Obećavao im posao, diplome, kredite, pa ih prevario za 216.600 KM

133

Zajednička akcija pripadnika Policijske uprave Banja Luka i Policijske uprave Bosanska Gradiška kodnog naziva „Nalog“ rezultirala je jučer podnošenjem izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka protiv I.Z. (45) iz Banje Luke zbog sumnje da je izvršio krivično djelo prevara, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

 

Naime, 45-godišnjak je osumnjičen da je od 1998. godine do jula 2016. godine, na području grada Banje Luke i općine Bosanska Gradiška, predstavljajući se kao poznata i uticajna ličnost, dovodio u zabludu oštećene da im može obezbjediti zaposlenje, dobijanje odgovarajuće stručne spreme, dobijanje kreditnog plasmana, posredovanje u prodaji prehrambenih artikala, mašina i druge robe na osnovu usmenog dogovora sa oštećenima od njih uzimao novac koji je zadržao za sebe i trošio za svoje osobne potrebe.

Osumnjičeni je iskorištavao tešku situaciju oštećenih i sa njima je najčešće dogovarao sastanak na poznatijim mjestima gdje se pojavljivao sa iznajmljenim skupocjenim vozilima i odjeven na način da je ostavljao utisak da se radi o uticajnoj osobi koja može da realizira dogovor te ih na taj način dovodio u zabludu da će za uzeti novac završiti obećani posao.