Connect with us

Društvo

Obilježena 29. obljetnica PPN “Vitezovi”

Published

on

Postrojba za posebne namjene “Vitezovi” u subotu, 11. rujna, obilježila je 29. obljetnicu ove postrojbe. Skromno i svečano preživjeli pripadnici Postrojbe za posebne namjene (PPN) „Vitezovi“ u subotu se obilježili dvadesetdevetu godišnjicu osnivanja.

Ovogodišnja obljetnica započela je slavljenem svete mise u samostanu u Gučoj Gori, crkvi Sv.Franje Asiškog. Misno slavlje predvodio je gvardijan gučogoranskog samostana fra Drago Pranješ-Čarli, a suslavitelji mise bili su fra Niklola Kozina i fra Mogomir Kikić. Poslije misnog slavlja fratri su su počastili sve prigodnom okrijepom.

Nakon Guče Gore pripadnici Vitezova položili su cvijeće i upalili svijeće na spomen obilježjima Pješčara, Križančevo Selo te ispred spomen biste Darke Kraljevića.

Prigodan domjenak i neformalno druženje nastavljeno je u Domu kulture na Docu kod Travnika.

Advertisement

Ova postrojba, čiji su pripadnici tijekom cijeloga rata uvijek bili gdje je „gorilo i grmjelo“, formirana je sredinom rujna 1992. godine od pripadnika HOS-a Vitez i  pripadnika HOS-a iz drugih srednjobosanskih mjesta, čiji je također zapovjednik bio  pukovnik Darko Kraljević. Iza sebe su ostavili neizbrisivo duboki trag u obrani srednjobosanskog područja od srpske agresije, a kasnije i u obrani hrvatskog puka s tog područja od  naleta postrojbi Armije BiH u čijim su se redovima borili i mudžahedini, pripadnici postrojbe El mudžahid iz sastava zloglasne 7. muslimanske brigade 3. korpusa Armije BiH, koja je bila pod neposrednim zapovjedništvom Alije Izetbegovića.

Pripadnici PPN „Vitezovi“ bili su aktivni sudionici pobjedničkih akcija 1995. godine kada su od srpske vojske i tzv. JNA oslobodili zapadne dijelove BiH.

Kroz postrojbu PPN „Vitezovi“ su prošla 222 pripadnika, na ratištima u Vitezu, Jajcu, Travniku, Stocu, Čapljini, Kupresu, Glamoču…gdje je živote izgubilo njih 38, a nakon rata ih je preminulo 27. Skoro svi pripadnici ove postrojbe tijekom rata su ranjeni jednom ili više puta, dok su četrdeset četvorica sa statusom vojnog invalida.

Izvor fotografija: Vitez.info

Advertisement

Advertisement

Društvo

Veliki broj vjernika na proslavi svetog Ive u Travniku (FOTO)

Published

on

By

Tradicionalna proslava svetog Ive, zaštitnika Travnika, okupila je ove godine veliki broj vjernika i posjetitelja iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i iz inozemstva. U prelijepom ambijentu župne crkve svetog Ive, vjernici su se okupili kako bi obilježili ovaj važan vjerski događaj.

Proslava je započela jutarnjom svetom misom, a svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je mons. Marinko Mlakić.

U svojoj propovijedi, mons.Mlakić je istaknuo važnost vjere i zajedništva, te je pozvao vjernike da se uvijek oslanjaju na svoje duhovne vrijednosti u svakodnevnom životu. Naglasio je i značaj svetog Ive kao simbola mira i nade za sve ljude.

Proslava svetog Ive u Travniku svake godine postaje sve veća i značajnija, okupljajući ljude svih generacija i iz različitih krajeva.

Advertisement

Fotografije zabilježio Alojz Čakarić.

Centralna.ba

Continue Reading

Društvo

U Vitezu održan veliki plesni i mažoret festival pod nazivom “LDF Dance fest”

Published

on

By

Proteklog vikenda u Vitezu u kongresnoj dvorani FC BiH,održan je veliki plesni i mažoret festival pod nazivom LDF Dance fest,15.po redu..

U dva dana okupili smo preko 1300 sudionika iz Srbije , Hrvatska,Crne Gore,Mađarske i Bosne i Hercegovine iz 45 plesne i mažoret organizacija.

Cjelodnevni program u oba dana sa fantastičnim izvedbama plesača trajao je besprijekorno.

Mnogobrojni gosti i pratitelji natjecatelja ,njih bar 2000 koristiti su sve ponuđene sadržaje Festivala i turističkih sadržaja u Vitezu

Advertisement

Imali smo seminar za trenere koji ćemo ubuduće održavati u Vitezu ispred svjetske plesne organizacije Wadaf,a drugi dio vikenda imali smo mažoret festival koji smo uradili sa svjetskom mažoret federacijom MWF.

Fantastičan i izuzetno značajan događaj za Vitez.

Svim sudionicima i pokroviteljima zahvaljujemo što su prepoznali i podržali ovaj veliki događaj,poručuju iz Sportskog plesnog centra LDF organizatora ovog događaja.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

“Da sam ja neko” Enisa Bešlagića ovoga ljeta u Travniku

Published

on

By

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić posljednjih dana rasprodaje dvorane širom regije sa svojom predstavom “Da sam ja neko”, ovog ljeta predstava dolazi i u naš grad.

30. kolovoza 2024. godine od 20 sati u Centru za kulturu općine Travnik na programu je predstava popularnog glumca Enisa Bešlagića,

“Da sam ja neko” je samo jedan put i jedan odabir onoga što ja jesam danas. Ono što me vodi i da podijelim svoju priču sa svima vama koji gledate srcem. Na svoj način pričam vam ono što ne vidite iza medijske scene… Ovo je jedno lijepo druženje uz mnogo raznih i iskrenih emocija, koje ćemo podijeliti zajedno. Preporučuje se za sve generacije i uzraste, osim za djecu mlađu od tri godine – stoji u najavi predstave.

Cijene karti su od 30 KM do 50 KM, zavisi od mjesta sjedenja, prije nego budu puštena fizička prodaja karti možete ih kupiti putem sustava kupikartu.ba OVDJE

Advertisement

Continue Reading

Društvo

BLAGDAN SV. IVANA KRSTITELJA, SV. IVE: Svim Ivanima, Ivama, Ivicama, …. želimo sretan imendan!

Published

on

By

Danas, 24. lipnja, Crkva slavi blagdan Svetog Ivana Krstitelja – Sv. Ive. Stoga, svim Ivanima, Ivanama, Ivkama, Ivankama, Ivicama, Ivama i svima drugima koji nose ime toga hrvatskom narodu dragoga sveca – želimo sretan imendan!

Sveti Ivan Krstitelj, uz Blaženu Djevicu Mariju, jedini je svetac kojemu je crkva dala slaviti dan rođenja ili zemaljski rođendan 24. VI. – nazvan je i „Ljetni Božić“

Zaštitnik je pjevača, glazbenika, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom svijeta.

Advertisement

Relikvije svetog Ivana Krstitelja danas se čuvaju u crkvi sv. Silvestra u Rimu i u Amiensu u Francuskoj. Sv. Ivan Krstitelj jako je poštovan u kršćanskom svijetu. U srednjem vijeku, njegov blagdan zvali su “ljetni Božić”.

Centralna.ba

Advertisement

Continue Reading

BiH

Dijaspora BiH u prošloj godini poslala 5,26 milijardi maraka, 307 milijuna više u odnosu na godinu ranije

Published

on

By

Informacija da je samo prošle godine bh. dijaspora poslala iznos koji premašuje tri godišnja proračuna Sarajevske županije ili nešto manji od entitetskog proračuna Republike Srpske, najbolje ilustrira razmjere egzodusa iz Bosne i Hercegovine (BiH), kao i potrebe onih koji ostaju.

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupne doznake iz inozemstva prošle su godine iznosile rekordnih 5,26 milijardi maraka, što je bilo 307 milijuna maraka više nego prethodne godine. U 2021. godini ukupne doznake iz dijaspore iznosile su 4,35 milijardi maraka.

“Svake godine doznake dijaspore rastu, i to sigurno nije zato što dijaspora šalje više novca, već nažalost zato što naša dijaspora raste. I da, nažalost, doznake dijaspore su veće od izravnih stranih ulaganja,” kaže profesor Ermin Cero s Internacionalnog Burch univerziteta.

Dodaje da iznosi koje radnici iz BiH izdvajaju od svojih zarada u zapadnoj Europi i drugim dijelovima svijeta održavaju domaće gospodarstvo.
“Međutim, problem će nastati s drugom generacijom dijaspore, gdje će doznake vjerojatno biti smanjene iz više razloga – zbog manje emocionalne povezanosti s domovinom, gubitka izravnih obiteljskih veza, integracije te generacije u zemlju domaćina… To zahtijeva povećan angažman na identifikaciji faktora koji bi eventualno mogli kompenzirati očekivani pad,” ističe Cero, piše Avaz.

Advertisement

Slaže se s ocjenom da pitanje kako usporiti odlazak stanovništva gubi smisao u vremenima kada političari svako malo izazovu novu krizu, jer osnovni uzrok egzodusa iz BiH, koji se broji stotinama tisuća mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi, više nema toliko veze s ekonomskom situacijom koliko s osjećajem nesigurnosti i besperspektivnosti.

Continue Reading

Društvo

OD SV.ANTE DO SV.IVE: Iz Zaprešića do Podmilačja pješačili svetom Ivi

Published

on

By

Grupa hodočasnika iz Zaprešića proteklog je vikenda uspješno završila svoj dug put do svetišta Svetog Ive u Podmilačju. Ovi hrabri vjernici, vođeni vjerom i željom za duhovnom obnovom, pješačili su stotinama kilometara kroz predivne, ali izazovne krajolike.

Hodočašće je započelo u ranim jutarnjim satima u Zaprešiću, gdje su se okupili svi sudionici. Nakon zajedničke molitve i blagoslova, grupa je krenula na put, noseći sa sobom samo najnužnije potrepštine i puno dobre volje.

Tijekom nekoliko dana pješačenja, prolazili su kroz razna mjesta, susretali se s lokalnim stanovništvom koje ih je srdačno dočekivalo i nudilo im osvježenje te prenoćište. Na svakom koraku osjetila se prisutnost zajedništva i podrške, što je dodatno motiviralo hodočasnike da nastave svoj put, kazao je Petar Leovac za portal Centralna.ba.

Dolazak u Podmilačje bio je ispunjen emocijama. Unatoč fizičkom umoru, svi su bili ispunjeni duhovnom snagom i zadovoljstvom što su stigli na cilj. Svetište Svetog Ive, poznato po čudotvornim ozdravljenjima i brojnim hodočašćima, bilo je konačna destinacija gdje su svi hodočasnici mogli izreći svoje molitve i zahvalnosti.

Advertisement

Ovo hodočašće nije samo fizički podvig, već i simbol duhovnog puta i rasta. Hodočasnici iz Zaprešića dokazali su da se uz zajedništvo, vjeru i odlučnost mogu postići i najzahtjevniji ciljevi.

Čestitamo svim sudionicima na ovom izvanrednom pothvatu i želimo im puno blagoslova i snage u njihovim daljnjim duhovnim putovanjima.

Continue Reading

Društvo

U Podkraju podijeljen sakrament svete krizme

Published

on

By

U nedjelju, 23. lipnja, vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić tijekom misnog slavlja u župi Sv. Ane u Podkraju, podijelio je sakrament svete potvrde za četiri kandidata,.piše Nedjelja.ba.

Nakon svečanog dočeka, nadbiskup se prije euharistije susreo s krizmanicima i u razgovoru s njima dobio uvid u njihovo znanje vjere nakon čega su mogli pristupiti sakramentu svete potvrde.Uslijedilo je misno slavlje u kojem su s nadbiskupom koncelebrirali župnik vlč. Mario Oršolić, dekan Travničkog dekanata preč. Josip Lebo i župnik župe Turbe vlč. Ivan Butum.

Na početku mise župnik je pozdravio nadbiskupa, krizmanike i nazočne vjernike koji su došli uveličati slavlje, a potom su to učinili i krizmanici.Nakon navještenja Evanđelja vlč. Oršolić predstavio je krizmanike, a potom je prigodnu homiliju uputio nadbiskup. Osvrćući se na Evanšelje, protumačio je krizmanicima značenje prispodobe koju su čuli te ih je potaknuo da darove koje primaju po sakramentu potvrde uistinu u vlastitom životu i koriste i primjenjuju.

 „Pozvani smo u vlastitom životu koristiti ono što nam Krist daruje jer tako izgrađujemo sebe ali i svijet kojega smo i mi dio“, istaknuo je, uz ostalo, mons. Vukšić potaknuvši nazočne svećenike i vjernike da im u tomu pomognu.Poslije propovijedi krizmanici i okupljeni vjernici ispovjedili su svoju vjeru, a nadbiskup Tomo je molitvom, polaganjem ruku te mazanjem uljem krizme podijelio sakrament potvrde.Na kraju zahvalne riječi nadbiskupu uputili su župnik i krizmanici.

Advertisement

Misno slavlje pjevanjem je animirao župni zbor.

Poslije mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje i slavlje po obiteljima krizmanika.

M.A., KT

Continue Reading

Društvo

Vitežanin Nikola Maros bos hodočastio Svetom Ivi u Podmilačje

Published

on

By

Vitežanin Nikola Maros bos je hodočastio Svetom Ivi u Podmilačje. Nikola je u pratnji prijatelja Kristijana Vrepca u petak popodne krenuo iz svoje Gornje Večeriske prema Podmilačju, gdje je stigao danas u popodnevnim satima.

“Povod mog hodočašća i tomu da idem bos svetom Ivi je moj rođak, koji me potaknuo još prošle godine kada je postaje izašao bos. Na putu prema dolje smo naišli i na momka koji slijep ide postajama, gdje sam sebi rekao, ako Bog da zdravlja idem i ja bos sljedeće godine”, govori Nikola za portal Vitez.info.zahtjevan, ali je sretan i zahvalan Bogu da je uspješno izdržao sve.

“Put je bio dug i bolan, ali hvala Bogu i dobrim ljudima, na lijepim riječima i djelima. Hvala Kristijanu koji je u stopu bio uz mene, hvala logistici, odnosno Anti Marosu koji je svakih 100 metara stajao i bio spreman sa okrjepit i osvježenjem. Hvala i Anti Sivonjiću, koji nam je ustupio kući da se možemo istuširati i odspavati u krevetu”, ističe za naš portal Nikola.

Kako kaže, nastojat će sigurno ovo ponoviti i opet nekad hodočastiti bos Svetom Ivi u Podmilačje.Nisam siguran hoću li uspjeti sljedeće godine, ali nastojat ću ponovno hodočastiti bos. Uz Boga možemo sve uspjeti, s njim ništa nije nemoguće. Sveti Ivo, usliši naše molitve i moli za nas”, zaključuje naš razgovor Nikola Maros.

Advertisement

I ovim putem Nikoli čestitamo od srca, a njemu, kao i svim hodočasnicima, želimo da sveti Ivo usliši njihove molitve.

Continue Reading

Društvo

Više od pedeset tisuća vjernika i hodočasnika pohodilo svetište sv.Ive u Podmilačju

Published

on

By

Više od pedeset tisuća vjernika i hodočasnika pohodilo svetište sv. Ive u Podmilačju na bolesničkoj misi  koju je predvodio nadbiskup Vrhbosanski mons. Tomo Vukšić.

 

Ovo tradicionalno katoličo okupljanje svake godine privlači veliki broj vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i iz susjednih zemalja.

Proslava je započela iznošenjem spomenika i provesijom sa kipom svetog Ive, te svetom misom u 16 sati koju je predvodio fra Drago Radić.

Advertisement

Procesija je bila ispunjena molitvama, pjesmom i zajedničkim duhom, a mnogi su vjernici palili svijeće i molili za svoje osobne nakane.

Svečanu svetu misu u 18 sati, na kojem je sudjelovalo preko 50 000 vjernika  predvodio nadbiabiskup Vrhbosanski mons. Tomo Vukšić.

U svojoj propovijedi, biskup je istaknuo važnost svetog Ivana Krstitelja kao simbola vjere i nade, te je pozvao sve prisutne da slijede njegov primjer u svakodnevnom životu. Biskup je također naglasio značaj očuvanja tradicije i duhovnosti u današnjem društvu.

Propovijed pogledajte OVDJE.

Advertisement

Hodočasnici su također imali priliku obići prostorije svetišta i prisustvovati različitim duhovnim ispovjedima, koja su bila organizirana tijekom dana. Na raspolaganju su im bili i duhovnici za ispovijed i duhovni razgovor.

Unatoč velikom broju ljudi, događaj je protekao u miru i skladu, bez većih incidenata. Policija i volonteri su bili prisutni kako bi osigurali red i pomogli hodočasnicima u slučaju potrebe.

Ovo veliko okupljanje u svetištu sv. Ive u Podmilačju još jednom je pokazalo snagu vjere i zajedništva, te potvrdilo važnost ovog svetišta kao jednog od najznačajnijih vjerskih centara u regiji.

Advertisement

Continue Reading

Najnovije vijesti

Društvo17 minuta ago

Veliki broj vjernika na proslavi svetog Ive u Travniku (FOTO)

Tradicionalna proslava svetog Ive, zaštitnika Travnika, okupila je ove godine veliki broj vjernika i posjetitelja iz cijele Bosne i Hercegovine,...

BiH2 sata ago

PODACI KOJI NE ZANIMAJU VLAST Skoro 100 tisuća osoba odreklo se bh. državljanstva

Državljanstva BiH se od 1. siječnja 1996. godine odreklo 99.991 osoba, najviše radi stjecanja državljanstva Njemačke, Austrije i Slovenije, podaci...

Središnja Bosna2 sata ago

Konjic spreman za Summer Fest 2024.

Od 5. do 7. srpnja u Konjicu će biti održan Summer Fest 2024., po šesti put u organizaciji Atletskog Kluba...

Društvo2 sata ago

U Vitezu održan veliki plesni i mažoret festival pod nazivom “LDF Dance fest”

Proteklog vikenda u Vitezu u kongresnoj dvorani FC BiH,održan je veliki plesni i mažoret festival pod nazivom LDF Dance fest,15.po...

BiH3 sata ago

IMA 335.386 NEZAPOSLENIH OSOBA – ZAŠTO ONDA ZAPOŠLJAVAMO STRANE RADNIKE?

Novi trend zapošljavanja stranih radnika nikako ne odgovara evidencijama prema kojim Bosna i Hercegovina ima 335.386 nezaposlenih osoba. Ovo je...

Sport3 sata ago

Najavljen tradicionalni 14. turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj

Župljani u iseljeništvu župe sv. Petra i Pavla u Brajkovićima najavljuju 14. tradicionalni turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj, u...

Društvo3 sata ago

“Da sam ja neko” Enisa Bešlagića ovoga ljeta u Travniku

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić posljednjih dana rasprodaje dvorane širom regije sa svojom predstavom “Da sam ja neko”, ovog ljeta predstava...

BiH3 sata ago

NEVRIJEME VAM JE OŠTETILO AUTOMOBIL? PRIJAVITE POLICIJI KAKO BI OD OSIGURANJA NAPLATILI ŠTETU

Vozilo vam je oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu i nedjelju pogodilo brojne gradove BiH? Trebalo bi da...

Advertisement
Advertisement
LM