Poveži se s nama

Ljepota i zdravlje

Novi poremećaj: Znate li što je ortoreksija?

Objavljeno

Ortoreksija je dijagnoza u nastajanju koju karakterizira nezdrava opsjednutost zdravom hranom. Iako znatno narušava kvalitetu života pojedinca i u praksi se susreće sve više – zbog nedovoljnih istraživanja još nije službeno klasificirana kao poremećaj u prehrani.

Riječ je o relativno novom i nedovoljno istraženom pojmu koji je termin i koncept dobio krajem ‘90-ih zahvaljujući američkom liječniku Stevenu Bratmanu.

Ortoreksiju se još naziva i “dijetnim perfekcionizmom” jer kod osoba koje od nje pate izbor hrane postane toliko restriktivan – i kalorijski, i u vrstama namirnica – da ugrožava zdravlje, što je ironičan obrat za osobu koja je potpuno posvećena zdravom hranjenju, kazala je Hini voditeljica Centra za poremećaje hranjenja “BEA” Jelena Balabanić Mavrović.

Oglas

Dijagnoza ortoreksije u nastajanju je i službeno još nije klasificirana kao psihički poremećaj, tj. poremećaj hranjenja.

Zato nije uvrštena u dijagnostičke priručnike te ne postoje jasni i općeprihvaćeni dijagnostički kriteriji i smjernice za liječenje, istaknula je Nikolina Vujčić Stipčević, specijalistica psihijatrije iz Dnevne bolnice za poremećaje prehrane Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, čiji program Grad Zagreb sufinancira iznosom od 15.900 eura godišnje.

Zbog toga je ortoreksiju teško mjeriti, tj. teško je reći što ona točno jest, koji su uzroci i koju populaciju najčešće pogađa, pojasnila je Hini doktorandica psihologije Divna Blažev koja piše disertaciju o biopsihosocijalnom modelu ortoreksije.

Oglas

Na svojoj je koži o ortoreksiji naučila 26-godišnja fitnes trenerica kod koje se taj poremećaj javio kada je krenula ozbiljnije trenirati i proučavati prehranu. Tada je dnevno unosila 800-1000 kalorija.

“Ležala bih u krevetu i razmišljala što ću sve jesti idući dan. Mislila sam da cijelo vrijeme razmišljam o hrani jer me vesele kuhanje i prehrana, a u biti nisam kužila da je to zato što sam gladna”, rekla je Hini.

Karakteristike ortoreksije

Oglas

Osobe s ortoreksijom opsjednute su zdravom hranom i mentalno su preokupirane njezinim podrijetlom i načinima pripreme. Jedu samo ”zdravu, ispravnu, biološki čistu, dobru” hranu, a izbjegavaju “nezdravu, pogrešnu, lošu i prljavu”.

U povećanom su riziku osobe koje znaju puno o hrani i imaju osjećaj nesigurnosti, studenti nutricionizma, sportaši – pogotovo bodibilderi i fitnes industrija – te osobe sklone psiho-somatici, tj. koje pate od fizičkih simptoma bez ustanovljenog medicinskog uzroka, navela je terapeutkinja Balaban Mavrović.

Trenerica, koja nije željela biti imenovana, smatra da joj se problem javio upravo zbog uključenosti u svijet fitnesa. “Kalorije moraju biti nisko i moraš jesti zdravo da bi izgledao bolje”, kazala je.

Oglas

Najčešće se izbjegavaju: umjetna bojila, pojačivači okusa, konzervansi, pesticidi, genetski modificirana hrana, masti, šećer, sol, meso, mlijeko, mliječni proizvodi i druge “nezdrave” namirnice.

Također, osobe si nameću vrlo rigidna pravila i restrikcije čije kršenje izaziva anksioznost, sram, samoosuđivanje, krivnju, tjeskobu i depresivnost.

Sve to dovodi do negativnih posljedica za mentalno i fizičko zdravlje te ozbiljno narušava svakodnevno funkcioniranje.

Oglas

Osoba se boji da izvan vlastitog doma neće moći “ispravno” jesti i izbjegava hranu koju su pripremili drugi. Udaljuje se od prijatelja i članova obitelji koji ne dijele slične poglede na hranu, što dovodi do socijalne izolacije i osamljivanja.

Moguće su nagle promjene raspoloženja i razvijanje depresije, ali i napadi panike ako se ne može konzumirati “ispravna” hrana, ističe Balabanić Mavrović.

“Bila sam svjesna da nitko ne shvaća u kojoj ogromnoj mjeri to mene zapravo opterećuje. Stvarno sam znala plakati zbog hrane – i nikome to nisam mogla objasniti”, kazala je trenerica.

Oglas

Kako se generalno troši pretjerana količina vremena i resursa na prehranu, otežano je i fokusiranje na akademske i poslovne zadatke, upozorava doktorandica Blažev.

Uz to može doći do opasnih tjelesnih stanja poput deficita esencijalnih nutrijenata, malnutricije i gladovanja – što dovodi do gubitka kilograma i pothranjenosti, naglašava Vujčić Stipčević, pa zbog toga osobe s ortoreksijom mogu razviti slične tjelesne smetnje kao i one oboljele od anoreksije.

Remećenje menstrualnog ciklusa na nekoliko mjeseci bio je najstrašniji dio poremećaja fitnes trenerici, s čim do tada nikada nije imala problema.

Oglas

Teorija ortoreksičnog društva

Kao društvenim bićima važno nam je biti prihvaćenima u društvu pa prema tome mijenjamo i svoja ponašanja. To utječe i na način prehrane, kazala je Blažev.

Današnji veliki pritisak po pitanju prehrane dolazi od obitelji, vršnjaka i medija, a stvar se dodatno intenzivirala pojavom društvenih mreža.

Oglas

Prema teoriji ortoreksičnog društva, pojašnjava, zapadnjačko društvo na određeni je način utjecalo na nastanak ortoreksije zbog pretjerane refleksivnosti kod odabira hrane.

“Zdravlje se danas izjednačava s atraktivnošću. Ljude koji se zdravo hrane smatra se privlačnijima i pripisuju im se pozitivne osobine”, primjećuje psihologinja.

Napominje da se na društvenim mrežama mogu objavljivati netočne, neistinite i nepotpune informacije te se na nerealan način prikazuje život, uključujući i način hranjenja, što je problematično pogotovo za mlade koji su najranjivija skupina za poremećaje hranjenja.

Oglas

“Pratiš nekoga tko navodno zna više od tebe, i učiš od njega, a ne znaš da učiš pogrešno i ne znaš s čime se on nosi… ne znaš je li ta osoba zdrava sa svojom prehranom – što najčešće ispadne da nije”, kazala je trenerica.

Također je pokazano da društvene mreže negativno utječu na raspoloženje, samopoštovanje i zadovoljstvo tijelom. To dovodi i do rizika od razvijanja poremećaja prehrane, dodaje Blažev.

Granicu između zdrave i nezdrave brige o prehrani teško je odrediti pogotovo danas kada se u javnom prostoru ljude potiče na selekcioniranje i podjelu hrane na dobru i lošu, ističe terapeutkinja Balabanić Mavrović.

Oglas

Najčešći poremećaj hranjenja

Pouzdana procjena učestalosti ortoreksije prilično je otežana, naglašava specijalistica psihijatrije Vujčić Stipčević.

Ona varira ovisno o različitim državama, populacijama, kulturnim normama i zdravstvenim sistemima, pri čemu je najmanja zabilježena u Italiji s oko 6,9 posto, a najviša u grupi brazilskih studentica nutricionizma, i to do 88,7 posto.

Oglas

“Budući da učestalost anoreksije i bulimije u općoj populaciji ne prelazi 2 posto, možemo zaključiti kako je ortoreksija svakako najučestaliji poremećaj hranjenja”, kazala je Vujčić Stipčević.

Dvije godine bile su potrebne da bi trenerica fitnesa naučila neopterećeno jesti. U tome joj je pomogao razgovor s psihologom prije kojega se vrtjela u krug. Zato terapiju preporučuje svima.

Međutim, njezina opterećenost prehranom nije nestala samo tako.

Oglas

“Naučiš živjeti s tim, ali ne nestane u potpunosti, i dalje je negdje u pozadini – ali držim to na minimumu”, rekla je.

Potražiti stručnu pomoć

Ortoreksiju se liječi multidisciplinarnim pristupom s naglaskom na psihoterapiju, ali uz suradnju psihijatra i nutricionista specijaliziranog za rad s poremećajima hranjenja.

Oglas

Nutricionist pomaže osobi napustiti stroga prehrambena pravila i crno-bijelo razmišljanje o hrani te raskrinkati mitove u prehrani, što vodi početku fleksibilnijeg jedenja i uvođenju raznolike hrane u prehranu.

“To može biti jako stresno i zato je potrebno raditi male korake” kazala je Hini nutricionistica Kristina Beljan koja kao konačni cilj ističe zdraviji odnos prema hrani.

Uvidjevši koliko razni režimi u prehrani mogu utjecati na psihičko stanje osobe, okrenula se nedijetnom pristupu prehrani čiji je fokus na uravnoteženoj prehrani i promjeni obrazaca hranjenja, a ne na gubitku kilograma.

Oglas

Njime se tijelu dopušta da samo dođe do svoje zdrave tjelesne mase praćenjem signala gladi i sitosti – ali se osobu ne osuđuje ako je jela kada nije bila gladna, napominje Beljan, prenosi Hina.

 

Centralna.ba

Oglas
Nastavi čitati
Oglas

BiH

Adaptirani Kabinet za biološku terapiju otvara se sutra u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”

Objavljeno

Piše

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, na odjelu za gastroenerohepatologiju će sutra, 30.svibnja u 11:45 sati, na III spratu Upravne zgrade, biti otvoren adaptirani Kabinet za biološku terapiju. Kabinet je uređen uz pomoć Udruženja oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa i Opće bolnice.

Ovom događaju će prisustvovali članovi Udruženja, a nakon otvaranja Kabineta u Konferencijskoj sali na II spratu Upravne zgrade u 12 sati, za njih će biti upriličena stručna predavanja o upalnim bolestima crijeva.

Planirano je da predavanja održe mr.sci. med. dr. Nijaz Tucaković na temu “Biološka terapija IBD”, zatim dr. Nenad Vanis na temu “Enteralna prehrana”, dr. Amila Husić govorit će o “Hiruškom tretmanu upalnih bolesti crijeva” i Tihana Majstorović, dipl. psiholog, psihoterapeut na temu “Mentalna higijena i IBD”.

Oglas

Nakon predavanja, obratit će se Azra Husić-Selimović, specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatolog i Alma Hadžić,predsjednica Udruženja oboljelih od Morbus Chrona i ulceroznog kolitisa u BiH, piše Avaz.

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Akcija INZ: Preventivni pregledi kože, otkriveno pet „sumnjivih“ promjena

Objavljeno

Piše

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i ove godine je obilježio evropske dane borbe protiv karcinoma kože akcijom besplatnog preventivnog pregleda – skrininga na melanom kože.

Za preglede se javilo više od 120 osoba iz Zenice i okoline, a ljekari angažovani u prostorima INZ-a obavljali su preglede tokom protekle sedmice.

Dvaput godišnje

Oglas

Tim ljekara kojeg je predvodila prim.dr. Samira Dajić Hrvanović, subspecijalista-dermatološke onkologije iz Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), evidentirao je kod pet pacijenata koji su se javili na preventivni pregled, promjene koje zahtjevaju daljnju dijagnostičku obradu.

Iako osmišljena i planirana kao preventivni pregled, akcija pregleda – skrininga kože svake godine rezultirala je pravovremenim otkrivanjem zdravstvenih problema kod određenog broja građana, što cijelom projektu i akciji daje na značaju, kad se uzme u obzir da pravovremenim otkrivanjem melanoma izlječivost gotovo 100 posto.

Rak kože ima jedan od najbržih porasta učestalosti u Evropi, uprkos tome što je jedini koji se može otkriti pregledom golim okom i dijagnostikovati u ranoj fazi.

Oglas

– Akcija besplatnog pregleda kože provodi se dva puta godišnje kako bi se skrenula pažnja na opasnost nepromišljenog izlaganja suncu, te podizanja svijesti naših građana o značaju samopregleda mladeža, ističe dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja Instituta.

Svi prijavljeni i pregledani su dodatno razgovarali i posavjetovali se sa dermatologom, a uručeni su im i informativni materijali, koje je INZ pripremio za ovu akciju.

Značaj preventivnih akcija

Oglas

Koliki značaj imaju ovakve akcije, pokazuju podaci da liječenje melanoma u otkrivenoj ranoj fazi gotovo 100-procentno uspješno, te da košta zdravstveni sistem i državu od hiljadu do par hiljada KM, ističu u INZ.

S druge strane, ukoliko se kancerogeno oboljenje otkrije kasno, u poodmakloj fazi, prosječno košta više od 200 hiljada KM po pacijentu i šanse za preživljavanje su deset puta manje, odnosno preživi manje od deset posto pacijenata.

Bitno je naglasiti da se svi građani, ukoliko primijete promjene na koži i identifikuju neuobičajene oblike madeža ili ožiljaka, mogu uz uputnicu porodičnog ljekara da obave besplatan pregled kod specijalista tokom cijele godine.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Od danas vrijedi zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima

Objavljeno

Piše

U Federaciji BiH je od danas zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i javnom prijevozu.

Osim toga, zabranjena je i upotreba duhanskih proizvoda u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe, a čiji će nadzor vršiti policijski službenici.

Zabrana je predviđena Zakonom o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji je od danas u primjeni, a za njegovo kršenje previđene su kazne i do 15.000 KM.

Oglas

Zakon je stupio na snagu u svibnju prošle godine s početkom primjene godinu dana nakon toga, s tim da će se kazne početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene.

Prema zakonskim odredbama, pravno lice, vlasnik objekta, koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice, odnosno korisnik koji konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 KM.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Vitez: 19. Tradicionalno pješačenje „S nama na putu do zdravlja”

Objavljeno

Piše

Ovim putem Vas obavještavamo da Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB, Sportski savez SBK/KSB i Hrvatsko planinarsko društvo “Vitez” organiziraju 19. Tradicionalno pješačenje „Sa nama na putu do zdravlja“  koje će se održati u nedjelju 04.06.2023. godine.

Cilj ove akcije je podizanje svijesti o važnosti očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih stilova života.

Grupne i pojedinačne prijave je potrebno dostaviti:

Oglas
  •  Zavodu za javno zdravstvo SBK/KSB na:
    sluzbasocijalnemedicine@gmail.com; tel:030/511-391; fax: 030/511-633,
    ·  Sportskom savezu SBK/KSB na: sportskisavezsbkksb@gmail.com ili Sportskim savezima općina najkasnije do 31.05.2023. godine, kako bi se mogao obezbijediti dovoljan broj autobusa
  • Higijensko-epidemiološkim službama Domova zdravlja – HES.

Molimo sve učesnike da odjeću i obuću prilagode vremenskim uslovima, stoji u objavi.

Nastavi čitati

Društvo

Novi Travnik: Sutra izložba, prezentacija i degustacija bezglutenskih proizvoda

Objavljeno

Piše

Udruga oboljelih od celijakije KSB / SBK u  petak, 26.05.2023. godine  na središnjem gradskom trgu, ispred zgrade Općine Novi Travnik organizira  izložbu, prezentaciju i degustaciju  bezglutenskih proizvoda.

Celijakija predstavlja kroničnu, sustavna autoimunu bolest koja se viđa u genetski predisponiranih osoba. Uslijed patofiziološke reakcije na gluten nastaje tzv. enteropatija – upala i oštećenje sluznice tankog crijeva.

Jedini lijek za celijakiju je bezglutenska prehrana. Bezglutensku dijetu treba provoditi strogo i doživotno; naime, i mali tragovi glutena u prehrani mogu potaknuti poremećen imunosni odgovor u crijevu.

Oglas

Predstavnici Udruge u vremenu od 11:00 do 15:00 sati svim zainteresiranima, koji imaju i najmanju sumnju  na postojanje bilo kojeg oblika celijakije odnosno  intoleranciju na gluten, pružati će informacije o bolesti, pravilnoj  ishrani uz bezglutenske proizvode, načinu  spravljanja jela  i pribavljanju namirnica te podijeliti iskustva vezana za otkrivanje bolesti (prepoznavanje simptoma).

Posjetiteljima će biti omogućena degustacija bezglutenskih proizvoda, stoji na stranici Općine.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Održan Neum Hair Week

Objavljeno

Piše

Neum Hair Week, veliki regionalni frizerski event, održao se u najvećem neumskom hotelu “Grand” i trajao je tri dana. Događaj namijenjen educiranju frizera zanimljiv je po mnogočemu, jer osim seminara o šišanju i koloristici, brojni učesnici iz Bosne i Hercegovine i regijr imali su priliku slušati i predavanja o izradi foto i video sadržaja za frizere te predavanja koja nisu baš usko vezana za frizersku industriju.

Event je osmišljen i kao mjesto za druženje, zabavu i odmor jer se održava na moru, piše Avaz.

Ostvarenje cilja

Ovo je inače drugi po redu Neum Hair Week, a prošlogodišnji svojevrsni pilot projekt ostvario je svoj glavni cilj, da postane tradicionalan događaj.

Oglas

Za “Avaz” je govorio osnivač i jedan od organizatora Neum Hair Weeka Ajdin Latić.

Kaže da su svi uživali te da su učesnici koji dolaze prvi put oduševljeni Neumom, našim jedinim gradom na moru.

Ljudi su uživali jer se seminari održavaju u hotelu uz more. Osim toga priredili smo učesnicima i zabavu sa Denialom Ahmetovićem, a na pozornici naše dvorane imali su priliku slušati predavanje našeg najmlađeg doktora nauka Une Suljić Fatić. Poznata frizerska imena poput Đorđa Petrašinovića iz Srbije, našeg Alena Demirovića iz Sarajeva i Edisa Osmanovića iz Slovenije napravila su sjajne performanse na stageu. Sve je bilo za ljestvicu više i glamuroznije u odnosu na prvi, prošlogodišnji Neum Hair Week. Prezadovoljni smo – kazao je Latić.

Oglas

 

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Popularni sok koji topi kilograme i pomaže kod čišćenja organizma

Objavljeno

Piše

Već smo i kalendarski ušli u proljetno doba godine, a nećemo se ni okrenuti doći će ljeto.
Proljeće je razdoblje u kojem donosimo odluke, mijenjamo garderobu i počinjemo više voditi brigu o našem zdravlju, piše Fashion.hr.

Već smo i kalendarski ušli u proljetno doba godine, a nećemo se ni okrenuti doći će ljeto.Proljeće je razdoblje u kojem donosimo odluke, mijenjamo garderobu i počinjemo više voditi brigu o našem zdravlju, piše Fashion.hr.No, sastojak koji se pokazao odličnim u smislu čišćenja organizma od toksina, a samim tim i gubitkom kilograma je kurkuma.

Kurkuma je jedna od najistraženijih biljaka na svijetu, a prati je glas kao jednu od najljekovitije biljke na svijetu.Smatra se kako ima antivirusna, antikancerogena i protuupalna svojstva zahvaljujući kurkuminu, aktivnom sastojku kurkume koji je zaslužan za sva njena ljekovita svojstva.

Oglas
Osim toga, ova ljekovita biljka sadrži brojne vitamine koji su potrebni čovjekovom organizmu. Najčešće je koristimo u obliku začina koji izgleda kao prah, a dnevna doza kurkume koja se preporučuje je 3 miligrama po kilogramu tjelesne težine.
Da bi nam crijeva bila aktivnija i naš organizam izbacivao toksine, potrebno je svaki dan popiti smoothie koji se sastoji od 2 naranče, limuna, jabuke, malene žličice kurkume u prahu i žličice meda.
Sve sastojke smiksajte u blenderu, zatim procijedite sok kroz sito. Ovaj ljekoviti sok pomoći će vam u borbi sporog metabolizma, pomoći u procesu čišćenja organizma i s ostalom zdravom prehranom omogućiti da na pravilan način izgubite kilograme.
Kada je riječ o detoxu od više dana, tu svakako preporučujemo savjetovanje sa strukom jer je svaki organizam različit, no oni koji dobiju odobrenje mogu napraviti čišćenje organizma pomoću ovog zdravog napitka od više dana i tako u potpunosti izbaciti toksine iz tijela.
Nastavi čitati

BiH

Petero bh. biciklista promoviralo zdrav život: Prešli preko 1.500 kilometara kroz BiH

Objavljeno

Piše

Pet bosanskohercegovačkih biciklista u 12 dana je promovirajući važnost zdravlja i fizičke aktivnosti kao i potencijala Bosne i Hercegovine na svojim dvotočkašima prešlo rutu dužu od 1500 kilometara kroz našu zemlju.

U nezaboravnoj avanturi su učestvovali Alma Galešić Okić, Dario Mihalj, Namik Mešak, Haris Hasić i Adnan Hrgić , te prešli više kilometara od planranih 1.500 te uspješno završili biciklistički projekt pod nazivom “Rolla Made in BiH” – biciklom oko BiH.

Biciklisti su od 2.svibnja prošli dionice Mostar – Tomislavgrad – Drvar – Bihać – Novi Grad – Derventa – Bijeljina – Potočari – Višegrad – Tjentište – Trebinje – Neum – Mostar, te doživjeli nevjerojatnu avanturu.

Oglas

Biciklistička ekipa nije bila sama na ovom izazovnom putovanju, jer je koristila Rolla Active aplikaciju kako bi pratila svoje fizičke aktivnosti tokom cijele rute, a preko platforme su njihovo kretanje mogli pratiti svakodnevno svi učesnici priče.

Projekt su realizirali Rolla Mostar, Biciklistički klub Mostar, Brdsko biciklistički klub Triton Fojnica i Biciklistički klub Neretva Mostar.

Glavni tvorac ove avanture Alma Galešić Okić je zahvalila svim učesnicima te naglasila kako je ovaj projekt bio nevjerojatno iskustvo.

Oglas

“Nadamo se da smo uspjeli inspirirati ljude da se aktiviraju i bave zdravim načinom života”, rekla je Alma navodeći kako joj to daje vjetar u leđa da nastavi slične ideje provoditi u djela, piše Klix.

Nastavi čitati

BiH

Održana najveća konferencija za trudnice u BiH: Babica iz Travnika ponijela titulu babice 2022.godine

Objavljeno

Piše

U hotelu Holiday u Sarajevu sinoć je održana najveća konferencija za trudnice u BiH pod nazivom “Naše putovanje počinje”. Organizator konferencije je kompanija Sfera d.o.o. Mostar koja izdaje specijalizirani časopis za majku i dijete Roditelj, a u partnerstvu sa Zavodom za ginekologiju, perinatologiju i neplodnost “Mehmedbašić”. Trudnice su imale priliku da svoja znanja obogate slušajući predavanja eminentnih stručnjaka.

Konferencija je otvorena predavanjem dr. Eldara Mehmedbašića koji je govorio o temi: “Psihofizčka priprema trudnice za porod“ gdje je simuliran porod sa lutkom.Doc.dr. Sabina Terzić, pedijatar neonatolog sa Pedijatrijske klinike KCUS-a govorila je o prevenciji i ublažavanju dojenačkih kolika, a dr. Duško Anić, spec. neonatolog, govorio je o temi „Dojenje“.

Dr. Jasmina Šlaku, specijalista pedijatar i načelnica odjela pedijatrije Opće bolnice Sarajevo, govorila je o preventivnim postupcima zdravstvene zaštite novorođenčadi. Tokom konferencije predstavljani su MAM proizvoda o kojima je govorila mr.ph. Bernardina Jukić, dok je prof.dr.spec. Lana Lekić, doktorica farmaceutskih nauka, trudnicama govorila kako da njeguju svoju i kožu novorođenčeta. Dr. farmaceutskih nauka Una Suljić-Fatić govorila je o korištenju dodataka prehrani u trudnoći, a mr. zdravstvene njege Amra Hodžić-Hadžimusić savjetovala je trudnicama šta trebaju pripremiti za dolazak bebe.

Oglas

U najsvečanijem dijelu konferencije uručene su plakete za Ginekologa 2022. godine i Babice 2022. godine. Prema izboru čitatelja portala i časopisa Roditelj titulu Ginekologa 2022. godine ponio je dr. Vahidin Katica, specijalista ginekologije i akušerstva na Ginekološko-akušerskoj klinici Univerzitetsko kliničkog centra u Sarajevu, a za babicu 2022. godine proglašena je Lejla Petrović, babica iz Kantonalne bolnice Travnik.

Alma Pelo Zagorčić, koordinatorica konferencija za trudnice i časopisa Roditelj istakla je kako je cilj konferencije da se na jednom mjestu okupe eminentni predavači, ginekolozi, pedijatri, neonatolozi, babice, partonažne sestre, farmaceuti koji će trudnicama pružiti sve važne informacije o periodu u kojem se nalaze.

Sponzori, partneri i prijatelji II Velike konferencije osigurali su više od 150 vrijednih poklona i nagrada za učesnice konferencije.

Oglas

Magazin Roditelj

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

TOPprije 5 sati

Anto Slišković iz Delnica: “Najbolji ljudi su Bosanci”

Sportprije 7 sati

Ćorić nakon četiri sata borbe izborio drugo kolo Roland Garrosa

JEDINI hrvatski tenisač u pojedinačnoj konkurenciji na ovogodišnjem Roland Garrosu, 26-godišnji Zagrepčanin Borna Ćorić (ATP – 16.), plasirao se u...

Sportprije 7 sati

Veliko slavlje u Draženovom domu, Futsal Dinamo prvi put prvak Hrvatske

FUTSAL DINAMO prvi je put u povijesti osvojio naslov prvaka Hrvatske. U četvrtoj utakmici Dinamo je pobijedio Olmissum 3:1 i...

Politikaprije 7 sati

Kosovo: Deseci vojnika NATO-a ozlijeđeni u sukobima

Više desetaka vojnika mirovnih snaga NATO-a, koji su čuvali tri gradske vijećnice na sjeveru Kosova, ozlijeđeno je u ponedjeljak u...

Politikaprije 8 sati

Vučić optužio KFOR i međunarodnu zajednicu: ‘Posljednji put – urazumite svoje čedo! Inače će biti kasno…‘

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti zbog nove eskalacije na Kosovu, piše N1. – Iako smo mjesecima govorili da Kuti ima samo...

BiHprije 11 sati

U Bihaću klanjana dženaza Azri Spahić

Dženaza – namaz i ukop tragično stradale dvadesetpetogodišnje doktorice Azre Spahić obavljeni su danas na Gradskom mezarju Humci u Bihaću....

Sportprije 11 sati

Počele prijave za drugo izdanje Malonogometnog turnira Mostar 2023.

Poštovani prijatelji, ljubitelji malog nogometa zadovoljstvo nam je pozvati vas na drugo izdanje Malonogometnog turnira Mostar 2023. Šesti mjesec rezervirali...

Crna kronikaprije 13 sati

POČIVAJ U MIRU: U Kiseljaku preminuo Siniša Bošnjak “Čupo”

U Kiseljaku je danas preminuo Siniša Bošnjak,poznat pod nadimkom Čupo. Bio je svestrani gospodarstvenik, planinar, zaljubljenik u prirodu. Volio je...

Oglas
Oglas