Connect with us

BiH

Obilježena druga godišnjica smrti velikog Ivice Osima

Published

on

U Sarajevu je na gradskom groblju Bare obilježena druga godišnjica od smrti Ivice Osima bosanskohercegovačkg nogometaša i trenera.

Ivica Osim je rođen 6. svibnja 1941. godine u Sarajevu, svoju nogometnu karijeru započeo je u Željezničaru 1959. godine za koji je igrao do 1968. odakle odlazi u nizozemski Zvole. Ubrzo se vraća u Željezničar, a 1970. prelazi u Francusku.

Po završetku igračke karijere bio je trener Željezničara od 1978. do 1986. godine kada je preuzeo reprezentaciju Jugoslavije na čijoj klupi je ostao do 1992. godine.U sezoni 1991/1992 je vodio beogradski Partizan, a potom je prešao u Panatinaikos. Od 1994. do 2002. godine je vodio Šturm kojeg je pretvorio u austrijskog velikana, a 2003. godine je otišao u Japan.

Nakon moždanog udara kojega doživljava 2007.godine, Osim prekida karijeru.

Advertisement

Preminuo je 1.svibnja 2022.godine.

 

Advertisement

BiH

Vratio iz Belgije u BiH i pokrenuo biznis: ‘Cijena prava sitnica’

Published

on

By

Modrički kraj, uvijek je bio poznat po proizvodnji trešanja, a sada je prepoznatljiv po trešnjama Sakiba Sarvana. Prije 13 godina, ovaj domaćin se sa suprugom Mumom vratio iz Belgije, i podigao zasad u Tarevcima kod Modriče, piše agroklub.ba.

“Prije 50 godina ovaj kraj je bio poznat po trešnji, koja je bila profitabilna vrsta voća, a moj djed i amidža, koji su bili najbolji trešnjari, vozili su preko Save tada trešnje. Tako da tradicija postoji, ali ja nisam bio toga svjestan da su to oni radili. Stjecajem okolnosti, u Belgiji sam upoznao čovjeka koji uzgaja trešnje i onda kada sam se vratio pokrenuo sam ovaj biznis”, priča nam Sakib.

Prvo iskopao jezero
Na tri dunuma zasadio je oko tri tisuće sadnica 20 različitih sorti većinom na podlozi gizela.

“Trešnja je krupna i relativno dobrog kvaliteta, a prinosi po stablu idu čak i do 10, a neke Boga mi nemaju ni tri četiri kilograma”, dodaje ovaj domaćin i kaže kako sve zavisi u kojoj fazi je bila oplodnja “kada su bile one velike jake temperature u travnju 30 do 32 stupnja”.

Advertisement

Tada je, dodaje, jako sunce vjerojatno spržilo neke od elemenata cvata. “Mnogi se žale na veću štetu, ali ovo je nekako kraj pogodan za trešnju, uspio sam dosta sačuvati”, kaže Saravan, dodajući je bilo i boljih godina, ali je zadovoljan.

Kada je odlučio da se bavi proizvodnjom trešanja, prvo je iskopao jezero iz kojeg crpi vodu za navodnjavanje, što su ga posavjetovali ljudi u Belgiji.

“Tijekom godina, padavine su sve rjeđe, pa je sustav za navodnjavanje neophodan. Samo od početka godine, plantažu sam navodnjavao pet puta. Trešnja ne voli zatvorene kotline neke, više joj odgovara brdo. Voli da voda dođe i prođe, ne voli zabarene terene. Moraš imati navodnjavanje, bez navodnjavanja ne ide”, govori ovaj Modričanin.

Kordia nikako ne uspijeva
U njegovom trešnjiku, kako kaže, najbolje uspijeva i najviše je zadovoljan sortom markant ili marčant, koja je u literaturi ocijenjena sa tri zvjezdice, dok nema dobra iskustva sa jednom od najboljih, pa i najboljom sortom Kordia.

Advertisement

“Prije neke dvije ili tri godine imao sam posjetu iz Njemačke, iskusni trešnjari, da obiđu moj zasad. Tada sam imao pitanje koju sortu ne bi nikada sadio, rekao sam im da Kordiu, najbolju svjetsku sortu ne bi nikada više sadio. Za 13 godina samo tri puta mi je rodila i mislim da ću je  čupati. I to je baš čudo za sve”, priča Sakib.

Ako se trešnja uzgaja na većoj površini, može se i fino zaraditi. Ovaj proizvođač ih sortira u prvu i drugu klasu, zbog čega su stekli povjerenje kupaca, pa 95 posto roda prodaju na plantaži.

“U Europi sad trenutno ili evo u Hrvatskoj u najbližem susjedstvu, 12 eura je kilogram trešanja, to sve kaže. Dobro, kod nas to nije tako, kod nas je tri eura u prosjeku. Ali već je to od Zagreba prema Beču i ne znam ni ja to je žara cijena”, ističe Sarvan.

Radne snage ne manjka
Kod Sarvana na plantaži, radne snage ne manjaka, a trenutno ima da 10 berača, dok u jeku sezone taj broj bude daleko veći, čak i do 50. Prema riječima ovog domaćina, posao nije zahtijeva, bere se od 7 do 12 sati, a ponekad se uz berbu i po neka zapjeva.

Advertisement

Već četvrtu godinu u berbi je Sanela Fazlić iz Tarevaca, koja ima lijepa iskustva.

“Vjerojatno zato sam se i vratila, i vraćam se svake godine. Ono što je važno prilikom berbe jeste da su sa peteljkom, da se ne lome grane prilikom berbe i da se bere zrela trešnja”, kaže Sanela.

Da je Sarvan dobar domaćin, i da se svi rado vraćaju, suglasna je i Aida Gušić iz Modriče.

“Uvjeti su ekstra, ja sam ovdje došla da se odmorim, to radim svake godine, kao godišnji mi dođe, nađem društvo. Tko hoće raditi ništa mu nije teško”, navodi Aida.

Advertisement

Pored redovnih berača, i onih nešto iskusniji, uvijek su tu i neki novi, a ove sezone to su Viktor i Tarik. Kako kažu, ovo vide kao odličnu priliku za zaradu tijekom raspusta, a najzahtjevnije je se popeti, dok ostalo ide lako sve.

Supruga rame uz rame sa Sakibom
Supruga Muma, rame uz rame sa Sakibom je na plantaži, i jedina mu je pomoć u radovima izvan sezone. Sarvanovi imaju svu neophodnu mehanizaciju, ali kada je orezivanju tu samo spretna ruka i znanje pomaže, a sve to sami obave.

“Uz njega sve, ja sam baš bila radoznala, da mu mogu pomoći, tako da sam uspjela i to savladati. Iako ja ne mogu sad orezivati kao on još uvijek, još uvijek mora pregledati moje drvo koje ja odrežem i popraviti ga ili ne popraviti, tako da polako”, priča Muma.

Trešnja zahtijeva i preventive, pa ju je neophodno tretirati pet puta u tijeku godine.

Advertisement

“Najznačajnija tretiranja su negdje u studenom i veljači, to mnogi kažu vidjet ćemo, kasnije ćemo, a to je preventiva za ubuduće i time otklanjaš nekih 80 posto svih problema koji će te snaći. Kako god, nije trešnja zahtjevna, jer mislim da kraj Modriče, Gradačca, Brčkog, pa čak i Bijeljina, Majevica i to, to je Bogom dato za proizvodnju trešnje i nema tu problema”, kaže Sakib.

Nije izostala podrška
Saravani ističu da su zadovoljni općinskim i republičkim poticajima, zahvaljujući kojim su nabavili neophodnu mehanizaciju, dok su značajna sredstva uložili su u osavremenjavanje trešnjika.

“Sve ono što je bilo od države, entiteta, ja sam dobio. Dušu na srce, ne mogu reći da nisam zadovoljan što se tiče toga. Za druge poljoprivrednike koji nisu vični tome, oni se žale, prođe rok i onda administracija naša, treba približiti to našem seljaku kako da dođe do sredstava”, kaže Sakib, te dodaje da u godinama koje dolaze plantažu ne planira proširivati, te će se truditi da održe postojeću proizvodnju i da i dalje kupcima ponude kvalitetne, sočne i ukusne trešnje.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Lasić i Naessl potpisali ugovor o dodjeli grant sredstava za izgradnju tunela Prenj

Published

on

By

Izgradnja Koridora Vc, ključnog infrastrukturnog projekta u Bosni i Hercegovini koji podržava Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), napreduje kroz novo financiranje tehničke pomoći koju je Europska unija (EU) odobrila preko EBRD-a.

Ugovor o grantu vrijedan 3,5 milijuna eura kojim se podržava priprema i implementacija projekta Ovčari – Tunel Prenj – Mostar Sjever potpisali su danas Denis Lasić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH i Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu. Potpisivanju je prisustvovao i Stefano Ellero, šef Odjela za suradnju u Uredu EU u BiH.

Europska unija financira Koridor Vc sa oko 870 milijuna eura bespovratnih sredstava. Ovo financiranje obuhvata pomoć za izgradnju 17 poddionica i pripremu projekta.

Stefano Ellero, šef Odjela za suradnju u Uredu EU u BiH, rekao je: “Tunel Prenj je jedan od najambicioznijih i tehnički najizazovnijih infrastrukturnih segmenata Koridora Vc zbog neravnog terena i geoloških uvjeta. Bespovratna sredstva EU za koja je ugovor danas potpisan obuhvatit će početne, najvažnije faze koje vode do potpisivanja ugovora, mobilizacije izvođača radova i predaje gradilišta. Financijska podrška koju pokazuju EU i europske banke naglašava našu posvećenost brzom praćenju završetka Koridora Vc i olakšavanju regionalne integracije Bosne i Hercegovine.

Advertisement

EBRD radi na financiranju izgradnje 11-kilometarske poddionice Tunela Prenj, koja je dio veće dionice koridora Vc dužine 35 kilometara, koja povezuje Ovčare kroz tunel Prenj sa sjeverom Mostara. Ova dionica posljednja je koja osigurava financiranje, na kojem će sve dionice Koridora Vc ili započeti radove, ili u slučajevima nekoliko dionica, imati završene građevinske radove.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, rekla je: “Drago nam je što je EU još jednom pokazala svoju podršku financiranju ključnih projekata u Bosni i Hercegovini, posebno projekta Koridor Vc kroz ovaj grant za tehničku pomoć. Ovaj ključni infrastrukturni projekat dovest će do značajnih svakodnevnih koristi za ljude i poduzeća širom zemlje, smanjujući vrijeme putovanja i olakšavajući trgovinu sa ključnim izvoznim tržištima. Grant će pomoći Klijentu u brzoj pripremi projekta Ovčari – Tunel Prenj – Mostar Sjever, koji će zauzvrat omogućiti financijerima projekta da ulože svoja sredstva i da počne implementacija. U EBRD-u se radujemo nastavku podrške Bosni i Hercegovini kroz ključne investicije i nastavit ćemo da radimo zajedno sa EU i Europskom investicionom bankom (EIB) na osiguranju  financiranja i pomoći.”

EU je strateški partner EBRD-a u razvoju Koridora Vc. Grant EU za tehničku pomoć od 3,5 milijuna eura usmjerava se kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

Denis Lasić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH, istakao je zadovoljstvo poduzeća i zahvalnost za suradnju sa EBRD-om i EU, te dosadašnju podršku: “Autoceste FBiH je najveći korisnik bespovratnih sredstava EU u Bosni i Hercegovini, što potvrđuje da su naši projekti u ključnim prioritetnim oblastima i da su dobro napredovali. Ugovor koji danas potpisujemo omogućit će financiranje tunela Prenj koji se smatra najtežom dionicom autoputa za izgradnju. Zahvalni smo što nas EU i EBRD podržavaju kako bismo osigurali da ovaj projekat bude dobro pripremljen, uoči početka građevinskih radova.”

Advertisement

Projekat će uključivati izgradnju autoceste sa dvostrukim trakom od 35 kilometara, uključujući:

10 kilometara duga dionica između Petlje Ovčari kod grada Konjica i ulaza u tunel Prenj,
11 km dug tunel Prenj, i
14 kilometara duga dionica između tunela Prenj i Mostarske sjeverne petlje.

Izgradnja Koridora Vc je strateški prioritet za Bosnu i Hercegovinu. Autoput dug 325 kilometara proći će kroz zemlju od granice sa Hrvatskom, u blizini luke Ploče na jugu do sjeverne granice, te će se nastaviti prema Budimpešti, Zagrebu i Beogradu. Trenutno je to najveći građevinski projekat u zemlji.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Objavljen Javni poziv za podršku rada saveza i organizacija osoba sa invaliditetom

Published

on

By

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je Javni poziv za raspodjelu sredstava iz Programa utroška sredstava za tekuće i kapitalne transfere iz Budžeta Federacije BiH za 2024. godinu.

– Ovaj poziv namijenjen je savezima i udruženjima registriranim za rad sa osobama s invaliditetom i civilnim žrtvama rata kojima će biti dodijeljeno ukupno 650.000 KM. Cilj Programa je stvaranje boljih uvjeta za funkcioniranje ovih saveza i udruženja tokom 2024. godine, čime će se osnažiti njihova uloga u zastupanju interesa osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata. Program financiran sredstvima iz tekućeg transfera omogućava ovim organizacijama da unaprijede svoje aktivnosti i pruže kvalitetniju podršku svojim članovima – priopćilo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Pravo apliciranja na ovaj javni poziv, pojašnjeno je u priopćenju, imaju svi savezi i udruženja osoba sa invaliditetom koji su registrirani na razini Federacije BiH i koji ispunjavaju opće i posebne kriterije navedene u Programu utroška sredstava.

– Među općim kriterijima su registracija kod Federalnog ministarstva pravde, suglasnost za unošenje naziva Federacija u naziv saveza ili udruženja, te djelovanje na području najmanje dva kantona. Posebni kriteriji uključuju broj kantona na kojima organizacije djeluju i dosadašnje rezultate u oblastima značajnim za osobe sa invaliditetom. Prijave se podnose sa potrebnom dokumentacijom, uključujući financijski plan i program rada za 2024. godinu, rješenje o registraciji i dokaz o dosadašnjim aktivnostima. Maksimalni iznos sredstava koji može biti dodijeljen po jednom korisniku iznosi 60.000 KM. Sve dodatne informacije o načinu prijave, potrebnoj dokumentaciji i kriterijima mogu se pronaći na web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, priopćeno je iz ovog ministarstva.

Advertisement

 

Continue Reading

BiH

Kreće anketiranje domaćinstava o prihodima i uvjetima života u BiH 2024.

Published

on

By

Federalni zavod za statistiku obavještava kako će se u razdoblju od kraja svibnja do kraja srpnja tekuće godine, u skladu
s Programom i Planom provođenja statističkih istraživanja za 2024. godinu, na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, provesti anketiranje domaćinstava/kućanstava za istraživanje Anketa o prihodima i uvjetima života u BiH 2024.

Više možete pronaći na LINKU

Continue Reading

BiH

Poništen postupak javne nabave usluge tiskanja i pakovanja glasačkih listića za Lokalne izbore 2024. godine

Published

on

By

U okviru otvorenog postupka javne nabave danas u 14:00 sati je istekao rok za dostavljanje ponuda za usluge tiskanja i pakovanja glasačkih listića za Lokalne izbore 2024. godine. Do isteka roka nije dostavljena nijedna ponuda.

Zbog navedenog, Središnje izborno povjerenstvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluku o poništenju postupka javne nabave usluge tiskanja i pakovanja glasačkih listića za Lokalne izbore 2024. godine, priopćeno je iz CIK-a.

Continue Reading

BiH

Smanjuje se broj klubova u Wwin ligi BiH

Published

on

By

WWin liga Bosne i Hercegovine će u budućnosti imati 10 klubova, potvrdila je Skupština N/FS Bosne i Hercegovine.

Odlučeno je i da se skrate U17 i U15 Premijer liga na deset klubova od iste sezone, dok će juniorska Premijer liga već od sljedeće sezone biti proširena na 16 klubova.

Također, donesena je odluka o početku odigravanja Superkupa Bosne i Hercegovine već od sljedeće sezone, prenosi Oslobođenje.

Continue Reading

BiH

Kadet OSBiH diplomirao na Vojnoj akademiji kopnene vojske SAD “West Point”

Published

on

By

Kadet Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Nail Junuzović uspješno je okončao četverogodišnje školovanje na Vojnoj akademiji kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država “West Point”, te tako postao drugi kadet iz Bosne i Hercegovine koji je diplomirao na ovoj prestižnoj vojno-obrazovnoj instituciji.

Svečana ceremonija i dodjela diploma za klasu 2024. koja broji 1.036 kadeta, upriličena je 25.svibnja na stadionu “Michie” na West Point-u uz prisustvo mnogobrojnih civilnih i vojnih zvaničnika, članova obitelji, prijatelja i medija.

Predmetnom događaju prisustvovao je i predsjednik SAD, Joe Biden, koji je tokom svog obraćanja kazao da moto klase 2024. koji inače glasi “Kao nikada prije” potpuno odgovara današnjem okruženju obzirom da kadeti sa današnjim završetkom vojne akademije ulaze u svijet koji nikada prije nije izgledao ovako, navodeći trenutne sukobe, sigurnosne izazove i prijetnje po svjetsku demokraciju.

Među 1.036 polaznika svoje školovanje na ovoj prestižnoj vojnoj akademiji pored bh. kadeta Junuzovića završilo je i 11 kadeta iz 10 različitih zemalja i to Albanije, Bruneja, Gruzije, Kameruna, Kosova, Mongolije, Filipina, Ruande, Južne Koreje i Tajvana.

Advertisement

Predmetnom događaju ispred Ureda vojnog atašea Bosne i Hercegovine pri ambasadi Bosne i Hercegovine u SAD prisustvovali su vojni ataše BiH, brigadir Mirko Bošnjak i pomoćnik vojnog atašea BiH, pukovnik Admir Jusupović.

Predstavnici Ureda vojnog atašea BiH u SAD su čestitali kadetu Junuzoviću na ostvarenom izuzetnom uspjehu te mu poželjeli mnogo sreće i uspješnu vojnu karijeru koju će graditi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Vojna akademija “West Point” osnovana je 1802. godine i najstarija je vojna akademija u Sjedinjenim Američkim Državama te ujedno najprestižnija vojno-obrazovna institucija ove vrste u svijetu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Izvor:FENA/Avaz

Advertisement

Continue Reading

BiH

GRLIĆ RADMAN: “Neprihvatljivo je Hrvatsku stavljati u istu ravan sa Srbijom! HV i HVO su spriječili genocid u Bihaću!”

Published

on

By

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je kako je neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH što se sugerira knjigom koju je predstavilo udruženje koje okuplja obitelji žrtava genocida iz Srebrenice.

– Sama činjenica da predstavljanje knjige koincidira s donošenjem Rezolucije u UN-u i da ima sugestivna pitanja gdje su spomenute Hrvatska i Srbija, to nama u Hrvatskoj nije prihvatljivo, rekao je Grlić Radman odgovarajući na novinarski upit u Stocu gdje je sudjelovao na obilježavanju 79. godišnjice stradanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu i poraću.

U Sarajevu je u subotu, samo dva dana nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, predstavljena knjiga “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini Agresori za veliku Srbiju i veliku Hrvatsku” čiji je izdavač bošnjačko Udruženje žrtava genocida.

Tom knjigom su obuhvaćeni zaključci Haaškog tribunala iz devet presuda koje navode da su Srbija i Hrvatska sudjelovale u međunarodnom oružanom sukobu u BiH.

Advertisement

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova rekao je kako će se Hrvatskoj morati objasniti taj narativ kojim se “iskrivljuju činjenice i povijesna istina.”

– Neobično je da se to događa upravo u trenutku usvajanja Rezolucije o srebreničkom genocidu, rekao je.

Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je donijela rezoluciju kojom podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995., poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu Međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.

Za neobvezujuću rezoluciju su glasale 84 od 193 država članica UN-a, protiv je bilo 19 i suzdržano 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa.

Advertisement

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj bili četrdesetak država, uključujući Hrvatsku koja je također glasala “za”.

HV i HVO su spriječili genocid u Bihaćkoj regiji

Grlić Radman je podsjetio da su nakon srebreničkog genocida sredinom 1995. hrvatske snage koje su činile Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane spriječile da se ponovi genocid u Bihaćkoj regiji koja se našla pod snažnim napadima srpskih snaga.

Dodao je kako se “ne mogu nikako” uspoređivati uloga Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu.

Advertisement

– Da nije bilo Hrvatske i Hrvata ne bi bilo cjelovite, neovisne i suverene BiH, istaknuo je.

Najavio je kako će se nova hrvatska vlada još snažnije zauzimati za popravljanje položaja Hrvata u BiH te ubrzavanje puta te zemlje prema EU.

– Mi ćemo u trećem mandatu još snažnije zagovarati potrebu da Hrvati ostvare svoja prava koja im pripadaju. Nitko nema pravo preglasavati Hrvate na izborima. Hrvati imaju pravo na svoje legitimne predstavnike, ne koje im netko drugi izabere, poručio je šef hrvatske diplomacije.

Centralna.ba

Advertisement

Continue Reading

BiH

Republici Srpskoj nedostaje novca: “Pitanje je dana kada će sistem pući kao balon”

Published

on

By

Vlada Republike Srpske ovih dana je suočena sa pitanjima o stanju u budžetu, dugovanjima i nedostatku novca. Premijer Radovan Višković uvjerava da će penzije i plate u javnom sektoru biti redovne. Istovremeno, postoje procjene da će deficit premašiti budžetom planiranih 200 miliona maraka.

Republika Srpska je, hvali se premijer Višković, za četiri mjeseca otplatila 317 miliona maraka duga, a zadužila se 155 miliona. Pred prvomajske praznike obradovala je penzionere sa prijevremenom isplatom aprilske penzije.

O stotinama miliona maraka dugova privredi, dobavljačima i izvođačima javnih radova, kako je glasilo poslaničko pitanje, kaže:

“Rupa” u budžetu”

-Dugovanja prema svim kategorijama, od privrednika do poljoprivrednika, na današnji dan su oko 72 miliona KM. Izvođači izmireni u potpunosti. Možda nisu zadnje fakture u zadnjih 15 dana, i nikome drugom se ništa ne duguje.

Advertisement

Odgovor pred parlamentom izazvao je sugestivna pitanja poslanika o konkretnim projektima.

-To znači da su izvođačima radova isplaćeni dugovi koji kasne i da radovi koji su obustavljeni mogu da budu nastavljeni? I izvođač koji pravi garažu na UKC-u, tvrdi Tanja Vukomanović, zastupnica PDP-a u NSRS.

Na potencijalnu „rupu“ u budžetu ukazuje informacija da je Vlada već prekoračila plan zaduženja na domaćem finansijskom tržištu, a bezuspješno traga za 850 miliona maraka na međunarodnom, javlja BHRT.

-Nema nikakvih priča o tome da idemo sa novom emisijom međunarodnih obveznica londonske ili bečke berze, nema povoljnih vijesti iz Mađarske ili Rusije da će taj novac doći. Što pokazuje, kada to podijelimo na 12 mjeseci, da već sada je budžet kratak za nekih 400 miliona KM, rekao je Siniša Vukelić, urednik portala Capital.

Advertisement

Povećanjem minimalne plate rastao je dio javnih prihoda i između ostalog popravio saldo javnih fondova, ali to je jedna strana medalje. Nedavna analiza Ministarstva finansija ukazuje na pad udjela Republike Srpske u krajnjoj potrošnji Bosne i Hercegovine. To bi moglo da umanji procenat raspodjele prihoda od PDV-a. Vladajući ipak ne pokazuju zabrinutost.

Negativni ekonomski trendovi

-Cijenimo da nema značajnijih izazova za ukupan okvir budžeta i izvršavanje obaveza. S tim da u nekoj dinamici je moguće da dođe do malih zastoja, ali ne na penzijama, platama, socijalnim davanjima i dugu prema inostranstvu, poručio je predsjednik entiteta Milorad Dodik.

-Pitanje je samo dana kada će prenapregnuti sistem da pukne kao jedan balon i kada ćemo svi osjetiti na svojoj koži posljedice godina koje su pojeli skakavci kriminala, zloupotreba, korupcije, poručuje Nebojša Vukanović, zastupnik u NSRS-u.

Nisu ohrabrujući ni najnoviji podaci o padu proizvodnje i zaposlenosti u industriji u prva četiri mjeseca.

Advertisement

Centralna.ba

Continue Reading

Najnovije vijesti

BiH9 sati ago

Vratio iz Belgije u BiH i pokrenuo biznis: ‘Cijena prava sitnica’

Modrički kraj, uvijek je bio poznat po proizvodnji trešanja, a sada je prepoznatljiv po trešnjama Sakiba Sarvana. Prije 13 godina,...

BiH9 sati ago

Lasić i Naessl potpisali ugovor o dodjeli grant sredstava za izgradnju tunela Prenj

Izgradnja Koridora Vc, ključnog infrastrukturnog projekta u Bosni i Hercegovini koji podržava Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), napreduje...

BiH10 sati ago

Objavljen Javni poziv za podršku rada saveza i organizacija osoba sa invaliditetom

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je Javni poziv za raspodjelu sredstava iz Programa utroška sredstava za tekuće i...

BiH10 sati ago

Kreće anketiranje domaćinstava o prihodima i uvjetima života u BiH 2024.

Federalni zavod za statistiku obavještava kako će se u razdoblju od kraja svibnja do kraja srpnja tekuće godine, u skladu...

BiH11 sati ago

Poništen postupak javne nabave usluge tiskanja i pakovanja glasačkih listića za Lokalne izbore 2024. godine

U okviru otvorenog postupka javne nabave danas u 14:00 sati je istekao rok za dostavljanje ponuda za usluge tiskanja i...

Društvo12 sati ago

Travnik: informacije za građane u vezi nedostatka rodnih listova

Obavještavamo građane općine Travnik i korisnike usluga Centra za pružanje usluga građanima, područnih i mjesnih ureda da Općina Travnik izvode...

BiH14 sati ago

Smanjuje se broj klubova u Wwin ligi BiH

WWin liga Bosne i Hercegovine će u budućnosti imati 10 klubova, potvrdila je Skupština N/FS Bosne i Hercegovine. Odlučeno je...

BiH14 sati ago

Kadet OSBiH diplomirao na Vojnoj akademiji kopnene vojske SAD “West Point”

Kadet Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Nail Junuzović uspješno je okončao četverogodišnje školovanje na Vojnoj akademiji kopnene vojske Sjedinjenih Američkih...

Advertisement
Advertisement
LM