- oglas -

NOVO IME NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI: “Diana Kajmaković je flagrantan primjer korumpiranog državnog tužitelja BiH”

Pročitajte i ovo

Dopredsjednik RS Davor Pranjić posjetio Generalni konzulat RH u B.Luci

Dana 29. studenog 2022. godine, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, dr. Davor Pranjić bio je u službenoj posjeti...

ODBJEGLI GENERAL ARMIJE BIH: Interpol raspisao crvenu međunarodnu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom

Međunarodna policijska agencija Interpol danas je raspisala crvenu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio...

Medvedev upozorio NATO: Ne šaljite Ukrajini sustave Patriot

BIVŠI ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da Ukrajini ne šalje proturaketne obrambene sustave Patriot jer će postati...
- Advertisement -

U skladu sa Izvršnom uredbom 14033, danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a na listu uvrstio Dianu Kajmaković, tužiteljicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -

Ovo je četvrti set mjera koje OFAC poduzima u skladu s ovom Uredbom, a mjere su usmjerene protiv osoba koja su, između ostalog, odgovorna za, ili su sudjelovala u korupciji ili podrivanju demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu, prenosi Klix.

Današnje mjere nastavak su provedbe strategije Sjedinjenih Država za utvrđivanje odgovornosti pojedinaca koji provode destabilizirajuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

U priopćenju se navodi da se ove mjere poduzimaju u vrijeme najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine jer političari, etno-nacionalisti, i s njima povezane privilegirane mreže nastavljaju podrivati zemlju.

“Diana Kajmaković kontinuirano podriva demokraciju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Brian E. Nelson, zamjenik tajnika za borbu protiv terorizma i obavještajne financijske poslove u Ministarstvu financija SAD.

On je kazao da današnje mjere još jednom potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine jer se odnose na osobu koja ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji.”

Korumpirani državni tužitelj

Prilikom osnivanja, pred Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine postavljen je niz ciljeva uključujući osiguravanje poštivanja ljudskih prava i vladavine prava u zemlji. Tužiteljstvo radi u skladu s Ustavom i zakonima BiH te se od tužitelja traži da svoje dužnosti vrše bez favoriziranja, pristranosti ili predrasuda. Nezavisnost pravosudnog sistema BiH preduvjet je vladavini prava.

“Usprkos ovim obavezama u smislu izbjegavanja malverzacija u vršenju dužnosti tužitelja, Diana Kajmaković flagrantan je primjer korumpiranog državnog tužitelja BiH, povezanog s kriminalnim organizacijama. Kao dio širih aktivnosti na suzbijanju organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražitelji su analizirali privatnu komunikaciju vođenu posredstvom kriptiranih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci koji su koristili ovaj kanal komunikacija spominjali su Kajmakovićevu, koja je radila na nekim od istraga u vezi s ovim aktivnostima. Kao podršku trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala prikrivanju dokaza, sprečavanju kaznenog gonjenja, te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamjenu za osobnu korist. Također je pokušala blokirati istragu u vezi s pojedincima iz kriminalnog miljea sa kojima je očigledno surađivala”, priopćeno je iz OFAC-a.

Kajmaković je danas uvrštena na listu u skladu s Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili sudioništvo, zbog direktnog ili indirektnog sudjelovanja u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Pored toga, Kajmakovićeva je uvrštena na listu u skladu za Izvršnom odredbom 14033 i zbog odgovornosti za ili sudioništvo, zbog direktnog ili indirektnog sudjelovanja u korupciji na Zapadnom Balkanu.

Implikacije sankcija

Posljedično današnjoj mjeri sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionirani, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD mora biti blokirana i prijavljena OFAC. Propisi OFAC generalno zabranjuju sve transakcije državljana SAD koji su u SAD (ili koji prolaze kroz SAD) a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni na listu ili na drugi način blokirani, izuzev u slučajevima kada je to dozvoljeno općom ili konkretnom dozvolom OFACa. Državljani SAD mogu se suočiti s prekršajnim ili kaznenim kaznama za kršenje ovih zabrana.

Ovlasti i integritet OFAC sankcija ne proistječu samo iz mogućnosti ureda da određuje i dodaje pojedince na SDN listu, nego i spremnosti ureda da sa SDN liste skida osoba u skladu sa zakonom SAD. Konačni cilj sankcija nije kažnjavanje, cilj je promjena djelovanja u pozitivnom smjeru.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Dopredsjednik RS Davor Pranjić posjetio Generalni konzulat RH u B.Luci

Dana 29. studenog 2022. godine, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, dr. Davor Pranjić bio je u službenoj posjeti...

ODBJEGLI GENERAL ARMIJE BIH: Interpol raspisao crvenu međunarodnu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom

Međunarodna policijska agencija Interpol danas je raspisala crvenu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio na osam godina zatvora zbog...

Medvedev upozorio NATO: Ne šaljite Ukrajini sustave Patriot

BIVŠI ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da Ukrajini ne šalje proturaketne obrambene sustave Patriot jer će postati legitimna meta te je nazvao...

Legenda Njemačke se divi Hrvatu: On je najbolji napadač na svijetu po završnici

ANDREJ KRAMARIĆ je protiv Kanade odigrao jednu od najboljih utakmica u reprezentativnoj karijeri. U 4:1 pobjedi dao je golove za 1:1 i 3:1, što...

U Zagrebu održana 69. Svečana glavna izvještajna skupština HKD Napredak

U organizaciji Središnje uprave HKD Napredak te uz svesrdnu pomoć Napretkove Glavne podružnice u Zagrebu, uz nazočnost oko 150 napretkovaca i gostiju, Hrvatsko kulturno društvo Napredak...

Povezane vijesti