- oglas -

NOVI PROPISI, IZMJENE…Što sve čeka građane Njemačke u lipnju

Pročitajte i ovo

​Na Balkanu sve više novih slučajeva korone, raste zabrinutost

 Broj slučajeva novog koronavirusa možda je još uvijek umjeren na Balkanu, ali se ta regija, jedna od najsiromašnijih u...

Krizni stožer FBiH traži hitnu akciju: Zaraženi se kreću bez rješenja o izolaciji

 Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva uputio je županijskim ministarstvima zdravstva i kriznim stožerima, županijskim upravama za inspekcijske poslove, zavodima...

Španjolka planirala odmor u Hrvatskoj pa odustala: “Nema smisla trošiti toliki novac”

 Većina Španjolaca zbog koronavirusa neće putovati u inozemstvo ovo ljeto pa bi ih i u Hrvatsku moglo doći znatno...
- Advertisement -

U lipnju 2020. virus korone će još imati značajan utjecaj na naš svakodnevni život. Međutim, korak po korak, nastavljeno je ublažavanje dosadašnjih ograničenja, primjerice kada je riječ o izletima i posjetima prijateljima. Pored toga, u lipnju se čekaju daljnje izmjene i novi propisi.

Upozorenje za putovanja završava širom svijeta

Ljetni odmor se bliži, ali dosad su inozemna putovanja još uvijek povezana s neizvjesnostima zbog pandemije koronavirusa. Međutim, Savezna vlada sada pretpostavlja da će turistička putovanja biti moguća ponovno barem u velikim dijelovima Europe ovog ljeta – iako s ograničenjima.

Ograničenja kontakata vrijede do 29. lipnja

Vlada Angele Merkel objavila je u utorak uvečer kako Njemačka do 29. lipnja produžava osnovne mjere ograničenja kojima se nastoji spriječiti širenje koronavirusa među kojima i dalje vrijedi pravilo razmaka između osoba od jedan i pol metar.

Njemačke tvrtke testiraju cjepivo

Utrka za koronskim cjepivom odavno je počela u njemačkoj farmaceutskoj industriji.

Biontech već provodi prvu kliničku studiju u Njemačkoj na zdravim pacijentima, a podaci bi mogli biti dostupni od kraja lipnja. Ako to bude odobreno, američki partner Pfizer može osigurati milijune doza cjepiva do kraja godine, kaže šef Biontech-a Ugur Sahin.

Prema Miteigner Dietmaru Hoppu, klinički testovi na Curevac mogli bi započeti “početkom ljeta”. “Dakle, cjepivo bismo mogli isporučiti na jesen”, najavio je u ožujku, što je izazvalo senzaciju. U službenom priopćenju za medije sredinom svibnja, njemački Curevac precizirao je svoj plan – prema njemu će se koronsko cjepivo prvi put testirati na volonterima u lipnju. Prije toga su već bili uspješni rezultati u pokusima na životinjama.

Paket ekonomskih poticaja 1: obiteljski bonus

Raspravlja se o obiteljskom bonusu koji bi pomogao obiteljima i istovremeno osigurao potražnju u maloprodaji. Ministar financija Olaf Scholz planira, prema navodima tjednika “Der Spiegel”, da roditelji dobiju jednokratnu uplatu u iznosu od 300 eura za svako dijete.

Vlada države Sjeverna Rajna-Vestfalija čak je predložila bonus u iznosu od 600 eura po djetetu također kako bi nagradila obitelji. CSU je predložio vaučer za putovanje na godišnji odmor po Njemačkoj.

Paket ekonomskih poticaja 2: premija za kupnju automobila

Autoindustrija koja već prolazi kroz težak prijelaz na alternativne pogone nada se da će premije za kupnju automobila ponovno pokrenuti posao.

Postojeće premije za električne automobile bi se trebale povećati. Osim toga, trebali bi postojati i poticaji za kupnju novojih benzinaca i dizelaša ,što je izuzetno kontroverzno s obzirom na klimatsku krizu.

Paket ekonomskih poticaja 3: daljnja državna pomoć tvrtkama od lipnja?

Savezna vlada želi proširiti programe pomoći za umjetnike i izlagače, ali i za vlasnike gostionica, hotela i putničkih agencije. Gospodarstvo želi proširiti takozvani oporavak gubitaka.

Tvrtke bi tada mogle nadoknaditi gubitke ove godine više nego prije s dobiti iz prethodnih godina, što bi brzo uložilo novac u to. Radi se i o ublažavanju amortizacije i smanjenju državne birokracije. Koalicijski odbor raspravljat će o paketu ekonomskih poticaja 2. lipnja.

Zaštita od raskida najma za stanare vrijedi do kraja lipnja

Do kraja lipnja, stanari se ne moraju bojati raskida ugovora ako ne mogu platiti najamninu zbog pandemije korone. Vlasnik nekretnina mogao je prije raskinuti zakup ako se dva mjeseca zaredom ne plaća najamnina.

Ali budite oprezni -obveza stanara da plaća najam u osnovi ostaje, samo se odgađa. Zaostale obveze moraju biti isplaćene najkasnije nakon dvije godine tj. do 30. lipnja 2022. godine. U protivnom stanodavac može raskinuti ugovor.

Rate se mogu odgoditi do kraja lipnja

Svi ugovori o potrošačkim kreditima koji su potpisani prije 15. ožujka 2020. mogu se pauzirati do 30. lipnja 2020. najviše tri mjeseca. Uredba je na snazi od 1. travnja 2020. To uključuje i usluge otplate, kamate.

“Preduvjet za odgodu je da pandemija COVID 19 uzrokovala da potrošač ima gubitak prihoda koji vodi daljnjem pružanju usluga otplate, kamata ili otplata iz ugovora o zajmu radi razumnog života potrošača ili osoba zbog čije će održavanje on biti odgovoran, ”objašnjava Ministarstvo pravde. Ako dužnici zbog koronske pandemije ne mogu ispuniti ugovorne obveze, nema pravnih posljedica.

Ali isto vrijedi i ovdje, to je samo odgoda. Potraživanja nastaju i moraju biti plaćena u nekom trenutku nakon što odgoda više nije primjenjiva ili kredit traje dulje.

Njemačka željeznica: Zamjena karata moguća je samo u lipnju

Putnici koji su kupili karte po povoljnim cijenama (Super Sparpreis ili Sparpreis) prije 13. ožujka mogu otkazati svoje putovanje. Ali samo do kraja lipnja.

Međutim, pravilo se odnosi samo na putovanja planirana između 13. ožujka i 4. svibnja. Ako ste propustili termin, karte se mogu iskoristiti do 31. listopada 2020. godine.

Najnovije vijesti

​Na Balkanu sve više novih slučajeva korone, raste zabrinutost

 Broj slučajeva novog koronavirusa možda je još uvijek umjeren na Balkanu, ali se ta regija, jedna od najsiromašnijih u...

Krizni stožer FBiH traži hitnu akciju: Zaraženi se kreću bez rješenja o izolaciji

 Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva uputio je županijskim ministarstvima zdravstva i kriznim stožerima, županijskim upravama za inspekcijske poslove, zavodima za javno zdravstvo i upravama...

Španjolka planirala odmor u Hrvatskoj pa odustala: “Nema smisla trošiti toliki novac”

 Većina Španjolaca zbog koronavirusa neće putovati u inozemstvo ovo ljeto pa bi ih i u Hrvatsku moglo doći znatno manje nego prijašnjih godina, pokazuju...

Jesu li PCR testovi u BiH pouzdani?

 Da li su naši testovi, kao što tvrde europski službenici, lošeg kvaliteta i nepouzdani? Stručnjaci kao i građani su uvjereni da nema razlike između...

100.000 rola WC papira za izbore u BiH

 Održavanje  izbora u uvjetima koronavirusa značajno će poskupjeti, iskomplicirati i usporiti birački proces jer će se, između ostalog, na svakom biračkom mjestu mjeriti temperatura...

Povezane vijesti