Novotravničanin Azem Čauš pijan izazvao smrt suvozača, pa dobio godinu dana zatvora!

1979

Prema nepravosnažnoj presudi Kantonalnog suda u Novom Travniku, Azem Čauš (28) osuđen je na godinu zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je prije pet mjeseci smrtno stradao 21-godišnji Irfan Perenda.

Velika brzina

Stravična nesreća dogodila se 13. maja u tri sata u Novoj Biloj. Upravljajujući Audijem A6 (K06-A-505), Čauš je brzinom od 107 kolometara na sat kod osnovne škole nepropisno pretjecao BMW, s kojim je ostvario kontakt.

Nakon toga je nesmanjenom brzinom nastavio dalje vožnju te je, ušavši u lijevu krivinu, izgubio kontrolu nad Audijem pa je desnom stranom udario u stablo pored kolovoza.

Perenda: Podlegao povredama
()
Perenda: Podlegao povredama

Audi je, odbivši se o stablo, udario prednjim dijelom u drugo stablo, usljed čega je došlo do kidanja zadnjeg točka. Vozilo se na kraju zaustavilo, udarivši u ulaznu kapiju autokuće “Matošević”.

Irfan Perenda, koji je bio na mjestu suvozača u Audiju, zadobio je u nesreći povrede opasne po život. Istog dana je u bolnici podlegao.

Moguća žalba

Kod Čauša je utvrđeno da je imao više od 1,14 promila alkohola u krvi.

Porodica nastradalog mladića upućena je na parnicu radi naknade štete, a protiv presude je moguće podnijeti žalbu Vrhovnom sudu FBiH.

U presudi objavljenoj na internet-stranici Kantonalnog suda Novi Travnik, nije dato obrazloženje zašto je optuženom izrečena ovakva kazna.

Zabrana upravljanja vozilom

Optuženom Azemu Čaušu Sud je izrekao i sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom B-kategorije. Zabrana u trajanju od jedne godine provest će se od dana pravosnažnosti presude.