Obavijest građanima koji su pravo na mirovinu ostvarili u R. Hravtskoj – jednostavnije procedure dobijanja osobnog identifikacionog broja

23

U obavljanju poslova na izradi i ovjeri potvrada o životu za umirovljenike koji imaju hrvatske mirovine,primjećena je komplikovna i skupa procedura za dobijanje OIB-a (osobni identifikacioni broj) u Republici Hrvatskoj za građane iz Bosne i Hercegovine a koji su ostvarili pravo na mirovinu ili su u postupku ostvarivanja ovog prava.

Naime, strani državljani u R. Hrvatskoj mogu dobiti OIB, kao uslov za dodjeljivanje i primanje mirovina,samo ako lično ili putem opunomoćenika dostave zahtjev i kopiju identifikacionog dokumenta. Ista procedura se primjenjivala i kod preuzimanja određenog OIB-a.
U kontaktima sa Poreznom upravom Ministarstva Finansija R Hrvatske Služba za zajedničke i komunalne poslove dobila je informaciju da Porezna uprava Hrvatske ne šalje poštom potvrde o određenom OIB-u zbog velikih troškova poštarine kao i zbog potrebe ličnog preuzimanja OIB-a u R Hrvatskoj.
U pokušaju da zaštitimo interese naših građana i smanjimo troškove ovih procedura,Služba za zajedničke i komunalne poslove Općine Travnik uspjela je sa Poreznom upravom Hrvatske dogovoriti jednostavniju i jeftiniju proceduru.
Stoga obavještavamo zainteresirane građane Travnika da je dovoljno da se lično obrate u kancelariju broj 6 Općine Travnik a sve ostale poslove, elektronskim putem za njih će obaviti Služba za zajedničke i komunalne poslove.