- oglas -

NOVI ZAKON U NJEMAČKOJ: Hoće li doći do zatvaranja škola, obveznog cijepljenja, karantene, nošenja maski, ograničenja…

Pročitajte i ovo

Teška prometna nesreća u naselju Lug, općina Kiseljak

Na društvenim mreźama web stranice kiseljak.info objavljena je fotografija teške prometne nesreće u mjestu Lug, općina Kiseljak Još uvijek nije...

Kako će Hajduk napasti Villarreal? Ovo je najvjerojatniji sastav

HAJDUK sutra, 18. kolovoza, u Valenciji igra protiv španjolskog Villarreala. Osvajač Europa lige iz pretprošle sezone privremeno izbiva sa...

Hit objava: Srbin sam na odmoru u Hrvatskoj. 11. dan beznadno čekam da me prebiju

PREMDA nerijetko možemo čuti priče i neugodna iskustva srpskih turista koji ljetuju na Jadranu, brojni turisti iz susjedne države...
- Advertisement -

Od 1. listopada 2022. godine do 7. travnja 2023. godine, prema planovima njemačkog Saveznog ministarstva zdravstva i Saveznog ministarstva pravde, ponovno se primjenjuju dodatne mjere zaštite od korone, piše Fenix.

- Advertisement -

 

Novi Zakon za zaštitu od koronavirusa kojeg pripremaju dvojica njemačkih ministara trebao bi biti dovoljan da zimu u Njemačkoj preživimo bez preopterećenja zdravstvenog sustava, smatraju stručnjaci.


U pandemiji smo se navikli na nove pojmove: incidencija, prekomjerna smrtnost, R-vrijednost, žarišta. Ministar zdravstva Karl Lauterbach (SPD) i ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP) pripremaju novi zakon koji podrazumijeva značajne mjere.

Prema pisanju njemačkih medija koncept dvojice ministara za jesen i zimu predviđa uvođenje osnovnih mjera savezne vlade kao i mjere koje načelno mogu izreći savezne zemlje, to se prije svega odnosi na obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima. A ako u određenim regijama postoji neposredna opasnost jer će zdravstveni sustav biti preopterećen, vlasti zemalja mogu uvesti značajnije mjere i ograničiti događaje.

Lauterbach i Buschmann su se dugo borili s ovim konceptom, a njihovi politički stavovi o pandemiji teško da mogu biti različitiji. Lauterbach sebe vidi kao ministra “Team Caution” (oprez), Buschmann se vidi kao borac u timu “Team Freedom” (sloboda). Sada je veliko pitanje je li njihov kompromis dovoljan da spriječi preopterećenje zdravstvenog sustava?

FDP je već unaprijed označio svoje crvene linije: nema mogućnosti karantene, nema općeg zatvaranja škola, nema obveznog cijepljenja.

Lauterbach je uspio uvjeriti svog kolegu da proširi zahtjev za maskama u zatvorenom prostoru. Na primjer, zemlje bi ponovno mogle uvesti obvezu nošenja FFP2 maske prilikom kupovine. A ako situacija postane ozbiljnija za starije učenike, nošenje medicinske maske na nastavi. Ostala je i obveza izolacije zaraženih koronavirusom.

Lauterbach je također naglasio da bi od jeseni mjerama trebalo dodati cjepiva prilagođena prevladavajućoj varijanti BA.5. Dok sadašnja cjepiva prvenstveno štite od teških oblika bolesti, nova bi također snažnije imunizirala protiv infekcija.

Ipak, novi koncept ima slabosti. Svaka savezna zemlja sama odlučuje koji će profil imati njen zakon.

Nejasno je i kada je situacija toliko opasna da zemlje uvode mjere. Kao vodič možete koristiti pokazatelje kao što su učestalost, popunjenost bolnica ili koncentracije virusa. Ne postoje posebni pragovi. Zemlje se zbog toga već žale, i to s pravom.

Nije sve što je dopušteno i razumno

Drugo, koncept Lauterbacha i Buschmanna predviđa da savezne zemlje mogu nametnuti zahtjev za maskom za objekte za slobodno vrijeme kao što su barovi, restorani i fitness studiji. Ali to tamo ne vrijedi ako ste “svježe” cijepljeni, testirani ili preboljeli koronu.

Postavlja se pitanje: tko bi to trebao kontrolirati? Ne može se pouzdano predvidjeti hoće li ova lagana zaštita od infekcije u konačnici biti dovoljna da se prebrodi zima bez preopterećenja zdravstvenog sustava.

U konačnici će i ponašanje stanovništva biti odlučujuće za tijek pandemije. I u privatnoj sferi ljudi bi trebali poštovati ograničenja. To znači izbjegavanje masovnih događanja, redovito testiranje i ponekad dobrovoljno nošenje maske. Kao i uvijek, i ove zime vrijedi: nije sve što je dopušteno i razumno.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Teška prometna nesreća u naselju Lug, općina Kiseljak

Na društvenim mreźama web stranice kiseljak.info objavljena je fotografija teške prometne nesreće u mjestu Lug, općina Kiseljak Još uvijek nije...

Kako će Hajduk napasti Villarreal? Ovo je najvjerojatniji sastav

HAJDUK sutra, 18. kolovoza, u Valenciji igra protiv španjolskog Villarreala. Osvajač Europa lige iz pretprošle sezone privremeno izbiva sa svog Madrigala, koji se obnavlja,...

Hit objava: Srbin sam na odmoru u Hrvatskoj. 11. dan beznadno čekam da me prebiju

PREMDA nerijetko možemo čuti priče i neugodna iskustva srpskih turista koji ljetuju na Jadranu, brojni turisti iz susjedne države ipak tvrde suprotno. Dapače, kažu...

Najavljujemo malonogometni turnir povodom 27.godišnjice oslobođenja Jajca

Udruga 13.Rujan i ove godine organizira tradicionalni malonogometni turnir povodom 27.obljetnice oslobođenja Jajca. Turnir se igra na stadionu Pijavice, uplata po ekipi je 150 KM....

Brtan: Ugostitelji i hotelijeri žale se i na nedostatak radne snage

Osim što je centar zimskog turizma, bogatu ponudu i tokom ljetne turističke sezone nudi i Srednja Bosna. Ovog ljeta bilježi značajno povećanje broja turista,...

Povezane vijesti