Nevjerojatna priča inovatora s Vlašića: Ovaj izum će promijeniti svijet

620

Bivši seoski učitelj sa Vlašića Zoran Vujinović tvrdi da je usavršio jedan od motora Nikole Tesle, pronalazak koji je nazvan “Teslin motor” i koji bi, prema tvrdnji Vujinovića, trebao promijeniti svijet.

Kombinacijom čudesnog motora i obnovljivih izvora kaže da nudi riješenje za globalni problem klimatskih promjena. Zajedno sa timom od 20 ljudi uskoro kreće u realizaciju neostavarenih ideja velikog Tesle, prenosi ATV.

Jako nam je bila interesantna izjava da je to njegov najveći pronalazak u karijeri. Kad se sagleda sve, to je recimo priča koja je internacionalno predstavljena. To je globalno sad poznata priča i mi idemo sad sa tim projektom u realizaciju. Odbili smo da idemo vani to raditi. Jedan od uvjeta bio je da radimo ovdje u BiH i ispunjen je taj uvjet tako da idemo u realizaciju tog projekta, kaže Zoran Vujinović.

Na projektu je radio 25 godina. Hvali se da ga je prepoznao Mercedes koji je zainteresiran za suradnju, kao i neke japanske kompanije. Razvoj i testiranje revolucionarnog motora iz Kneževa ipak košta.

Mi od partnera tražimo 250 milijuna eura za taj projekat. Znamo da su na jednom od sada atraktivnih modela – Audi Q7, samo male nijanse koštale nekoliko milijardi eura, rekao je Vujinović

Od Vlade Republike Srpske može da dobije samo 10 tisuća maraka, ali samo ako se prijavi na godišnji konkurs za tehnološke inovacije. I naravno, ako pobijedi.

Prošle godine smo imali konkurs za podršku inovatorstvu. Također, za podršku razvoja tehnologija. Naravno, kad ove godine budu raspisani konkursi gospodin može da se prijavi, rekla je Biljana Vojvodić, pomoćnik ministra nauke i tehnologije u Vladi RS.

Vujinović kaže da će se prvi Teslin motor uskoro graditi u Banja Luci. Nada se da će se njegovi motori koristiti u njegovom rodnom kraju Donjim Korićanima na Vlašiću – i to na još neizgrađenoj Eko-zoni. Vujinović je, inače, generalni menadžer futurističkog projekta i poveznica između turskih investitora i nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini.