ODLUKA VLADE FBIH:Od danas niže cijene goriva u Federaciji BiH

55

Federalno ministarstvo trgovine informiralo je Vladu FBiH o četvrtom ovogodišnjem sastanku s distributerima naftnih derivata, održanom 2. studeoga 2018. godine, na kojem je su razmatrani kretanje cijena na tržištu Federacije BiH i razlozi poskupljenja derivata nakon posljednjeg sastanka od 4. rujna 2018. godine.

Na najnovijem sastanku je utvrđeno da je 4. listopada 2018. godine na londonskom tržištu cijena barela nafte iznosila 86,29 USD (kurs 1 USD = 1,693653 KM), a nakon toga je uslijedilo snižavanje cijene barela, te je na londonskom tržištu barel sirove nafte 31. listopada 2018. godine koštao 75,91 USD (kurs 1 USD = 1,719865 KM), prenosi Radio Sarajevo.  Međutim, u regiji rafinerijske i nabavne cijene naftnih derivata do bh. granice nisu pratile taj trend, što potvrđuju podaci s Jedinstvenih carinskih isprava (JCI), koje Uprava za neizravno oporezivanje BiH tjedno dostavlja Federalnom ministarstvu trgovine.

Analizom kalkulacija cijena uočeno je da nije došlo do povećanja veleprodajne ili maloprodajne marže, ali su uvećane druge varijable koje se odnose na rafinerijsku cijenu i troškove transporta do bh. granice. Troškovi prijevoza naftnih derivata iz Kopra do bh. granice iznose 0,08 KM/litri, iz Rijeke 0,07 KM/litri, Siska 0,06 KM/litri, a iz Luke Ploče svega 0,02 KM po litri. Prvenstveni razlog za to je činjenica da se nakon havarije u Luci Ploče nabavka i opskrbe naftnim derivatima vrši cestovnim putem iz rafinerija Rijeka, Sisak i skladišta u Solinu i Kopru.

Važno je naglasiti da se funkcioniranjem Luke Ploče osigurava konkurentnost u ovoj oblasti, odnosno da se, pored rafinerija u Hrvatskoj i Sloveniji veleprodavci mogu opredijeliti za nabavku od dobavljača koji imaju niže cijene i niže transportne troškove, a to su uglavnom dobavljači koji prometuju u Luci Ploče. Dakle, konkurentnost u segmentu nabavke derivata, odnosno repozicioniranje ranijih dobavljača treba rezultirati odgovarajućom povoljnijom cjenovnom politikom distributera, to jest sniženjem veleprodajnih i maloprodajnih cijena u Federaciji BiH. Jedno od skladišta manjeg kapaciteta u Luci Ploče je profunkcioniralo 5. studenoga 2018. godine, te je, uz sniženje rafinerijskih cijena, i to polučilo određene rezultate.

Federalno ministarstvo trgovine dana 5. i 6. 11. 2018. godine primilo oko 200 obavijesti o promjeni cijena (OPC obrasci), koje se odnose na snižavanje maloprodajnih cijena BMB-a 95 i dizela u Federaciji BiH za 0,05 KM/litri.

Niže cijene na benzinskim crpkama u Federaciji BiH stupaju na snagu počevši od danas, 8. studenoga 2018. godine. Očekuju se da će i ostali distributeri slijediti ovaj primjer i promovirati društveno odgovorno ponašanje, a potrošači će u modelu slobodnog formiranja cijena naftnih derivata imati mogućnost da se prema ponuđenom rasponu cijena opredijele za prodavce s nižim cijenama.