- oglas -

NJEMAČKA SE PRIPREMA: Predstavljeno 12 mjera kako se planira uštedjeti plin. Neke stupaju na snagu od 1. rujna

Pročitajte i ovo

Ukrajinci objavili upute: Što učiniti u slučaju nuklearnog napada?

Ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacijsku sigurnost koji je osnovan pri Ministarstvu kulture i informacijske politike Ukrajine kao...

Ne bacajte stare mobitele, neki od njih vrijede puno više nego što mislite

Imate li u ladici stare mobitele? Nemojte ih bacati, mogli bi vrijediti stotine ili čak hiljade eura. Zapravo, postoje...

Ovo možda niste znali: Pogledajte Hollywoodske trikove za uništavanje automobila u filmovima

Bilo da se radi o filmu o superjunaku, filmu o pljački banke ili napetom špijunskom trileru, velika je vjerojatnost...
- Advertisement -

Potrošači, industrija i javne službe – prema želji ministra gospodarstva Roberta Habecka (Zeleni), svi bi trebali učiniti više za uštedu energije. On je u petak svojim kolegama u Vladi poslao dvije nove uredbe. Prva bi trebala stupiti na snagu 1. rujna, a druga mjesec dana kasnije. O odgovarajućem pravilniku još mora odlučiti kabinet, Bundestag i Bundesrat se ne moraju složiti.

- Advertisement -

 

Između ostalog, novim mjerama Habeck želi premašiti dobrovoljni EU cilj uštede energije od 15 posto manje plina od početka kolovoza do kraja ožujka – u usporedbi s prosječnom potrošnjom u proteklih pet godina.


“Prema trenutnom stanju, Njemačka mora postići uštedu plina od oko 20 posto kako bi izbjegla nestašicu plina”. Pet do osam posto već je napravljeno, kažu.

Kako kažu u ministarstvu, to neće uspjeti bez dodatnih volonterskih napora. Izračunato je: smanjenje sobne temperature u stambenim zgradama i na radnim mjestima u prosjeku za dva stupnja moglo bi smanjiti njemačku potrošnju plina za oko tri posto.

Prvi set mjera koji se primjenjuje od 1. rujna:

Za javne građevine predviđene su sljedeće četiri točke:

1. Tranzitna područja kao što su hodnici, foajei ili tehničke prostorije više se ne smiju grijati – osim ako za to ne postoje sigurnosni razlozi.

2. Javne zgrade treba grijati samo do najviše 19 stupnjeva. Do sada je preporučena minimalna temperatura prema ministarstvu bila 20 stupnjeva. Nova uredba ne bi se trebala odnositi na klinike, ustanove za skrb ili druge socijalne ustanove.

3. Bojleri i protočni bojleri više se ne smiju koristiti za zagrijavanje vode u umivaoniku – osim ako to nije potrebno iz higijenskih razloga.

4. Rasvjetu zgrada i spomenika iz čisto estetskih ili reprezentativnih razloga treba isključiti.

Za privatni sektor ili obrt predviđeno je sljedeće:

5. Klauzule u

ugovorima o najmu koje određuju određenu minimalnu temperaturu treba privremeno suspendirati.

6. Privatni bazeni, bilo unutarnji ili otvoreni, više se ne bi smjeli grijati plinom i strujom.

7. Opskrbljivači plinom i vlasnici većih stambenih zgrada trebali bi svoje kupce ili stanare što prije obavijestiti o očekivanoj potrošnji energije, njezinim troškovima i mogućim uštedama. To bi se trebalo dogoditi najkasnije do početka sezone grijanja.

8. Svjetleće reklamne konstrukcije treba isključiti od 22:00 do 6:00 sati.

Drugi paket mjera, koji se primjenjuje od 1. listopada, sadrži sljedeće točke:

Paker mjera usmjeren je na uštede u iduće dvije godine i trebao bi stupiti na snagu 1. listopada – ako se vlada i Savezno vijeće slože.

Točke od devet do jedanaest odnose se na javne, privatne i poslovne zgrade:

9. Godišnji pregledi grijanja trebaju postati obvezni za zgrade s plinskim grijanjem. Na primjer, sustave treba postaviti na niže temperature polaza i smanjenje tijekom noći.

10. Takozvano hidrauličko balansiranje također može učiniti sustave grijanja učinkovitijima optimalnom raspodjelom vode. Ona bi trebala postati obavezna za velike zgrade s centralnom opskrbom toplinom na prirodni plin ako još nije napravljena.

11. Neučinkovite, neregulirane toplinske crpke u zgradama koje se griju na prirodni plin potrebno je zamijeniti jer su, smatraju u ministarstvu, gutači energije.

Za tvrtke, druga uredba također predviđa još jednu točku:

12. Tvrtke s potrošnjom energije od 10 gigavat sati (GWh) godišnje dužne su poduzeti mjere energetske učinkovitosti – ako su već provele energetski pregled u kojem su raščlanjene potrošnja i potencijalne uštede piše Fenix-magazin

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Ukrajinci objavili upute: Što učiniti u slučaju nuklearnog napada?

Ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacijsku sigurnost koji je osnovan pri Ministarstvu kulture i informacijske politike Ukrajine kao...

Ne bacajte stare mobitele, neki od njih vrijede puno više nego što mislite

Imate li u ladici stare mobitele? Nemojte ih bacati, mogli bi vrijediti stotine ili čak hiljade eura. Zapravo, postoje dugotrajni modeli koji su s...

Ovo možda niste znali: Pogledajte Hollywoodske trikove za uništavanje automobila u filmovima

Bilo da se radi o filmu o superjunaku, filmu o pljački banke ili napetom špijunskom trileru, velika je vjerojatnost da će film koji gledate...

Kakav ljepotan! Novi Maserati GranTurismo stiže s benzincima te električnom verzijom od 761 KS

Maserati je dosad već u nekoliko navrata pokazao smjer dizajna nove generacije coupea GranTurismo kroz djelomično maskirane primjerke, međutim, danas su Talijani automobil predstavili u potpuno...

KLOPP DAO DO ZNANJA ŠTO MISLI O PEREZOVOJ IDEJI: ‘ŽELITE BOLJI NOGOMET? EVO ŠTO STVARNO TREBA NAPRAVITI…‘

Florentino Perez je opet bio glavna vijest u svim svjetskim medijima. Na generalnoj skupštini Real Madrida je članovima kluba pričao o Superligi u kojoj je kraljevski klub ipak odlučio...

Povezane vijesti