Novi zakon: Kazna za prekoračenje brzine 1.000 KM

32

-- Oglas ---

061251796 AtkiVozačima sklonim prekoračenju brzine preporučuje se da tu naviku što prije suzbiju, jer bi uskoro na snagu trebala stupiti pravila koja predviđaju strože kazne za ovu i druge vrste prekršaja, objavile su Nezavisne novine.

Vijeće ministara BiH konačno je utvrdio dugoočekivani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja i slijedi upućivanje u parlamentarnu proceduru usvajanja.

Tim dokumentom, navode Nezavisne novine, pooštrena je kaznena politika s aspekta brzine kretanja, pa će tako kazne za prekoračenje od 20 do 30 kilometara na sat iznositi od 100 do 300 KM, dok će oni koji brzinu prekorače preko 30 km/h biti kažnjeni od 400 do čak 1.000 maraka.

Iste su novčane kazne, kako je potvrđeno banjalučkim novinama iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, i za odbijanje alko-testa, te za utvrđeni stupanj alkoholiziranosti na primjer iznad 1,5 grama po kilogramu, za što je predviđeno i zadržavanje do otrežnjenja.

Pooštrene su, također, i sankcije za korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje, te za nevezivanje sigurnosnog pojasa, a iznose od 100, pa čak i do 300 KM.

Uz mobilne telefone, propisuje se zabrana upotrebe i audio, odnosno video uređaja na način da ometaju ili odvraćaju pažnju vozača za vrijeme vožnje.

“Propisuje se da će osobi koja je u razdoblju od dvije godine od dana stjecanja prava upravljanja motornim vozilom sakupilo četiri kaznena boda nadležni organ za izdavanje vozačke dozvolu oduzeti i poništiti”, pojašnjeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

U praksi to znači da će vozač kojem je dozvola oduzeta i poništena morati ponovo proći proces osposobljavanja i položiti ispit.

“Propisuje se i zabrana vozaču koji stekne pravo upravljanja vozilom da u razdoblju od dvije godine od dana izdavanja dozvole vozi u razdoblju od ponoći do pet sati ujutro”, kažu iz Ministarstva.

Osim toga, uvodi se i obveza zdravstvenoj ustanovi da u slučajevima kada nekoga otpušta na kućno liječenje, a nije sposoban za samostalnu vožnju, o tome obavijesti policiju radi provjere važenja vozačke dozvole.

“U slučaju da se provjerom utvrdi da osoba posjeduje važeću vozačku dozvolu, nadležni organ za unutarnje poslove će je privremeno oduzeti, dok zdravstvena ustanova ne utvrdi da je osoba sposobna za samostalno upravljanje vozilom”, precizirano je ovim zakonskim rješenjem.

Izmjene se tiču i pješaka, kojima će biti zabranjeno da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima.

“Smatramo da će predložene izmjene, po usvajanju, doprinijeti daljem unapređenju sustava sigurnosti prometa na putovima u BiH”, rekao je Nezavisnim novinama Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH.