Održan internacionalni simpozij u Fojnici na temu „Planinarski objekti u funkciji razvoja turizma u BiH i iskustva zemalja Jugoistočne Europe“

20

U organizaciji Planinarskog Saveza Bosne i Hercegovine proteklog vikenda je u Aquareumal-u održan drugi po redu Internacionalni simpozij na temu „Planinarski objekti u funkciji razvoja turizma u BiH i iskustva zemalja Jugoistočne Europe“.

-- Oglas ---

 

Cilj simpozija je bio stvaranje platforme o planinarskim objektima u BiH te skretanje pažnje turističke javnosti na planine uopće, kao veliki prirodni resurs Bosne i Hercegovine.

Učesnicima su bile prezentirane teme vezane za izgradnju, obnovu i funkcioniranje planinarskih domova u BiH.

Na otvaranju simpozija obratili su se predsjednik Balkanske planinarske unije Jovica Ugrinovski, pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma Mladen Rudež, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Radoje Vidović i načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić.

U svom obraćanju načelnik Merdžanić je prije svega pohvalio rad Planinarskog društva „Vranica“ iz Fojnice koje je, kako je rekao, jedno od najaktivnijih društava na području Općine. Nakon toga je poželio ugodan boravak i rad svim gostima u Fojnici.

Simpoziju su, između ostalih, prisustvovali gosti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bugarske, Grčke.