- oglas -

Novinar Josip Šimić oslobođen optužbi

Pročitajte i ovo

SJAJNA NOVOST: Otvorena je viber grupa za laste minute ponudama za ljetovanje u Hrvatskoj

Sve samo ne tipična 2020. godina, na nekoliko je mjeseci odgodila i naše planove za putovanja. Odlazak u inozemstvo...

Navršilo se 15 godina od upisa mostarskog Starog mosta na popis kulturne baštine UNESCO-a

Danas, 15. srpnja 2020. godine navršava se točno 15 godina od upisa Starog mosta na UNESCO-ov popis zaštićene kulturne...

KISELJAK: 40 godina rada Zlatka Devića: Umjetnost je učinio dostupnom svakom čovjeku

Uz poštivanje epidemioloških mjera u paviljonu Srednje škole “Ivan Goran Kovačić” u Kiseljaku sinoć je upriličena izložba slika Zlatka...
- Advertisement -

Općinski sud u Sarajevu oslobodio je novinara Josipa Šimića Đinđića po svih sedam točaka optužnice i potvrdio da su vjerodostojni transkripti o nezakonitom prisluškivanju glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i tadašnjeg zamjenika predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Ružice Jukić.

“Šimić Đinđić je oslobođen po svih sedam tačaka optužnice s tim što je tačka tri imala ukupno četiri podtačke, pa se u principu radilo o deset krivičnopravnih radnji”, rekao je Srni njegov advokat Ifet Feraget.

On je istakao da je zanimljiva točka jedan koja se odnosi na prisluškivanje glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i tadašnjeg zamjenika predsjednika VSTS-a Ružice Jukić: “Sud je utvrdio da je iskaz Jukićeve vjerodostojan, što znači da su transkripti koji su predati od Šimića Đinđića Tužilaštvu BiH na provjeru, kao i šema kretanja vjerodostojni dokumenti koji potvrđuju da je neko nezakonito prisluškivao njih dvije.”

U pogledu ostalih točaka, dodao je, interesantno je da je Šimić Đinđić kao novinar prijavljivao koruptivna djela kako bi bila istražena, a ne da bi povrijedio ugled bilo kojeg tužioca ili nosioca pravosudne funkcije kojem je, eventualno, stavljano nešto na teret. On je ocijenio da je ovo velika pobjeda za demokraciju jer je novinar na ovaj način dokazao da ima pravo i da kritizira i da prijavljuje sve nezakonite radnje.

Prema njegovim riječima, ostale točke nisu ovog značaja, ali su vrlo bitne jer pokazuju koju energiju i kolika financijska sredstva budžetskih korisnika je Tužilaštvo BiH utrošilo na neke stvari koje su od početka jasne, a to je da ne postoji nikakva krivičnopravna odgovornost Šimića Đinđića.

“Srećan sam zbog ovakve odluke, posebno zbog Josipa, koji je proveo u pritvoru određeno vrijeme. Drago mi je što je oslobođen”, rekao je Feraget.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu u novembru 2017. godine okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv Josipa Šimića Đinđića zbog krivotvorenja isprava, prevara i lažnog predstavljanja. Optužnica, koja je proslijeđena Opštinskom sudu Sarajevo, Šimića je teretila za šest krivotvorenja dokumenata, tri prevare i lažno predstavljanje.

“Predmet je formiran nakon što je ovom tužilaštvu dostavljen izvještaj Agencije za istrage i zaštitu u kojem je navedeno da postoji osnov sumnje da je Josip Šimić Đinđić koristio krivotvoreni dokument te agencije, predavši ga Tužilaštvu BiH 28. avgusta”, naveli su u Kantonalnom tužilaštvu.

Šimić je prije toga bio priveden nakon što je Tužilaštvo BiH primilo izvještaj SIPA u kojem se navodi da ova agencija nije učestvovala u praćenju Tadićeve i Ružice Jukić, a što je utvrđeno internom kontrolom. Interna kontrola pokrenuta je nakon što je novinar podnio krivičnu prijavu protiv tadašnjeg ministra sigurnosti u Vijeću ministara Dragana Mektića, a koji je izjavio da je riječ o falsifikovanom aktu SIPA-e u kojem se kao prilog navode šema kretanja Tadićeve i njeni razgovori sa Jukićevom.

radiosarajevo.ba

Najnovije vijesti

SJAJNA NOVOST: Otvorena je viber grupa za laste minute ponudama za ljetovanje u Hrvatskoj

Sve samo ne tipična 2020. godina, na nekoliko je mjeseci odgodila i naše planove za putovanja. Odlazak u inozemstvo...

Navršilo se 15 godina od upisa mostarskog Starog mosta na popis kulturne baštine UNESCO-a

Danas, 15. srpnja 2020. godine navršava se točno 15 godina od upisa Starog mosta na UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine. Sagrađen davne 1566. godine,...

KISELJAK: 40 godina rada Zlatka Devića: Umjetnost je učinio dostupnom svakom čovjeku

Uz poštivanje epidemioloških mjera u paviljonu Srednje škole “Ivan Goran Kovačić” u Kiseljaku sinoć je upriličena izložba slika Zlatka Devića povodom 40 godina rada...

Udruženje Pomozi.ba Radnju dobre volje otvara i u Travniku

(16. 07. 2020) U sklopu Restorana dobre volje, Udruženje Pomozi.ba otvara i prvu Radnju dobre volje u Travniku. Radnja počinje sa radom 17. jula i...

SRCEM ZA SREDNJU BOSNU U akciju se uključio hrvatski teniser Ivan Dodig

Udruga navijača “UVIJEK VJERNI” zajedno sa Sportskim društvom Hrvatske bolnice dr.fra Mato Nikolić i Udrugom PRONT iz Novog Travnika organizira veliku humanitarnu akciju pod...

Povezane vijesti