Poveži se s nama

TOP

Novi trend: Solarni paneli toliko su pojeftinili da neki njima ograđuju svoje kuće

Objavljeno

Kina proizvodi toliko solarnih panela da je zasićenost na strani ponude rezultirala padom cijena u cijelom svijetu. Čak 80 posto solarnih panela na svijetu proizvodi se u Kini, a sad im je toliko pala cijena da su Nijemci i Nizozemci počeli oblagati vrtne ograde njima, izvijestio je u utorak Financial Times, prenosi Tportal.

Solarni paneli obično se postavljaju na krovove, gdje mogu uhvatiti najviše Sunčeve svjetlosti. Unatoč tome što solari na ogradama neće dostići optimalnu učinkovitost, uštede prilikom instalacije su znatne jer ne trebate plaćati troškove rada i postavljanje skele potrebne za instalaciju na krov.

Pored Nijemaca i Nizozemaca, sve veći broj Britanaca, Amerikanaca i Australaca postavlja solare na ograde.

‘Zašto postavljati ogradu kad možete postaviti samo gomilu solarnih panela, čak i ako nisu usmjereni točno prema Suncu?’ rekao je Martin Brough, voditelj klimatskih istraživanja u ogranku Exane banke BNP Paribas, za Financial Times.

Oglas

Procjenjuje se da će globalna opskrba solarnim panelima do kraja ove godine dosegnuti 1100 GW – što je triput više nego što zahtijeva trenutačna potražnja. Cijene na spot-tržištu već su se prepolovile u 2023. i vjerojatno će pasti za dodatnih 40 posto do 2028., predviđa Međunarodna agencija za energiju.

Dominacija Kine na tržištu solara ne dopušta tržišno natjecanje ostalim igračima, poput SAD-a i Europe. Prekomjerna ponuda jeftinih kineskih solarnih panela na radaru je američke ministrice financija Janet Yellen, zbog čega je trenutačno u posjetu Kini.

‘Tijekom posjeta Kini, Yellen će se zalagati za američke radnike i tvrtke, vršeći pritisak na kineske kolege zbog nepoštene trgovinske prakse. Yellen će pokušati staviti naglasak na globalne posljedice kineske industrijske prekapacitiranosti’, objavilo je američko ministarstvo financija u utorak, uoči odlaska ministrice u Kinu.

Prošlog tjedna Yellen je, pored problema sa solarima, izrazila zabrinutost zbog dominacije kineske proizvodnje električnih vozila, ali i litij-ionskih baterija. Uprave te tri niše Peking je s namjerom okupirao ne bi li pokrenuo svoje gospodarstvo nakon velikih problema s tržištem nekretnina, a koje je godinama bilo njegov glavni pokretač.

Oglas

No prekomjerna proizvodnja mogla bi se negativno odraziti i na kinesko gospodarstvo. U ožujku je tvrtka Longi Green Energy Technology – najveći proizvođač solara na svijetu – otpustila tisuće radnika zbog prevelikih kapaciteta i niskih cijena.

Oglas

Sport

HŠK Zrinjski najavio ludnicu ispred Kosače i pohod na dvostruku krunu

Objavljeno

Piše

Zrinjski je na na Facebooku najavio proslavu uspješne sezone i osvajanje Kupa BiH, ispred Kosače.
“Jeste li spremni za reprizu u ponedjeljak? Zajedno stavljamo točku na “i” povijesne sezone u Europi, Kupu, ali i prvenstvu!
Opraštamo se sa stilom od sezone iza nas ispred H.D. Herceg Stjepan Kosača, ali i najavljujemo novi pohod na grupe i dvostruku krunu ovog ljeta”,

Nastavi čitati

Društvo

DRŽAVNIK TAJNIK BECERRA POSJETIO UPMC HILLMAN ONKOLOŠKI CENTAR U ZABOKU, NAJZNAČAJNIJU AMERIČKU INVESTICIJU U OVOM DJELU EUROPE

Objavljeno

Piše

Zabok, 24. Svibnja 2024. Xavier Becerra državni tajnik za zdravstvo i socijalnu skrb SAD-a i jedan od najbližih suradnika američkog predsjednika Joe Bidena sa suradnicima, a u pratnji američke veleposlanice Nathalie Rayes, posjetio je University of Pitttsburgh Hillman Cancer Center – Croatia pri Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, koji je u zadnjoj fazi izgradnje, a koji će u suradnji s hrvatskim zdravstvenim institucijama pacijentima omogućiti dijagnostičke i terapijske usluge jednake onima u vodećim medicinskim centrima u SAD-u.

Državni tajnik Becerra se susreo s prof.dr. Draganom Primorcem, inicijatorom projekta Beth WIld, predsjednicom UPMC Hillman onkološkog centra u Pitssburghu. Delegaciju su dočekali i pozdravili Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije i Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Radove izvodi, hrvatska tvrtka Kamgrad, a završetak se predviđa za prosinac ove godine.

University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) najveći je američki akademski medicinski centar, s više od 95.000 zaposlenih, od toga 5.000 liječnika te s godišnjim proračunom od $ 31 milijardu. O ulaganju UPMC-a u znanost I nove tehnologije najbolje govori podatak da je ta institucija zadnjih godina uložila sredstva u iznosu $ 1 milijarde, s ciljem razvoja novih lijekova i tehnologija u svrhu liječenja onkoloških bolesnika. Prije nekoliko godina, točnije 2022. godine UPMC i Specijalna bolnica Sv. Katarina potpisali su ugovor o partnerstvu u područjima pružanja zdravstvene skrbi i znanosti i blisko surađuju sa Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana.

 

Oglas

Dolazak državnog tajnika Xaviera Becerre, jedna je od najznačajnijih posjeta najviših američkih dužnosnika Republici Hrvatskoj od njene samostalnosti i ima golemi impakt na razvoj bilateralnih odnosa između dvije države.

 

Izjave: 

Državni tajnik Xaviera Becerre: Investicija u UPMC onkološki centar u Hrvatskoj, iznimno je važna za sve onkološke bolesnike. Čestitam svima koji su uključeni u projekt i radujem se skorom otvaranju ovog iznimno važnog onkološkog centra koji oslikava prijateljstvo i zajedništvo između SAD-a i Hrvatske, te kako vizionarski projekt kojeg je započeo prof. Primorac može postati realnost. Presretan sam što sam mogao posjetiti Hrvatsku, imati priliku se sastati s premijerom, te razgovarali o tome kako možemo produbiti veze između naših zemalja.

Oglas

 

Izgradnja sveobuhvatnog onkološkog centra koju radi UPMC u Zaboku je ogroman iskorak za zdravstvo RH i nevjerojatna prilika za onkološke pacijente i za cijeli naš zdravstveni sustav. Mogućnost da se naši onkološki pacijenti liječe najmodernijom mogućom medicinskom tehnologijom i postupcima utemeljenim za zadnjim medicinskim dostignućima golem je iskorak za Hrvatsku, ali i ogromna odgovornost za nas kako bi da onaj dio posla koji smo preuzeli na sebe, odradili na najbolji mogući način. Ukratko ovaj projekt je kao da smo u Hrvatsku doveli Formulu 1, samo što će ova Formula 1 spašavati ljudske živote. Ovo je velika stvar za cijelu Hrvatsku jer nam je ukazano povjerenje najveće sveučilišne bolnice u Americi- UPMC-a. Hvala ravnatelju Vančini i svim djelatnicima koji su odlično odradili pripremni dio posla i g. Draganu Primorcu koji je idejni začetnik ideje i poveznica da je uopće došlo do ove suradnje, a koji je neimenovani i neslužbeni, ali stvarni ambasador dobre suradnje između američkog i hrvatskog naroda. Bila mi je velika čast što smo mogli biti domaćini ovog događaja i nadam se da se vidimo na otvorenju onkološkog centra – rekao je župan Željko Kolar.

 

Ovo je samo početak jedne izvrsne suradnje i sjajnog partnerstva. Želim čestiti UPMC-u   na odabiru Hrvatske, uistinu odlične destinacije za realizaciju ovog iznimno zahtjevnog projekta. Hrvatska je sada u Schegenskom području i u euro zoni i sve je više investicija koje će dolaziti iz SAD-a. Na žalost, skoro svaka obitelj ima nekoga tko boluje od karcinoma, a ovaj centar će omogućiti korištenje najsuvremenije opreme i najnovijih znanja što će rezultirati najboljom mogućom skrbi za onkološke bolesnike. Za mene je velika čast biti ovdje. Državni tajnik Xavier Becerra vjeruje u Hrvatsku kao odličnu destinaciju za ovaj centar, ali i sve uključene u ovaj projekt – rekla je američka veleposlanica Nathalie Rayes.

Oglas

 

Beth Wild je istaknula kako izgradnja University of Pitttsburgh Hillman Cancer Center – Croatia, vrijedne u prvoj fazi $ 15.000.000 ide prema svim očekivanjima, a posebno je istaknula sjajnu suradnju s Vladom RH, Ministarstvom zdravstva, Županijom Krapinsko-zagorskom, Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana na realizaciji ovog projekta iznimno važnog za skrb onkoloških bolesnika. Cijeli transfer najnovijih znanja I tehnologija iz SAD-a bit će integriran u rad našeg onkološkog centra u Zaboku, a sve na dobrobit hrvatskim I svim drugim onkološkim bolesnicima.

 

Prof. Dragan Primorac je istaknuo da je dolazak državnog tajnika Becerre snažna poruka o prijateljstvu SAD-a i Hrvatske, posebice vezano uz velike mogućnostima suradnje u području zdravstva I znanosti.Hrvatska ima sjajne stručnjake prepoznate u svijetu što je temelj ove suradnje, a  cijela ideja je omogućiti da znanja koja dolaze s najveće američke zdravstvene akademske institucije UPMC-a, a koja uključuju ne samo standardne oblike liječenja karcinom, nego i niz inovativnih postupaka, bude dostupno hrvatskim građanima putem usluga Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Oglas

 

Nastavi čitati

BiH

Nevrijeme pogodilo glavni grad BiH

Objavljeno

Piše

Veliko nevrijeme pogodilo je Sarajevo. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine pada grad i jaka kiša.

Zbog velike kiše je otežan i promet u glavnom gradu. Prije podne je bilo sunčanije vrijeme, a poslije podne su krenuli najavljeni lokalni pljuskovi.

U Sarajevu nešto sunčanije prije podne. Poslije podne mogući su lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura oko 10, a najviša dnevna temperatura oko 25 stupnjeva, piše Avaz.

Nastavi čitati

Središnja Bosna

Večeras svečani defile maturanata iz Novog Travnika i Nove Bile

Objavljeno

Piše

Večeras, 24. svibnja, ispraćamo još jednu generaciju maturanata Srednje škole “Novi Travnik”, Srednje glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik i Srednje škole “Travnik” Nova Bila.

Gradskim ulicama prodefilirat će ukupno 152 maturanata, od koji su 72 maturanta iz Srednjih škola iz Novog Travnika, a 80 maturanata iz Srednje škole Nova Bila.

Okupljanje ispred škole zakazano je za 18:30 sati, dok je svečani defile gradom predviđen za 19 sati. Zabava za sve maturante i njihove profesore biti će uprilićena u svadbenom salonu “Aviva” u Novom Travniku.

Iskrene čestitke upućujemo roditeljima, školi i profesorima, te vama dragi maturanti.

Oglas

Sretno!

Nastavi čitati

BiH

Danas se završavaju prijave za Lokalne izbore 2024. u BiH

Objavljeno

Piše

U skladu s Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, koje će se održati u nedjelju, 6. listopada 2024., rok za podnošenje prijava za ovjeru sudjelovanja na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate ističe danas u 16:00 sati.

Prevencija izbornih nepravilnosti

Ključna je suradnja svih u otkrivanju i sankcioniranju počinitelja izbornih nepravilnosti, jer se time šalju najbolje poruke građanima i vraća povjerenje u institucije, izjavio je glavni tužitelj Brčko distrikta BiH, Zekerija Mujkanović.

“Potrebna je sinkronizirana i dobra aktivnost svih koji mogu doprinijeti procesuiranju ove vrste kaznenih djela. To znači da svi u lancu otkrivanja, gonjenja i presuđenja – policijske agencije, tužiteljstva i sudovi – moraju odigrati svoju ulogu na najbolji način. Sudovi bi posebno trebali poštivati uputu Visokog sudbenog tužiteljskog vijeća i procesuirati ova kaznena djela na najbrži mogući način,” istaknuo je Mujkanović.

Oglas

Tehnologija kao zaštita od izbornih prijevara

Strategija “Kako varati na izborima na dan izbora” će, prema Vehidu Šehiću, predsjedniku strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”, pasti u vodu nakon završetka glasanja zahvaljujući novim tehnologijama koje će to onemogućiti.

“Ono što moram naglasiti jest da su sve naše preporuke, kojih ima 35, dostavljene svim političkim strankama. One se ne tiču samo unapređenja koje treba vratiti povjerenje u izborni proces, ali stranke su se oglušile na njih. Mnoge stvari koje su sada uvedene, a koje će se uvesti 2026. godine, mislim na nove tehnologije, ne odgovaraju mnogim političkim strankama,” rekao je Šehić.

Smanjenje prostora za malverzacije

Oglas

Leila Bičakčić, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), naglasila je važnost izmjena zakona i pilot projekata koji će biti primijenjeni na izborima u listopadu.

“Izmjenama posljednjih zakona i pilot projektom koji ćemo sada vidjeti na izborima u listopadu, a naravno, očekujemo da će se to prenijeti na cijeli izborni proces u narednom krugu, značajno će se smanjiti prostor za malverzacije. Elektronički nadzor, registracija i brojanje značajno smanjuju prostor za malverzacije,” objasnila je Bičakčić.

Pripreme za izborne prevare

Iz koalicije nevladinih organizacija koje prate izborne procese svjesni su da pripreme za izborne prevare počinju mnogo prije dana izbora. Međutim, očekuju da će elektronska unapređenja izbornog procesa donijeti neke promjene.

Oglas

“Najveće su prevare u manjim mjestima. U velikim mjestima poput Tuzle, Zenice i Sarajeva imate mnogo promatrača, medija, stranačkih i nestranačkih predstavnika koji pokrivaju praktički sva biračka mjesta. U manjim mjestima nema takvog nadzora i tamo se može raditi što god se želi. Zato je logično da se u manjim mjestima kroz ovaj pilot projekt vidi kako to funkcionira,” rekao je Šehić.

Proaktivni pristup zaštiti izbornog procesa

Jedan od akcenata panel diskusije bila je važnost proaktivnog pristupa tužiteljstava i policijskih agencija u Bosni i Hercegovini u zaštiti izbornog procesa i procesuiranju izbornih nepravilnosti.

Izbori 2024. godine predstavljaju ključnu priliku za jačanje povjerenja građana u izborni proces i institucije koje ga provode. Uz primjenu novih tehnologija i zakonodavnih promjena, očekuje se značajno smanjenje prostora za izborne nepravilnosti te učinkovitija zaštita integriteta izbora.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Još jedna smrt na cestama u BiH: Poginuo motociklista

Objavljeno

Piše

Teška saobraćajna nesreća desila se jutros na ulazu u Laktaše iz pravca Banje Luke.

Kako piše ATV, poginuo je vozač motocikla.

Saobraćaj je potpuno obustavljen i nastale su velike gužve. Uviđaj je u toku.

Podsjećamo, jučer ujutro je jedna osoba smrtno stradala u saobraćajnoj nesreći kod Gradačca, a prije dva dana poginula je osoba u nesreći na putu između Cazina i Velike Kladuše.

Oglas

Nastavi čitati

Crna kronika

NJEMAČKA: INSPEKCIJA UŠLA NA GRADILIŠTE I ZATEKLA RADNIKE IZ BIH KAKO RADE NA CRNO

Objavljeno

Piše

Pripadnici njemačke Carine, Odjeljenja za suzbijanje rada na crno, juče su tokom opsežne kontrole na gradilištu u gradu Hale otkrili 15 radnika na crno, među kojima i radnici iz Bosne i Hercegovine.

Kako stoji u saopštenju Carine, riječ o radnicima koji su radili bez boravišne i radne dozvole.Pored radnika iz BiH, sa gradilišta su udaljeni i radnici iz Srbije, Bjelorusije i Ukrajine. Svi oni su zatečeni bez potrebnih dokumenata.Prema važećim zakonima, svaki strani radnik mora da ima i regulisano boravište u Njemačkoj.

Nakon što su radnici udaljeni sa gradilišta, najavljeno je da će poslodavci biti kažnjeni zbog kršenja njemačkoh Zakona o radu. Radnici su predati u nadležnost imigracionih vlasti i biće protjerani iz zemlje.

Inače, riječ je o koordinisanoj akciji protiv rada na crno, koja se sprovodi u više zemalja Evropske unije.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Pogledajte današnje radarske kontrole u SBK

Objavljeno

Piše

Donosimo vam listu radarskih kontrola u Srednjobosasnskom kantonu.

PS TRAVNIK

08:30 do 10:30 sati Kalibunar
12:00 do 14:00 sati Karaulska cesta
16:30 do 18:30 sati Nova Bila
20:00 do 21:30 sati Aleja Konzula.

PS VITEZ

Oglas

18:00 do 20:00 sati R-440 Bila
20:00 do 22:00 sati M-5 Divjak
23:00 do 00:00 sati M-5 Ahmići
00:00 do 01:00 sati ul. Branilaca starog Viteza.

PS FOJNICA

08:00 do 10:00 sati Prokoški put
10:30 do 12:30 sati ul. Bosanska
12:40 do 14:40 sati Polje Ostružnica.

PS BUGOJNO

Oglas

17:00 do 18:30 sati Gračanica
19:00 do 20:30 sati Kopčić
21:00 do 22:30 sati ulica Armije BIH
23:00 do 00:30 sati ulica Sloboda (Guma)..

PS DONJI VAKUF

10:00 do 11:00 sati Torlakovac
11:30 do 12:30 sati Titova.
13:00 do 14:00 sati ul. 770 Sbbr
14:30 do 15:30 sati Prusac
16:15 do 17:15 sati Barice.

PS GORNJI VAKUF/USKOPLJE

Oglas

00:00 do 01:30 sati ulica Vrbaska
07:00 do 08:30 sati ulica Bistrička
16:00 do 17:30 sati Ploča
22:00 do 23:30 sati Duratbegov Dolac.

PS BUSOVAČA

09:00 do 10:00 sati Gavrine kuće
10:30 do 11:30 sati Kaonik, stari most ulica 1
12:30 do 14:00 sati ulica N.Š.Zrinski (kod ug.ob.KIM)
14:00 do 15:00 sati Oselište (stari Tamex)
15:00 do 16:00 sati ulica 1.mart/ožujak (kod ug.ob.Penelopa).

PS NOVI TRAVNIK

Oglas

20:00 do 21:00 sati M-16.4 Ratanjska
21:30 do 22:00 sati M-16.4 Stojkovići
23:00 do 00:00 sati M-16.4 Vatrogasni dom
00:30 do 01:30 sati M-16.4 Nević Polje.

Nastavi čitati

Društvo

ANTO MATIĆ: Sve bolnice u KSB poslovale pozitivno, Vlada usvojila smjernice ekonomske i fiskalne politike

Objavljeno

Piše

Sve bolnice u Kantonu Središnja Bosna (KSB) u prošloj godini poslovale su pozitivno, pokazalo je izvješće o radu bolnica koje je na današnjoj sjednici u Travniku usvojila kantonalna vlada.

– Možemo biti zadovoljni kad je u pitanju poslovanje bolnica. Ukupna razlika prihoda i rashoda za sve bolnice iznosi oko milijun maraka. Sve bolnice su dostavile izvješća s kojima možemo biti zadovoljni. Svaka bolnica provodi neki program investicija, dijelom to sufinancira i naše ministarstvo, a značajan izvor sredstava dolazi iz Zakona o konsolidaciji ustanova od strane Vlade Federacije BiH – rekao je Matić.

Ta sredstva će bolnica u Novoj Biloj usmjeriti na izgradnju novih lamela, bolnica u Travniku radi rekonstrukciju zgrade, a bolnica u Jajcu sanira dugove iz ranijeg razdoblja, dodao je Matić, prenosi FENA.

Oglas

Vlada KSB usvojila smjernice ekonomske i fiskalne politike

Vlada Kantona Središnja Bosna (KSB) usvojila je smjernice ekonomske i fiskalne politike KSB za razdoblje 2025. – 2027. godina. Ministrica financija Mirjana Plavčić istaknula je da je ovo ključni dokument za planiranje trogodišnjeg Proračuna. Više u videu OVDJE

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 12 minuta

HŠK Zrinjski najavio ludnicu ispred Kosače i pohod na dvostruku krunu

Zrinjski je na na Facebooku najavio proslavu uspješne sezone i osvajanje Kupa BiH, ispred Kosače. “Jeste li spremni za reprizu...

BiHprije 14 minuta

Zapošljavanje mladih ključno za zaustavljanje trenda iseljavanja

Odlazak mladih akutni je problem svih zemalja regije i potrebno je poduzeti žurne mjere kako bi se taj trend zaustavio,...

Društvoprije 17 minuta

DRŽAVNIK TAJNIK BECERRA POSJETIO UPMC HILLMAN ONKOLOŠKI CENTAR U ZABOKU, NAJZNAČAJNIJU AMERIČKU INVESTICIJU U OVOM DJELU EUROPE

Zabok, 24. Svibnja 2024. Xavier Becerra državni tajnik za zdravstvo i socijalnu skrb SAD-a i jedan od najbližih suradnika američkog predsjednika Joe...

BiHprije 4 sata

Zrinjski slavi u ponedjeljak uspješnu sezonu

HŠK Zrinjski je u četvrtak obranio Kup Bosne i Hercegovine pobjedom protiv Borca u Banja Luci, a tim povodom održat...

BiHprije 4 sata

Nevrijeme pogodilo glavni grad BiH

Veliko nevrijeme pogodilo je Sarajevo. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine pada grad i jaka kiša. Zbog velike kiše je...

Scenaprije 12 sati

Stručnjaci dele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

Digitalno okruženje nikada se nije razvijalo brzo kao u proteklih godinu dana. Brojne inovacije i promene uticale su kako na...

Središnja Bosnaprije 13 sati

Večeras svečani defile maturanata iz Novog Travnika i Nove Bile

Večeras, 24. svibnja, ispraćamo još jednu generaciju maturanata Srednje škole “Novi Travnik”, Srednje glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik i...

BiHprije 13 sati

Danas se završavaju prijave za Lokalne izbore 2024. u BiH

U skladu s Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, koje će se održati u...

Oglas
Oglas
LM