Potresna priča o životnoj sudbini maljoletnih Banjalučana, brata i sestre Severina B. (16) i Svjetlane B. (13), koji su preko noći usvojeni i odvedeni za Kanadu gdje im se izgubio svaki trag, ovih dana digla je na noge institucije u BiH, saznaje “EuroBlic”.

Priča o sudbini Severina B. (16) i njegove sestre Svjetlane B. (13) otkriva kako propali sistem jedne korumpirane zemlje u kojem prevladavaju lični interesi, može progutati obične ljude i dovesti ih u opasnu situaciju.

Boravili po domovima

Ono što je poznato je da su Severin B. (16) i njegova sestra Svetlana B. (13) nakon smrti oba roditelja i boravka po domovima u Bosni i Hercegovini potpuno zdravi otputovali za Kanadu gdje ih je usvojio njihov stric.

Prema informacijama do kojih je došao „EuroBlic“, usvojenje brata i sestre, za razliku od drugih sličnih postupaka koji traju i po nekoliko godina u BiH, završeno je u rekordnom vremenu – za nepuna dva mjeseca.

Nakon usvojenja, tokom kojeg je izvršena provjera usvojitelja, a koji je za javnost „službena tajna“, brat i sestra su u decembru 2015. godine otputovali u Kalgari.

Njihov najbliži rod i nerođena sestra Aleksandra J. iz Banjaluke, međutim, tvrdi da od novembra prošle godine nema apsolutno nikakvih zvaničnih informacija o tome gdje su joj danas brat i sestra. Odlično obaviješteni izvori i, ujedno, stručnjaci iz oblasti socijalne zaštite kažu da bi Jokićeva kao najbliži rod trebala u svakom trenutku biti upućena u to gdje su i šta rade njeni brat i sestra.

Očajna sestra se u međuvremenu obratila svim relevantnim institucijama od republičkih do Ambasade BiH u Kanadi, koje, kako saznaje „EuroBlic“, posljednjih dana provjeravaju da li je u slučaju usvojenja dvoje djece bilo propusta, te gdje se uopće danas nalaze Severin i Svjetlana.

– Posljednji put smo se čuli u junu prošle godine kada mi je Severin poslao poruku da će Svjetlanu vratiti u Banjaluku, jer su je optužili da je ukrala neke vrijednosti. Nakon ovoga je prestao svaki kontakt. Šaljem im poruke, vidim da ih neko čita, ali odgovora nema. U međuvremenu sam se obratila Centru za socijalni rad u Banjaluci da mi odgovore šta je sa mojim bratom i sestrom, ali nikakav odgovor nisam dobila – ispričala je Aleksandra J, ponovivši u nekoliko navrata da je zabrinuta za bezbjednost najbližih.

Odvikavanje od droga

Kako zvaničnih informacija nema, Jokićeva kaže da su je potresle one nezvanične, koje su proteklih dana došle do nje, a prema kojima su Severin i Svjetlana smješteni u ustanovu zatvorenog tipa u Kanadi i nalaze se na odvikavanju od droga?!

– Ne mogu da vjerujem da su se oboje za nepunih godinu dana, koliko su proveli kod strica i strine u Kanadi, odjednom postali zavisnici, tim prije što su ovde bili odlični đaci i zdrave osobe. Čula sam i kako su navodno oboje već bili narkomani kada su otišli tamo, što znam sigurno da nije istina – ispričala je zabrinuta sestra, dodavši kako sumnja da se u slučaju njezine braće nešto pokušava zataškati.

U čitavom slučaju interesantno je da je usvojenje obavljeno u rekordnom vremenu.

V.d. direktorka Centra za socijalni rad u Laktašima Vesna Janjić navodi da je ovaj centar „samo“ radio obradu podataka o usvojiteljima. Na upit na koji način je rađena obrada, te kako su provereni usvojitelji u Kanadi, Janjićeva je odgovorila da su ti podaci službena tajna, ali da je „sve urađeno u skladu sa zakonom i pravilima struke“.

Djeca za primjer

Priču Aleksandre Jokić potvrdili su za „EuroBlic“ direktori Dečijeg doma Rada Vranješević u Banjaluci i Prihvatnog centra „Duje“ u Doboju Vladimir Kajkut i Hamzalija Okanović, koji su izjavili da su Severin i Svjetlana bili ne samo zdrave osobe, već i odlični đaci.

– Dok su bili kod nas bili su zdravi i redovno su pohađali školu. Severin je bio među najboljim učenicima u svom razredu – naveo je direktor Doma “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut.