Objavljeni najnoviji rezultati lokalnih izbora u BiH

Pročitajte i ovo

Kineska sonda sletjela na Mjesec

Za mjesto slijetanja sonde odabran je vulkanski kompleks Mons Rümker u području "Oceana oluja", odnosno Oceanus Procellarum.Kina je u...

Mikaela Shiffrin neće voziti Super G u St. Moritzu

Jedna od najboljih skijašica svijeta, Amerikanka Mikaela Shiffrin neće nastupiti na prvom superveleslalomu sezone u St. Moritzu. Amerikanka je...

BUSOVAČA: Služena sveta misa zadušnica povodom godišnjice smrti general pukovnika HVO-a Dragana Ćurčića

Danas je u Župnoj crkvi sv. Ante u Busovači služena sveta misa zadušnica u povodu prve godišnjice smrti general...
- Advertisement -

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je nove rezultate lokalnih izbora koji su u našoj zemlji održani u nedjelju.

- Advertisement -

Nove rezultate možete pronaći na ovom linku.

Inače, Centralna izborna komisija BiH je usvojila i zaključke o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica.

Ostalo je da se rezultatima za gradonačelnike i načelnike općina/opština u BiH pridodaju još rezultati sa devet redovnih biračkih mjesta.

Kada su u pitanju redovna biračka mjesta za gradska i općinska vijeća i skupštine opština u BiH ostalo je još da se obradi 168 biračkih mjesta ili 3,20 posto.

Centralna izborna komisija BiH je donijela i odluku kojom se poništavaju izbori održani 15. novembra na redovnom biračkom mjestu 007B040 u izbornoj jedinici Novi Grad za nivo vlasti načelnik Općine Novi Grad i Skupštinu općine Novi Grad.

Ponovni izbori na navedenom biračkom mjestu će se održati u nedjelju, 29. novembra i provest će se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na dan lokalnih izbora 15. novembra.

Na redovnom biračkom mjestu 007B040 u izbornoj jedinici Novi Grad na izborni dan 15. novembar izborni proces je prekinut prije zakonom utvrđenog vremena i nije završen.

To znači da će se rezultati za Opštinu Novi Grad (RS) čekati do početka decembra s obzirom da neće biti moguće objaviti cjelovite podatke za tu lokalnu zajednicu bez biračkog mjesta na kojem će se izbori ponavljati.

Kada se završi obrada glasačkih listića sa redovnih biračkih mjesta počet će brojanje onih u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

U toku su obavezne pripremne radnje (sortiranje, verifikacija i slično) koje prethode brojanju glasačkih listića.

U skladu sa Pravilnikom o organizaciji rada i utvrđivanja rezultata glasanja u Glavnom centru za brojanje za Lokalne izbore 2020. godine u Glavnom centru za brojanje glasački listići se broje sljedećim redoslijedom: nepotvrđeni-kovertirani glasački listići, glasački listići za glasanje u odsustvu, glasački listići za glasanje putem mobilnog tima, glasački listići za glasanje poštom, glasački listići za glasanje u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH, glasački listići za glasanje putem posebnog (COVID-19) mobilnog tima i glasački listići, u skladu sa odlukom Centralne izborne komisije BiH o ponovnom brojanju.

Glavni centar za brojanje u potpunosti pokriven video nadzorom i da sve aktivnosti koje se provode u Glavnom centru za brojanje nadgledaju akreditirani izborni posmatrači.

Najnovije vijesti

Kineska sonda sletjela na Mjesec

Za mjesto slijetanja sonde odabran je vulkanski kompleks Mons Rümker u području "Oceana oluja", odnosno Oceanus Procellarum.Kina je u...

Mikaela Shiffrin neće voziti Super G u St. Moritzu

Jedna od najboljih skijašica svijeta, Amerikanka Mikaela Shiffrin neće nastupiti na prvom superveleslalomu sezone u St. Moritzu. Amerikanka je dosad nastupila na tek dva...

BUSOVAČA: Služena sveta misa zadušnica povodom godišnjice smrti general pukovnika HVO-a Dragana Ćurčića

Danas je u Župnoj crkvi sv. Ante u Busovači služena sveta misa zadušnica u povodu prve godišnjice smrti general pukovnika HVO Dragana Ćurčića. Nakon...

S koronom otišla u trgovinu, a onda je posjetila užu obitelj

Uz to, sumnjiči se da je nakon toga posjetila i članove svoje uže obitelji čime je dovela u opasnost da se zarazna bolest proširi...

Novi kiks Real Madrida, prijeti mu ispadanje iz Lige prvaka

Odigrane su prve dvije utakmice 5. kola Lige prvaka, a veliko iznenađenje priredio je ukrajinski Šahtar koji je sa 2:0 pobijedio Real Madrid i...

Povezane vijesti