Neven Laštro: “Nogomet je ljubav; najveća je sreća raditi posao koji voliš”

192

Neven Laštro iz Busovače profesionalni je nogometaš. U svojoj karijeri bilježi mnoge uspjehe od kojih valja izdvojiti osvajanje Kupa sa Zrinjskim iz Mostara. Neven je nogomet počeo trenirati sa sedam godina. Tako kaže. Ipak, nije siguran. Ne sjeća se. Kao ni Luka Modrić. Otac ga je kao dječaka uveo u nogomet. Isprava je sve bilo čista ljubav, no pretvorilo se u životni poziv. Zanimanje koje donosi novac.

„Kad sam prvi put dobio plaću bilo mi je čudno. Radim ono što volim, još mi i plate za to“, prisjeća se Neven.

„Bio sam ponosan jer gradim karijeru, no više me motivirala želja za uspjehom, nego za novcem“.

S 19 Neven je iz prvoligaša Stanić Kreševo otišao  u Austriju.  Nakon srednje škole samo je pokupio stvari; dokumente iz kluba i – otišao.

„Odlučio sam – idem. To je to“.  U tom trenutku Neven je shvatio da je izabrao svoj poziv.

Nakon Austrije Neven je igrao u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, zatim u Travniku,  Širokom Brijegu ,  Osijeku,  a zatim za Zrinjski  – s kojim je i osvojio kup. Trenutno igra za Mladost Doboj – Kakanj.

Život nogometaša nije lagan.

Treninzi su naporni, iziskuju mnogo vremena i odricanja. Društveni život mladog pojedinca gubi na kvaliteti. No, ipak, sve se stigne, kaže Neven.

Neven trenira svakoga dana, pazi na prehranu i životne navike.

„Jako je važno, osim kondicije, biti odmoran. Regeneracija je jednako važan dio priprema. Svaki sportaš individualno odlučuje o količini i intenzitetu treninga, no svima je zajedničko to da sredinom tjedna radimo najviše“, pojašnjava.

„Svakoga dana radim na sebi. Fizički, ali i psihički. Razmišljam o svim mogućim scenarijima; kako biti što bolji, i što promijeniti da bi postao bolji. Najbolja priprema je ona psihička“.

Kao veliku prekretnicu u svojoj karijeri Neven izdvaja upravo trenutak mentalnog sazrijevanja.

„Kad sam u glavi složio prioritete, kad sam podigao sam sebi samopouzdanje – tad se dogodilo sve najbolje u mojoj karijeri. Iako sam fizički izgledao isto, mogao isto – dao bih puno više sebe i, na koncu, dobio rezultate“, dodaje.

Kao i svaki drugi posao – sport je mač s dvije oštrice. Najbolje od sporta je ujedno i najgore, tvrdi mladi nogometaš.

„Kroz godine i godine rada upoznao sam vojsku ljudi. Neki od njih ostali su mi jako bliski; prijatelji do kraja života.  Drugi se, pak, bili loša strana sporta. Ipak, dobrih je više. Zadovoljstvo je imati prijatelje različitih nacija, vjera i kultura. S različitima dijeliti ono bitno – ljudskost“.

Obitelj je Nevenovim odabirom životnog poziva zadovoljna.  Kaže, stavljaju ga na pijedestal. No, on je sabran. Najviše cijeni vlastiti mir. Nikakva svjetla pozornice ga ne privlače. Svoj posao bira raditi u tišini.

Privatno , slobodno vrijeme provodi pripremajući večere za prijatelje.  U društvu – omiljeni je domaćin.

Nastup svog tima u protekloj sezoni Neven je kratko prokomentirao: „Kad smo trebali biti najjači – popustili smo. Ciljali smo previsoko. No dobar smo tim“, zadovoljan je Neven.

Za pet godina se  i dalje vidi u nogometu, iako bira planove zadržati za sebe. No, ideje su tu. A okolnosti i situacije će odrediti budućnost.

Neven je trenutno na odmoru. Prvi put u nizu godina napornog rada. U novu sezonu će, kaže, ući spreman i odmoran. Spreman – za nove pobjede.

Pratite nas na  Facebook stranici.