Održana službena komemoracija u Jasenovcu

16

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandroković sudjelovali su na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora, u spomen-području Jasenovac.

 

Jandroković je odbacio tvrdnje da se Vlada RH više bavila komemoracijom u Bleiburgu nego u Jasenovcu, istaknuvši da ova Vlada čini velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti i komemorirali žrtvu, a posebno veliki napor oko toga uložen je i ove godine.

 

– Moja poruka je da pokušamo shvatiti jedni druge, da uvažavamo bol i patnju svih onih koji imaju svoje gubitke, posebno onih koji su ubijani na različitim stratištima, pa tako i ovdje u Jasenovcu, to je moj apel – da bolje razumijemo jedni druge – rekao je Jandroković.

 

Naglasio je da se hrvatski državni vrh u Jasenovac danas došao pokloniti žrtvi ljudi koji su nevini ubijeni zbog svoje vjere, nacije, političkog uvjerenja.

 

– To je bio zločin ustaškog režima koji treba jasno osuditi, poslati poruku posebno mlađim naraštajima da sloboda, demokracija i mir nisu dani sami po sebi, da zlo postoji oko nas i da se protiv njega moramo boriti – poručio je Jandroković i dodao da bi volio da nema podjela i da je više uključivosti i razumijevanja u društvu.

 

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.