Obilježen dan roze vrpce u Vitezu i Novom Travniku

129

Mjesec listopad je međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke. Različitim manifestacijama i aktivnostima tijekom ovog mjeseca nastoji se potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja. Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju.

U organizaciji udruge žena “Kraljica Katarina Kosača”  danas je u Novom Travniku na Trgu žrtava Domovinskog rata obilježen dan roze vrpce. Tim povodom, uz podjelu roze vrpce, upriličeno je druženje kroz koje se nastoji informirati žene kako je krucijalno, veoma važno  kako se pravilno i redovito kontrolirati da bi se bolest prevenirala, odnosno otkrila u ranoj fazi.

Na podizanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma dojke intezivno radi i udruženje građana “Svjetlo” iz Viteza koje također danas od 10:00 do 14:00 sati provodi akciju na platou ispred TC FIS u Vitezu. Osim što ima edukativni karakter, ova akcija uključuje i besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi.