Novi Travnik: Župnik najavio veliku duhovnu obnovu i procesiju novotravničkim ulicama

255

Veliku duhovnu obnovu za Drukčiji radio najavio je župnik župe Uzašašća Gospodinova, vlč. Marko Majstorović, koji je kazao kako je ovo prilika da vjernici nahrane dušu i duh.

Neke duhovne obnove traju sat, neke dan, neke više dana, mi smo se odlučili za veliku obnovu koja traje pet dana. Cilj je da se svi zajedno obnovimo i nahranimo kao što hranimo tijelo iz dana u dan vitaminima, tako su nam potrebni i vitamini za našu dušu i duh.  Iza Uskrsa se slavi jedna velika svetkovina,  Nedjelja Bošjeg Milosrđa, povezana sa objavom koju je doživjela poljska redovnica sestra Faustina. Njoj se ukazao Isus i tražio od nje da naslika sliku na kojoj u dnu piše Isuse, uzdam se u tebe. Tu sliku dosta vjernika danas ima u svojoj kući i odlučili smo, obzirom da smo mi župa posvećena Isusu, povezati obnovu sa ovom svetkovinom, rekao je vlč. Majstorović.

Centralna manifestacija bit će održana u nedjelju, a izuzetno zanimljivi sadržaji bit će u petak i subotu.

U petak ćemo imati svečani doček moći Sv. Leopolda Mandića. Zamolili smo upravu svetišta u Maglaju da nam dozvoli da moći dođu u našu župu. Sv. Leopold Bogdan Mandić je svetac milosrđa, posebno se istaknuo u ispovijedanju pa nam se činilo zgodnim da obnovu stavimo pod njegovu zaštitu. Tako će kost njegove ruke doći na čašćenje u našu župu, a misu će predvoditi kardinal Vinko Puljić. Subotu smo posvetili obitelji, da naše obitelji nađu svoj mir i utjehu u milosrđu i dobroti božjoj. Posebna tema bit će „obitelj u moru beznađa, pronađi utjehu u moru božjeg milosrđa“. Na svetoj misi u subotu imat ćemo poseban blagoslov djece, te valja naglasiti da je važno da se blagosljivamo i time uklanjamo sva zla koja nas na ovom svijetu opterećuju, a posebno je važno da djeca budu pod zaštitom blagoslova, kazao je vlč. Majstorović.

U nedjelju će novotravnički vjernici imati priliku sudjelovati u za naše prilike rijetkom događaju, procesiji koja će ići ulicom fra Marijana Šunjića.

Vrhunac obnove je nedjelja, na mali Uskrs, taj dan sveta misa bit će u osam sati, nećemo imati pučke mise, nego će u pola 6 navečer biti pobožnost krunice i blagoslov svijeća koje ćemo nositi u procesiji, a svetu misu će predvoditi mons. Pero Sudar, koji će blagosloviti sliku Milosrdnog Isusa. Proći ćemo ulicom u procesiji kao svjedočanstvo da smo Isusovi, da njemu pripadamo i da smo njegovi učenici. Procesija nije nikakvo ne daj Bože izazivanje, inat, reklama ili folklor, ona ima sasvim drugo značenje, a to je skup vjernika koji žele dobro svima oko sebe, kazao je vlč. Majstorović.