- oglas -

NOVA NADA: Stiže li u Njemačku lijek za koronu?

Pročitajte i ovo

TOMAŠEVIĆ O DODIKOVIM IZJAVAMA: Čovjek zanijemi kad čuje takve riječi

Izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kako je na Bleiburgu “trebalo sve pobiti” vrhunac je bezdušnosti i...

Đoković otkrio hoće li u Zadar dovesti Federera i Nadala, pa rekao stvar koju je držao u tajnosti

Zadar sprema jedan od najvećih teniskih turnira u 2020. godini. Da je to netko izjavio prije svega nekoliko tjedana,...

VIDEO/ Olujno nevrijeme u BiH: Vjetar čupao drveće u Banja Luci, rušio krovove u Sanskom Mostu

 Za manje od sat vremena, jak olujni vjetar napravio je pravi kaos na ulicama Banja Luke. Na sve strane...
- Advertisement -

U Kini je INFrec navodno pomogao pacijentima. Zato ga Georg Scheffer želi uvesti u Njemačku. Isporuka je spremna, ali uvoz još nije odobren. Zato on sada lijek nudi Španjolskoj, piše Deutsche Welle.

 

„Mi smo od početka sa zabrinutošću pratili razvoj i širenje virusa”, kaže Georg Scheffer, direktor i vlasnik Profümeda, srednjeg poduzeća s oko 150 zaposlenih i s proizvodnim pogonima u njemačkoj saveznoj pokrajini Saskoj i u Austriji.

Budući da cjepivo nije moguće proizvesti tako brzo, Scheffer želi u Njemačku uvesti kubanski lijek Interferon alfa 2B (INFrec) za oko 1.000 pacijenata. Taj lijek jača imunosni sustav i inače se koristi u liječenju denga-groznice, raka i hepatitisa B i C. On se zajedno s drugim lijekovima primjenjivao i u Kini u liječenju pacijenata oboljelih od covida-19 – s dobrim rezultatima.

„Svaki život koji se može spasiti primjenom Interferona vrijedan je energične brige za dobivanje dozvole za uvoz. Ne želimo u Njemačkoj imati drugu Italiju”, kaže Scheffer.

Kubanska tvrtka BioCubaFarma obećala je Profümedu da će mu na raspolaganje staviti INFrec za liječenje 500 do 1.000 pacijenata. Rok isporuke je do 25 dana. No za narudžbu je potrebna dozvola Savezne službe za reguliranje uvoza u Njemačku. To je propisano njemačkim Zakonom o lijekovima.

Zato se Scheffer sredinom ožujka javio raznim ministarstvima i pokrajinskim službama. Iz Saveznog ministarstva gospodarstva je stigla obavijest da je njegov mail proslijeđen Saveznom ministarstvu zdravstva. Scheffer je i sam poslao pismo Ministarstvu zdravstva. No još uvijek čeka na odgovor.

Odgovor nije dobio ni na upit poslan saskom Državnom ministarstvu za socijalnu skrb. Na novinarsko pitanje odande,  Deutsche Welle dobiva  informaciju: „Ako se želi uvesti lijek potrebno je ispuniti uvjete iz Zakona o lijekovima (dozvola, stručna osoba, skladištenje i slično).” Osim toga, ističe se, za uvoz lijekova je nadležna pokrajinska direkcija Saske koja se nalazi u sastavu Saskog ministarstva unutarnjih poslova.

Glasnogovornik Saveznog instituta za lijekove i medicinske proizvode u Bonnu na upit odgovara da je „puštanje nekog lijeka u promet uvjetovano službenom dozvolom”. Za to jedna farmaceutska tvrtka mora podnijeti dokumente koji dokazuju „učinkovitost, pouzdanost i kvalitetu lijeka”.

Iz Saveznog instituta također ističu da trenutačno nije moguće dati pouzdane dokaze o učinkovitosti bilo kojeg lijeka u liječenju covida-19 te da se lijekovi koji sadrže Interferon alfa već nalaze na njemačkom tržištu.

Unatoč tome Scheffer će se nastaviti truditi oko dozvole za uvoz kubanskog lijeka. „Ako Nijemci to ne žele, isporučit ću ga u Španjolsku”, kaže i dodaje da već ozbiljno pregovara o tome.

Fenix-magazin/MD/Deutsche Welle

Najnovije vijesti

TOMAŠEVIĆ O DODIKOVIM IZJAVAMA: Čovjek zanijemi kad čuje takve riječi

Izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kako je na Bleiburgu “trebalo sve pobiti” vrhunac je bezdušnosti i...

Đoković otkrio hoće li u Zadar dovesti Federera i Nadala, pa rekao stvar koju je držao u tajnosti

Zadar sprema jedan od najvećih teniskih turnira u 2020. godini. Da je to netko izjavio prije svega nekoliko tjedana, razmatralo bi se kako mu...

VIDEO/ Olujno nevrijeme u BiH: Vjetar čupao drveće u Banja Luci, rušio krovove u Sanskom Mostu

 Za manje od sat vremena, jak olujni vjetar napravio je pravi kaos na ulicama Banja Luke. Na sve strane moglo se vidjeti polomljeno granje,...

KAD KINEZI GRADE: Ubrzo ćemo na more Pelješkmi mostom

Pandemija koronavirusa usporila je brojne projekte. Bez posljedica nije ni trenutno najveće gradilište u Hrvatskoj, Pelješki most.Kako su izvijestili novinari Hrvatske radio televizije, na najvećem...

JANDROKOVIĆ: Raspudić se “autao”, sada vrijede druga pravila

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković poručio je u ponedjeljak kako nema govora o velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a, da HDZ...

Povezane vijesti