Novi Travnik: Obuka vršnjačkih edukatora

98

Centar za edukaciju mladih tijekom ovog mjeseca provodi aktivnosti obuke učenika srednjih škola za vršnjačke edukatore, u okviru projekta „Transgeneracijsko prenošenje nasilja – prekidanje kruga zlostavljanja“, podržanog od strane Ambasade SAD u BiH.

Radionice su jučer započele i u Srednjoj školi „Novi Travnik“, gdje će učenice i učenici tijekom ova tri dana učiti o vrijednostima, značenju i metodama vršnjačke edukacije, facilitaciji, ulogama u grupi, te rodnozasnovanom nasilju nad ženama, što je i tema cjelokupnog projekta.

Pored Novog Travnika, radionice se održavaju i u Bugojnu, Jajcu, Vitezu i Travniku, čime će ukupno 100 učenika srednjih škola biti obučeno, osnaženo i ohrabreno za širenje priče o problemu nasilja nad ženama i djecom među svojim vršnjacima.

Cilj održavanja ovih treninga je priprema vršnjačkih edukatora za njihove radionice, koje će organizirati u svojim odjeljenjima. Nakon treninga, učenici će održati ukupno pedeset radionica u svojim školama, s ciljem buđenja svijesti svojih vršnjaka o ovom problemu, kao i ohrabrivanja da otvore dijalog o njemu i razmišljaju o načinima njegovog suzbijanja.
Projekat „Transgeneracijsko prenošenje nasilja – prekidanje kruga zlostavljanja“ financiran je kroz Fond ekonomske podrške Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.