Poveži se s nama

BiH

Novalić: Nastavljamo raditi na stabilizaciji i oporavku gospodarstva

Objavljeno

Želim se zahvaliti svim zastupnicima i delegatima u Federalnom parlamentu koji su podržali ovaj proračun. Godina koja je iza nas, bila je izrazito teška i nepredvidiva. U ovim okolnostima usvajanje proračuna bilo je prijeko potrebno da bi mogli nastaviti raditi na stabilizaciji i oporavku gospodarstva. I  to je jedan od prioriteta u ovoj godini, rekao je u intervjuu za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

U svom izlaganju o proračunu na Parlamentu ste najavili određene mjere koje će Vlada Federacije BiH poduzimati u borbi protiv pandemije. Koje rezultate od tih mjera očekujete?

– Direktna fiskalna “injekcija” prema određenim sektorima gospodarstva, te jačanje potencijala i stimuliranje kreditiranja putem Garantnog fonda, uz već postojeće programe i mjere resornih ministarstava, vjerujemo da će dati značajan poticaj ekonomskoj stabilizaciji i stvaranju pretpostavki za ubrzan oporavak. Zato smo planirali u ovogodišnjem proračunu 150 milijuna KM u Fond za stabilizaciju gospodarstva. Također, tu je i 50 milijuna KM za program zapošljavanja, kako bi se u što kraćem roku nadoknadio broj izgubljenih radnih mjesta uslijed nastale pandemije te vratio na nivo zaposlenosti prije pandemije. Naravno, i u ovoj godini nastavljamo financijsku pomoć nižim nivoima vlasti od 230 milijuna KM. Dio ovih sredstava će se koristi za podršku proračunu, a u zavisnosti od specifičnosti gospodarstva datih županija, ostatak će se usmjeri za pomoć gospodarstvu s posebnim fokusom na obrte, odnosno mikro i mala poduzeća. Za jačanje Garantnog fonda u Razvojnoj banci FBiH, planirali smo dodatnih 25 milijuna KM. Stimulirat ćemo kreditiranje uz pomoć ovog fonda, te planiramo regresirati kamatu za sve korisnike Garantnog fonda. I zato smo u okviru tri ministarstva planirali 15 milijuna KM za regresiranje troškova kamata i garancija. Očekujemo da će mjere biti popraćene ubrzanom aktivacijom javnih investicija, za što su financijska sredstva predviđena ili proračunom ili su putem kreditora zatvorene financijske konstrukcije. Prvenstveno mislim na putnu, energetsku, aerodromsku i željezničku infrastrukturu. Budžet Federacije BiH za ovu godinu, potvrđuje i realno sadrži sve potrebne elemente, neophodne ne samo za stabilizaciju stanja, nego i za stvaranje pretpostavki za ubrzani oporavak.

Da li ova izdvajanja za sanaciju posljedica pandemije, znače zapravo umanjenje na drugim pozicijama u okviru proračuna?

– Reforme koje je Vlada FBiH provela prije pandemije omogućile su nam stabilnost. To je i bio glavni razlog da smo relativno dobro podnijeli ovu veliku krizu u Federaciji. U godini pandemije svoje obaveze redovno smo izmirivali prema svim korisnicima proračuna i građanima. To potvrđuje i kontinuitet isplate mirovina, naknada za boračku populaciju i civilnih invalidnina. Pa čak u godini pandemije, svjedočimo rastu mirovina i povećanju boračkih naknada. Rezultati koje je ova Vlada postigla prije pandemije, omogućili su nam da i ovu godinu možemo realno planirati. Naši redovni transferi, kao što je isplata penzija, transfer za poljoprivredu, raseljena lica i povratnike, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, transfer za boračku populaciju te ratne i neratne invalide kao i druga davanja, naglašavam, ostali su na nivou 2020. godine, i sredstva za servisiranje ovih pozicija su neupitna. Napominjem da su sredstva za poljoprivredu uvećana i iznose 87 milijuna KM. Vlada FBiH je planirala i 10 milijuna KM u svrhu uvezivanja staža uposlenih u okviru privatnih i javnih poduzeća

Što je s investicijama i infrastrukturnim ulaganjima, da li je pandemija utjecala na redukciju ili odgađanje infrastrukturnih ulaganja?

– Naprotiv, mi smo se opredijelili za intenziviranje investicija u narednom periodu. Planirali smo 115 milijuna KM za nastavak izgradnje započetih dionica autoceste na koridoru Vc, kao i brzih cesta. Sredstva od putničkih taksi  usmjerit ćemo kao pomoć aerodromima u ukupnom iznosu od 9,5 milijuna KM i to za aerodrome Sarajevo, Mostar i Tuzla. Također, osigurana su sredstva u iznosu od 25 milijuna KM za nastavak izgradnje Aerodroma u Bihaću. Napominjem da smo u završnoj fazi otpočinjanja intenzivnog izvođenja projekta Blok 7 u Tuzli. Promijenili smo pristup gradnje autoceste koridor Vc. Sada promatramo samo dvije dionice: Sjever u dužini od 43 km u vrijednosti od 400 milijuna eura, i Jug od Ivana do Mostara dužine 67 km u vrijednosti od milijardu i 67 milijuna eura. Završetak kompletnog koridora Vc u FBiH je planiran do kraja 2026. godine. Nedavno je potpisan i kreditni aranžman u iznosu od 340 milijuna KM za izgradnju 35 km autoceste od Poprikuša do Medakova, što uz ranije osiguranih 60 milijuna eura od Medakova do Doboja omogućava kompletnu izgradnju koridora sjeverno od Sarajeva. U završnoj smo fazi pregovora s međunarodnim financijskim institucijama za konačno zatvaranje zadnjih 150 milijuna eura na koridoru Vc južno od Sarajeva. Napominjem da je na ovoj dionici i najkompleksniji objekt cestovne infrastrukture u jugoistočnoj Europi, a to je tunel Prenj. Ovi zaista ogromni projekti, koji bi trebali biti potpisani do kraja godine, u vrijednosti od 2,9 milijardni KM, imat će dominantan utjecaj na rast BDP-a u 2022. godini, vjerujem u postpandemijskoj godini. Također, u punoj smo realizaciji projekta „Modernizacije magistralnih cesta u FBiH“ u iznosu od 340 milijuna KM i svjedoci ste da su svi mostovi, ključni tuneli, zaobilaznice gradova i novih 550 km asfalta u punoj fazi implementacije. To sve govori da pandemija nije zaustavila investicije i infrastrukturna ulaganja u Federaciji.

U javnosti se dosta polemisalo oko toga da Vlada FBiH nije spremno odgovorila na krizu, odnosno da poduzete mjere nisu dale adekvatan odgovor, pa čak i da najavljena sredstva od 500 milijuna KM nisu utrošena. Što je s tim sredstvima?

– Naravno da to nije točno. Dozvolite da pojasnim. U prošloj godini provedena su dva seta mjera, za što je izdvojeno 510 milijuna KM, od čega je 180 milijuna KM direktna proračunska pomoć gospodarstvu u prevazilaženju negativnih efekata pandemije. Prvi set mjera se ogledao u tzv.pasivnim mjerama koje su imale za cilj amortizaciju prvog udara na ekonomiju. Ove mjere su najvećim dijelom bile definirane Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih efekata, a sastojale su se od direktnih subvencija, odnosno doprinosa na minimalnu plaću u iznosu od oko 245 KM. Time  je obuhvaćeno više od 390 tisuća radnika, i za što je izdvojeno više od 90 milijuna KM. Osim toga, Zakonom je bilo predviđeno obustavljanje plaćanja akontacije poreza na dobit i dohodak, prekid obračuna zateznih kamata za zakašnjela plaćanja u dužničko-vjerovničkim odnosima, prekid prinudne naplate i uspostavljanje Fonda za stabilizaciju gospodarstva. Formiran je Garantni fond Federacije BiH pri Razvojnoj banci Federacije BiH za čije funkcioniranje je osigurano 100 milijuna KM, što fondu omogućava kreditni potencijal od pola milijarde KM. Radi se o instrumentu dugoročne podrške gospodarskim aktivnostima, odnosno poticaju oporavka gospodarstva kroz dvije faze. Pored toga, nižim nivoima vlasti, na bazi granta, transferirano je 230 milijuna KM, i to 200 milijuna KM županijama i 30 milijuna gradovima i općinama, a kao pomoć pri ublažavanju zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica pandemije. Putem Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva FBiH Vlada je osigurala 90 milijuna KM. Riječ je o četiri sektora koja su obuhvatila izvozno orijentirana poduzeća industrije, turističko-ugostiteljski sektor, javne prijevoznike i poljoprivredni sektor. Glavni ciljevi ove uredbe su bili podrška likvidnosti najugroženijim sektorima, očuvanje radnih mjesta, te osiguranje hitno potrebne podrške i održavanje konkurentnosti u izvozno orijentiranim sektorima. Stoga je sasvim jasno kako je Vlada Federacije djelovala te koliko sredstva izdvojila po utvrđenim mjerama. Vjerujemo da su poduzete mjere Vlade FBiH usmjerene na pomoć privredi prvo uspjele zaustaviti otpuštanja,  a potom i zadržati tisuće radnih mjesta.

Aktualno je pitanje i cjepiva. Kada ćemo u Federaciji konačno dobiti cjepiva i može li naš zdravstveni sustav odgovoriti na sve izazove pandemije?

– Vlada Federacija BiH je na vrijeme izmirila svoje obaveze i očekujemo prve doze cjepiva. Za nabavku cjepiva putem COVAX mehanizma iz proračuna FBiH u 2020. godini osigurano je skoro 13,7 milijuna KM. U proračunu za ovu godinu, imamo dodatnih 12 milijuna KM, koji također mogu biti korišteni za nabavku dodatnih količina cjepiva. Ukoliko se ukaže potreba za dodatnim financijskim sredstvima i to će biti osigurano.  Vlada FBiH je, zajedno s Federalnim ministarstvom zdravstva i Federalnim ministarstvom financija, pravovremeno poduzela potrebne aktivnosti s ciljem osiguranja nabavke potrebnih cjepiva  za građane Federacije BiH. Cjepiva se na osnovu zaključenih međudržavnih Ugovora nabavljaju kroz COVAX mehanizam, kao i kroz EU mehanizam. Također, za zdravstvene ustanove u FBiH kao pomoći u borbi protiv pandemije, u proračunu smo ove godine planirali duplo više sredstava, 60 milijuna KM.

Za kraj razgovora, koje su vaše prognoze, ima li ekonomskog oporavka od pandemije i kada ga zapravo možemo očekivati?

– Jačina recesije u BiH zavisit će, u prvom redu, od trajanja pandemije u Europi, kao glavnom trgovinskom partneru zemlje. Novonastala situacija predstavlja globalni problem i više nego ikada, neophodni su koordinacija, suradnja i brza reakcija svih aktera ekonomske aktivnosti. Odgovorno tvrdim da se FBiH „uhvatila u koštac“ s ovom krizom, pokušavajući, uz pomoć dostupnih instrumenata i mehanizama, stabilizirati ekonomiju i stvoriti pretpostavke za ubrzan oporavak. To je naša i obaveza, stoga sve činimo da osiguramo socijalnu i ekonomsku stabilnost. Predstoji nam dosta posla i posvećeni smo predanom radu da stabiliziramo stanje i odgovorimo na zahtjeve koji se stavljaju pred nas.

Oglas

BiH

Sjajan meč u Mostaru: Zrinjski odigrao utakmicu za pamćenje

Objavljeno

Piše

Nevjerojatna utakmica odigrala se u Mostaru. Utakmica koja se pamti. Gosti iz Nizozemske imali su pobjedu u svojim rukama, da bi sjajni igrači Zrinjskog, tjerani adrenalinom preokrenuli situaciju u svoju korist. U samo 35 minuta nevjerojatne igre uspjeli su od 0:3 za goste doći do rezultata 4:3  i odnijeti prvu pobjedu u Europi.

Iako je Alkmaar pokazao što može i zašto je europski klub, nisu uspjeli sačuvati rezultat i ostvariti sigurnu pobjedu nad Zrinjskim.

Nogometaši Zrinjskog se, istina, nisu isprva najbolje snašli u spretnosti vođenja lopte igrača Alkmaara, te su gosti, činilo se, lako tresli  mrežu Zrinjskog. No, srećom, sjajni igrači mostarskog/europskog kluba su ipak dali sve od sebe i uspjeli u potpunosti preokrenuti situaciju što je rezultiralo spektakularnom pobjedom, i još spektakularnijim slavljem.

Sljedeću utakmicu u Europi Zrinjski igra za 14 dana, a protivnik će im u Birminghamu biti Aston Villa.

 

Nastavi čitati

BiH

Predsjednik Čović se sastao s vodstvom Matice hrvatske u Zagrebu

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović posjetio je Maticu hrvatsku. S predsjednikom Čovićem susreli su se predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, potpredsjednik Damir Zorić, gospodarski tajnik Ivica Nuić i poslovna tajnica Ana Preost.

Susretu je nazočila i dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Darijana Filipović

Na održanom sastanku razgovaralo se o položaju Hrvata u BiH i radu sedamnaest bosanskohercegovačkih ogranaka Matice hrvatske. Posebno je naglašena potreba umrežavanja i jačanja Matičinih ogranaka u BiH kako bi se podigla razina organiziranosti i utjecaja najstarije hrvatske kulturne ustanove u BiH. Razgovaralo se i većoj dostupnosti Matičinih knjiga u BiH kao i o suradnji s drugim institucijama Hrvata u BiH.

Predsjednik Miro Gavran zahvalio je predsjedniku Čoviću na posjeti i kazao da su Matičini ogranci u BiH središnjici iznimno važni, dok je gospodarski tajnik Ivica Nuić rekao da treba stvoriti preduvjete kako bi se Matica hrvatska snažnije afirmirala kao čimbenik razvoja u BiH.

Predsjednik Dragan Čović zahvalio je na pozivu i kazao da mu je čast i privilegija biti u Matici hrvatskoj. Dao je punu podršku Matičinim nastojanjima za jačanjem ogranaka MH u Bosni i Hercegovini i obećao konkretnu pomoć u organizacijskom smislu u cilju jačanja i afirmacije hrvatske kulture u BiH.

Nastavi čitati

BiH

Kodro više nije izbornik nogometne reprezentacije BiH

Objavljeno

Piše

Meho Kodro više nije izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Iako su neki članovi Izvršnog odbora NS/FSBiH dali podršku Kodri, danas je donesena odluka.

Kodro je svoj drugi mandat na klupi “Zmajeva” završio nakon svega dvije utakmice – pobjede protiv Lihtenštajna (2:1) i poraza od Islanda (1:0).

Zanimljivo da je Kodrin prvi mandat na klupi reprezentacije BiH trajao samo dvije utakmice.

Podsjetimo, Kodro je na klupu “Zmajeva” stigao početkom kolovoza kada je na tom mjestu naslijedio Faruka Hadžibegića, piše Avaz.

Nastavi čitati

BiH

Navijači Alkmaara napadnuti u Mostaru

Objavljeno

Piše

Skupina navijača AZ Alkmaar fizički je napadnuta od strane nepoznatih osoba u četvrtak u Mostaru.

U četvrtak 21. rujna, u 00,20 sati, u PS Mostar Centar je prijavljeno da je u Ulici Onešćukova, kod ugostiteljskog objekta Oscar, od strane desetak maskiranih osoba napadnuta skupina od osam osoba, navedeno je u policijskom izvješću.

Na lice mjesta poslane su patrole policije, te je utvrđeno da je skupina navijača AZ Alkmaar fizički napadnuta od strane nepoznatih osoba, te da isti nemaju nikakvih ozljeda, stoji u izvješću. Kako je navedeno, navijači AZ Alkmaara otpraćeni su do mjesta boravka te su poduzete sve potrebne mjere. Posjećamo, nogometaši i struka nizozemskog AZ Alkmaara doputovala je u Mostar u srijedu, piše Bljesak.

Nizozemci su odradili i službeni trening na stadionu HŠK Zrinjski, a prije treninga pred novinare su izašli trener Pascal Jansen i portugalsko pojačanje Alexandre Penetra. Utakmica je na rasporedu u četvrtak u 18.45 sati

Nastavi čitati

BiH

Rostovo:Zbog prometne nezgode promet obustavljen do završetka policijskog uviđaja

Objavljeno

Piše

Zbog prometne nezgode u kojoj su učestvovala dva vozila, a koja se dogodila na magistralnom putu Bugojno- Novi Travnik (Rostovo) promet je obustavljen do završetka policijskog uviđaja.

Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i prometne uvjete voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi postavljena je prometna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

Na magistralnom putu M-17 na ulazu u Hadžiće zatvorena je jedna traka, pa se na ovom lokalitetu saobraća uz regulaciju semafora. Za ulazak u Hadžiće koriste se alternativni pravci (u oba smjera).

Zbog sanacijskih radova na raskrsnici kod mjesta Rudanka, usporeno se saobraća magistralnim putem Doboj-Rudanka-Johovac i regionalnim putem Razboj-Rudanka.

U toku su radovi na magistralnom putu M-5 u Sarajevu (tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca), zbog čega se svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 07 do 16:30 sati prometuje usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo-Kladanj, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje, Ripač-Dubovsko, Doboj-Rudanka-Johovac, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, poručuju iz BIHAMK-a.

Nastavi čitati

BiH

Nikšić za BHRT: Državna imovina je pitanje države BiH, ako SNSD nastavi uslovljavati, nema dalje razgovora

Objavljeno

Piše

Smatram da bi bilo svrsishodnije, bolje za sve u Bosni i Hercegovini, da mi sjednemo, dogovorimo i donesemo zakon o državnoj imovini u skladu sa odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, govori u intervjuu “Jedan” premijer Federacije BiH i lider Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

Nikšić dodaje da ono što je OHR do sada uradio na pripremi zakona, pokazuje da se vodi računa o državi Bosni i Hercegovini i institucijama Bosne i Hercegovine.

Taj zakon mora da bude u skladu sa europskim standardima. Ne dolazi u obzir, što se tiče SDP-a BiH, a siguran sam i Trojke, da pristanemo da se u Ustavnom sudu odlučuje  po nacionalnoj osnovi. Nama je potpuno jasno kad dođemo u situaciju da ispunjavamo uslove na putu prema Evropskoj uniji, da ne možemo biti članica a da imamo strane sudije u Ustavnom sudu. Međutim, to je jedan dugotrajan proces i kad ćemo doći do toga, vidjećemo,pojašnjava Nikšić.

Predsjednik SDP-a BiH ponavlja kako je Trojka do sada pokazala da nije podložna ucjenama i uvjetovanjima. Ono što rade je, kaže, traženje rješenja kroz razgovore i određene kompromise.

Alternativa razgovorima i kompromisima je blokada svega u državi Bosni i Hercegovini, zadržavanje statusa quo i ja smatram da bi takva situacija išla u prilog samo onima koji ne vole ovu državu, koji žele da pokažu da Bosna i Hercegovina kao država nije moguća, navodi Nikšić.

Odgovarajući na prozivke da Trojka sa partnerima iz Republike Srpske razgovara u vrijeme kada iz tog entiteta stižu stalne prijetnje i gotovo ratna retorika, Nermin Nikšić uzvraća da se ne radi o nečemu novom.

Čim nešto nije uredu imamo priču o referendumu, otcjepljenju, udare na ustavni poredak, udare na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, institucije Bosne i Hercegovine. To je nešto što imamo latentno na političkoj sceni, ali smo u posljednje vrijeme uspjeli i pored toga da neke stvari pomjerimo s mrtve tačke, govori, između ostalog, u intervjuu “Jedan” premijer Federacije Bosne i Hercegovine i lider Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

Izvor: BHRT

Nastavi čitati

BiH

Zildžiću određen pritvor, ostaje u zatvoru u Srbiji

Objavljeno

Piše

Zastupniku SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH određen je jednomjesečni pritvor odlukom Višeg suda u Užicu, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Informaciju je za ovaj portal portvrdio Zoran Milinković, sudija Višeg suda u Užicu.

Tereti se za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, promet i nošenje oružja. Dalju istragu o ovom slučaju vodi nadležno tužilaštvo, kazao je Milinković.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ kazao je za Radiosarajevo.ba da se Zildžić nije obratio Ambasadi BiH.

Ambasada BiH u Beogradu nema zvaničnu informaciju da je izvršeno privođenje Salka Zildžića niti je navedeni državljanin zatražio konzularnu pomoć Ambasade BiH u Beogradu, kazao je Aleksandar Vranješ za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Salko Zildžić je uhapšen prije tri dana prilikom pokušaja ulaska u Srbiju zbog toga što je prilikom pretresa na granici u njegovom automobilupronađen pištolj.

Za ovo oružje Zildžić ima dozvolu, ali, bez obzira na to, on nije imao pravo oružje unijeti u drugu državu, u ovom slučaju u Srbiju.

Nastavi čitati

BiH

Zrinjski sutra protiv AZ Alkmaara

Objavljeno

Piše

Uoči utakmice prvog kola grupne faze Konferencijske lige između HŠK Zrinjski i AZ Alkmaara koja se sutra igra u Mostaru od 18:45 sati na stadionu pod Bijelim Brijegom, prvak BiH je najavio žestoku borbu za pobjedu i poručio da ne priznaje nikome da je bolji na domaćem terenu.

Drago nam je da smo uspjeli i nadam se da neće zvučati bahato i pretenciozno kad kažem da smo doveli Europu u Mostar i da smo doveli Europu u Bosnu i Hercegovinu, kazao je Rendulić.

Tvrdi da je ekipa bh. prvaka spremna i da će dati sve od sebe da izbori pobjedu na sutrašnjoj utakmici uz podršku navijača kojih će biti puna tribina mostarskog stadiona.

Protivnik je iz nizozemskog AZ Alkmaar za kojeg kaže da je izuzetno težak jer se radi o ekipi koja još nije izgubila utakmicu u ovoj godini, ali svejedno naglašava da će ih Plemići dočekati spremni.

Ekipa je puna kvalitete, veoma dobrih pojedinaca, tim koji je standardiziran i koji se ne mijenja previše. Jednostavno u takvoj ligi u kakvoj su oni, ako si prvi i ako imaš četiri pobjede na startu, jasno je o kakvoj se kvaliteti radi. S druge strane, mi igramo kući i naše su ambicije poznate uvijek i protiv svakog, bez obzira ko je tu. Tako da nadam se da ćemo pružiti kvalitetnu igru, dat ćemo sve od sebe, to je sigurno i nadam se da će to biti dovoljno za pobjedu, kazao je Rendulić.

Na upit novinara, koliko je negativni niz ostavio traga na Zrinjski za sutrašnju utakmicu, ističe kako se radi o drugoj vrsti takmičenja i kako to nema veze sa ovim što ih očekuje.

Druga je energija, htjeli priznati ili ne, za ove utakmice se živi, kao što smo mi to živjeli sve ove mjeseci i godina i nema sumnje, ko god istrči na teren da će dati sve od sebe da se prikaže u najboljem svjetlu i da se prezentira na najbolji mogući način i da zabilježimo dobar rezultat za nas, a pod dobar rezultat mislim na pobjedu, kaže Rendulić.

Grupnu fazu takmičenja Plemići otvaraju sutra od 18:45 sati domaćom utakmicom protiv AZ Alkmaara, a zatim 5.listopada putuju u Birmingham gdje će na čuvenom Villa Parku gostovati kod Aston Ville. Potom 26.listopada slijedi domaći duel protiv Legije iz Varšave, a ovom timu će Plemići gostovati 9.studenoga.

Nastavi čitati

BiH

Visoki predstavnik nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

Objavljeno

Piše

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, na press konferenciji za medije u Memorijalnom centru potočari iskoristio je bonske ovlasti.

Schmidt e nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Zakon je donesen 2007. godine kada je visoki predstavnik u BiH bio Christian Schwarz –Schilling.

Izmjene podrazumijevaju proširenje ovlasti Memorijalnog centra što će značiti i otvaranje novih departmana, piše Avaz.

Uskoro opširnije.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 21 minuta

Rendulić: O ovome će se pričati generacijama

Trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić, nakon pobjede 4:3 njegove momčadi protiv Alkmaar u Konferencijskog ligi, kazao je kako cijela ova priča...

Sportprije 23 minute

Dinamova petarda Astani na otvaranju Konferencijske lige

Nogometaši Dinama u svom su prvom nastupu u Konferencijskoj ligi, u susretu 1. kola skupine C kao domaćini na stadionu...

BiHprije 2 sata

Sjajan meč u Mostaru: Zrinjski odigrao utakmicu za pamćenje

Nevjerojatna utakmica odigrala se u Mostaru. Utakmica koja se pamti. Gosti iz Nizozemske imali su pobjedu u svojim rukama, da...

Sportprije 4 sata

Veliki talent iz Novog Travnika Luka Barnjak potpisao za NK TRAVNIK

Luka Barnjak, junior NK Travnik, danas je potpisao ugovor sa klubom. Luka je jedan od najtalentovanijih i perpektivnih igrača omladinskog...

Modaprije 5 sati

Vraća se i izbor Miss hrvatske dijaspore, prijave otvorene  

Trideseta obljetnica najstarijeg izbora ljepote u Hrvatskoj održat će se ove godine 27.studenog u Zagrebu. Nakon pauze uzrokovane svjetskom pandemijom...

BiHprije 5 sati

Predsjednik Čović se sastao s vodstvom Matice hrvatske u Zagrebu

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović posjetio je Maticu hrvatsku. S predsjednikom Čovićem susreli su...

BiHprije 5 sati

Kodro više nije izbornik nogometne reprezentacije BiH

Meho Kodro više nije izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Iako su neki članovi Izvršnog odbora NS/FSBiH dali podršku Kodri,...

Filmprije 9 sati

Novi Travnik: Vraćaju se filmske projekcije u naš grad: večeras prikaz prve projekcije

U Kino dvorani, odnosno u Domu kulture Novi Travnik večeras će se održati filmska projekcija hrvatskog filma “Smrt djevojčice sa...

Oglas
Oglas