- oglas -

Održan dvodnevni seminar za nastavnike i profesore matematike u Fojnici (Foto)

Pročitajte i ovo

BRAK U BOSNI I HERCEGOVINI Vjenčali se u subotu, razveli već u sljedeću srijedu

 Veliki broj brakova u modernom vremenu završi se nakon nekoliko godina, a ima i onih koji bračni staž mjere...

Krivotvorine KM su u većini slučajeva loše – evo kako ih prepoznati!

 U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) u 2019. godini registrirano je ukupno 2.190 komada krivotvorenih novčanica i kovanog...

Tragedija u Göteborgu: U prometnoj nesreći poginule sestre iz BiH

 U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu ujutro oko četiri sata u Göteborgu poginule su četiri osobe...

U organizaciji Udruženja matematičara u Srednjobosanskom kantonu/Kantonu Središnja Bosna (UM SBK/KSB), u hotelu “Reumal” u Fojnici, 20. i 21. januara 2020. godine, održan je dvodnevni seminar za 70 nastavnika i profesora matematike osnovnih i srednjih škola u SBK/KSB.

Seminar je organizovan u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna.

Predsjednik Udruženja prof. Dževad Mlaćo je na samom početku pozdravio sve učesnike seminara kao i goste, te se posebno zahvalio načelniku općine Fojnica gosp. Sabahudinu Klisuri na prisustvu otvaranju seminara, te iskazanoj podršci samom Udruženju.

Načelnik Sabahudin Klisura je pozdravio sve prisutne i zaželio lijepo druženje i boravak u hotelu „Reumal“ Fojnica, kao i uspješan rad Udruženja.

Posebna zahvala je upućena i ministru obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta, gosp. Bojanu Domiću, koji je pružio veliku podršku u toku osnivanja samog Udruženja, kao i organizovanja ovog seminara, a koji nažalost zbog obaveza u Vladi Kantona nije mogao prisustvovati na dan otvaranja seminara i isti otvoriti. Također je zahvala upućena i doc. dr. Nevzudinu Buzađiji, direktoru Mješovite srednje tehničke škole u Travniku, za podršku i pomoć Udruženju, kao i ustupanje prostorija za rad Udruženja.

Kao predavači seminara predstavljeni su profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevuprof. dr. Muharem Avdispahićdoc. dr. Zenan Šabanac i dr. Dina Kamber Hamzić, te prof. Fatima Bušatlić iz Mješovite srednje škole Travnik i prof. Mirnes Smajilović iz Srednje mješovite škole ”Zijah Dizdarević” iz Fojnice.

Prisutnima se obratio i osnivač Udruženja matematičara Tuzlanskog kantona (UM TK) prof. dr. Mehmed Nurkanović i prezentovao matematički list “Evolventa“. Prof. dr. Nurkanović je zaželio da se saradnja i dalje nastavi i da se što češće organizuju susreti, koji u svakom slučaju donose pozitivna iskustva.

Tom prilikom je prof. dr. Mehmedu Nurkanoviću uručena i zahvalnica za doprinos razvoju matematike na području SBK/KSB, koju je uručio potpredsjednik Udruženja prof. Mirnes Smajilović, a koja je i ujedno prva zahvalnica ispred Udruženja.

Prvo predavanje je održao prof. dr. Muharem Avdispahić na temu “STEM pristup implementaciji Zajedničke jezgre nastavnih planova i programa za matematiku“. Osvrnuo se na rezultate PISA testiranja i značaj ishoda učenja u nastavi, te sugerisao na važnost STEM pristupa.

Drugo predavanje je održao doc. dr. Zenan Šabanac sa temom “Zadaci otvorenog tipa u nastavi matematike“, gdje je naglasio važnost zadataka otvorenog tipa, koji se u nastavi matematike rijetko koriste. Predavanje je bilo interaktivnog karaktera.

Posljednje predavanje prvog dana održala je dr. Dina Kamber Hamzić čija je tema bila “Kognitivne prepreke u nastavi trigonometrije“, gdje je govorila o značaju trigonometrije i kako da učenici najbolje savladaju tu oblast.

Drugi dan seminara je započeo sa radionicom za nastavnike na temu “Ishodi učenja vezano za zajedničku jezgru nastavnih planova i programa”, koju su moderirali prof. dr. Muharem Avdispahićdoc. dr. Zenan Šabanacdr. Dina Kamera Hamzić. Profesori i nastavnici su bili podijeljeni u grupe, čiji je cilj bio da odrede ishode učenja u primjerima koji su im predavači zadavali. Učesnici seminara su bili vrlo aktivni na radionici i pokazali veliku zainteresovanost za ovu temu.

Nakon toga, prof. matematike Fatima Bušatlićje održala zanimljivo predavanje na temu “Sistematizacija gradiva iz geometrije – primjeri iz prakse“, gdje je govorila o svojim inovativnim iskustvima sa nastave pri obradi geometrije.

Posljednje predavanje tokom seminara održao je prof. matematike Mirnes Smajilovićsa temom “Primjena IKT u nastavi matematike“, gdje je prisutnima demonstrirao rad u matematičkom softveru “Geogebra“, te na nekoliko primjera pokazao kako taj program koristiti u redovnoj nastavi. Također je kratko prezentovao i Google učionicu, koju prilično uspješno koriste profesori i učenici u SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica.

Na kraju seminara, nastavnicima i profesorima su podijeljeni CERTIFIKATI kao dokaz o učešću na seminaru stručnog usavršavanja, a u svrhu profesionalnog napredovanja.

Zadovoljstvo nastavnika i profesora matematike kao i gostiju, pokazatelj su vrlo uspješne organizacije ovog seminara.

(Foto: Hamza Mešak)

Najnovije vijesti

BRAK U BOSNI I HERCEGOVINI Vjenčali se u subotu, razveli već u sljedeću srijedu

 Veliki broj brakova u modernom vremenu završi se nakon nekoliko godina, a ima i onih koji bračni staž mjere...

Krivotvorine KM su u većini slučajeva loše – evo kako ih prepoznati!

 U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) u 2019. godini registrirano je ukupno 2.190 komada krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena,...

Tragedija u Göteborgu: U prometnoj nesreći poginule sestre iz BiH

 U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu ujutro oko četiri sata u Göteborgu poginule su četiri osobe čija je starost oko 20...

Epidemija koronavirusa stvara probleme njemačkim proizvođačima automobila

Epidemija koronavirusa u Kini stvara probleme BMW-u, Mercedesu i Volkswagenu. Zbog zaraze pada broj prodanih automobila. Kina je najveće tržište za njemačke proizvođače, koji...

(VIDEO) HOTELI, TERENI, AERODROM / Gradi se turistički kompleks na Vlašiću

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih privrednika Pero Gudelj počeo je radove na Vlašiću gdje će izgraditi luksuzni hotel koji će biti opremljen po najmodernijim standardima.Gudelj...

Povezane vijesti