Novi Travnik: Medvjedi se noću spuštaju u selo, uništavaju košnice i jedu med

1263

Novi Travnik: Medvjedi se noću spuštaju u selo, uništavaju košnice i jedu med

0
2

Nesvakidašnji problemi pčelara u naselju Stojkovići

Novi Travnik: Medvjedi se noću spuštaju u selo, uništavaju košnice i jedu med

Osim problema s trovanjem pčela pesticidima, novotravnički pčelari u posljednje vrijeme imaju nesvakidašnji problem – medvjede koji im navečer uništavaju košnice te jedu med i pčele.

Tragovi dlake

Vlasnici pčela u novotravničkom naselju Stojkovići, smještenom blizu magistralne ceste i udaljenom od grada manje od dva kilometra zračne linije, u posljednjih nekoliko dana pronalaze uništene košnice i tragove medvjeda, koji se navečer spuste do samog sela.

Jedan od pčelara Ismet Gavranović, sekretar Pčelarskog udruženja “Propolis” Novi Travnik, izgubio je u proteklih nekoliko noći, kaže, šest košnica.

– Imao sam na ovom mjestu skoro 130 košnica, ali sam pretpostavio šta će biti pa sam stotinjak sklonio na Vlašić, gdje im je sada hladno i nemaju hrane, a ostavio sam tridesetak košnica sa mladim pčelama – kazao je Gavranović.

Obavijestili su, kaže, i policiju, koja je tu nemoćna.

– Policajci su došli, utvrdili da je riječ o životinjama, odnosno da nije neko zlonamjerno napravio štetu i to je sve što su mogli. Na ogradi su našli tragove dlake te po otiscima stopala zaključili da je riječ o medvjedici sa dvoje mladih – ispričao je Gavranović.

Medvjedima, kaže, nije smetala ni ograda od bodljikave žice, ispod koje su iskopali rupu, niti solarni reflektori, koji su obasjavali čitav prostor, pa čak ni tranzistor, koji su Gavranovići ostavili u sanduku da radi preko noći.

Probrali najbolje

– Na radio su, očito, već navikli, ta metoda je pomagala u početku, sad više ne. Reflektorima sam im samo olakšao da vide sve košnice. Još su probrali one najbolje. Ja bih morao dobro pogledati u svesku da vidim koja je košnica dobra, a oni su od oka probrali najbolje – kazao je u šali Gavranović.

Velika šteta

Šteta koju su pčelari pretrpjeli od ovakvih noćnih posjeta, nije mala. Samo Gavranović je, kaže, izgubio više od 2.000 KM.

– Ona je daleko veća ako uzmemo u obzir da bi svaka košnica donijela barem po deset kilograma meda ili 150 KM. Štetu je skoro nemoguće naplatiti, jer su rigorozna pravila lovačkih društava. Da bismo naplatili štetu, morali bismo imati ogradu, unutar nje električnog pastira i dva rasna psa. To smo i uradili, ali već sutradan nije bilo ni ograde ni akumulatora koji ju je napajao. Neko je znao šta je to i ukrao je – rekao je Gavranović.

Autor: D. PUCAR