti put u organizaciji Atletskog Kluba...

Društvo1 sat ago

U Vitezu održan veliki plesni i mažoret festival pod nazivom “LDF Dance fest”

Proteklog vikenda u Vitezu u kongresnoj dvorani FC BiH,održan je veliki plesni i mažoret festival pod nazivom LDF Dance fest,15.po...

BiH2 sata ago

IMA 335.386 NEZAPOSLENIH OSOBA – ZAŠTO ONDA ZAPOŠLJAVAMO STRANE RADNIKE?

Novi trend zapošljavanja stranih radnika nikako ne odgovara evidencijama prema kojim Bosna i Hercegovina ima 335.386 nezaposlenih osoba. Ovo je...

Sport2 sata ago

Najavljen tradicionalni 14. turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj

Župljani u iseljeništvu župe sv. Petra i Pavla u Brajkovićima najavljuju 14. tradicionalni turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj, u...

Društvo2 sata ago

“Da sam ja neko” Enisa Bešlagića ovoga ljeta u Travniku

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić posljednjih dana rasprodaje dvorane širom regije sa svojom predstavom “Da sam ja neko”, ovog ljeta predstava...

BiH2 sata ago

NEVRIJEME VAM JE OŠTETILO AUTOMOBIL? PRIJAVITE POLICIJI KAKO BI OD OSIGURANJA NAPLATILI ŠTETU

Vozilo vam je oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu i nedjelju pogodilo brojne gradove BiH? Trebalo bi da...

Središnja Bosna2 sata ago

Sinoć se na uočnicu sv. Ivi u Podmilačju okupio ‘najveći broj vjernika nakon Domovinskog rata’

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit Tomo Vukšić predslavio je misu uočnicu na vanjskom oltaru u Podmilačju, kojom je u nedjelju 23....

Advertisement
Advertisement
LM