- oglas -

Nemamo što očekivati od revidiranja odluke za otvaranje granica: U BiH 5,5 puta više zaraženih…..

Pročitajte i ovo

Celticsi pokazali pravo lice i smanjili u seriji protiv Heata

U trećoj utakmici finala Istoka Boston Celticsi upisali su pobjedu protiv Miami Heata sa 117:106 i tako su smanjili...

Hat-trick Jelovića obilježio visoku pobjedu Viteza protiv Busovače

Nogometaši Viteza danas su na Gradskom stadionu u Vitezu, u susjedskom derbiju protiv Busovače, u okviru Druge nogometne lige...

Radnik slavio u Novom Travniku

Danas je na Gradskom stadionu u Novom Travniku odigrana utakmica 3.kola Druge lige FBiH Zapad, između domaćina Novog Travnika...
- Advertisement -

Sljedećeg tjedna ponovo će razmatrati odluku o ograničavanju putovanja trećim zemljama, među kojima je i Bosna i Hercegovina, unutar država članica.

U tom procesu u obzir se uzimaju mnoge stavke, a prioritetne su epidemiološka situacija i mjere zaštite, uključujući fizičku distancu, kao i ekonomska i socijalna razmatranja.

Zeleno svjetlo
Točno su naznačeni kriteriji koji se moraju ispunjavati, a prvi je da broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika mora biti blizu ili ispod prosjeka EU.

– Europska unija nije odredila nikakav finalni broj, već se radi o prosječnom broju slučajeva u EU. Od 30. srpnja taj broj je 20. Ali i kod njih to varira. Dakle, to je prosječan broj zaraženih za 14 dana na prostoru cijele EU. Ta brojka je mjerodavna i nju zemlje trećeg svijeta moraju dostići da bi dobile zeleno svjetlo za putovanje u zemlje EU – pojašnjava Amer Osmić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Prema izračunu, u BiH je u 14-dnevnom periodu, od 23. srpnja do 5. kolovoza, na 100.000 stanovnika (ako se uzme u obzir službeni broj bh. građana prema popisu stanovništva iz 2013., koji iznosi 3.531.159) prosječan dnevni broj zaraženih 111. To je daleko više od kriterija EU.

Službeni podaci
– Realan broj stanovnika, koji je sada manji od službenog podatka, utjecao bi tako što bi broj zaraženih na 100.000 bio veći. Prema istraživanju u odnosu na 2013., ove godine imamo značajno manji broj stanovnika. Prema procjenama Agencije za statistiku, govorimo o 3,4 milijuna iako procjene nevladinog sektora, istraživača, naučne ili akademske zajednice govore da je taj broj bliži tri milijuna nego 3,5 milijuna.

Kreće se od 3 do 3,2 milijuna. Ali, nemamo službene podatke ni popis stanovništva nakon 2013. godine. Samim tim što je manje stanovnika, a više zaraženih, ta brojka ne bi bila 111, već 122. U svakom slučaju, imamo skoro 5,5 puta više zaraženih na 100.000 stanovnika nego što je prosjek EU – zaključuje Osmić.

Mogu praviti izuzetke
To jasno govori da bi epidemiološka situacija BiH u odnosu na kriterije EU bila još nepovoljnija. Na osnovu ovih podataka, zaključak je da je naša zemlja daleko od kriterija koje mora ispuniti kako bi nam bila otvorena vrata EU za putovanja.

– Oni izračunaju cijelu populaciju EU, sve zaražene, i na osnovu toga dobiju prosječan broj na 100.000 stanovnika. EU gledaju kao jednu državu. Ali, svaka zemlja unutar EU može napraviti izuzetak i potpuno zabraniti ulaz građanima neke države ili im dozvoliti, mimo preporuka Vijeća EU. Primjer je Turska, koja ne ispunjava taj kriterij EU, ali je Njemačka dala zeleno svjetlo za četiri regije unutar Turske – naveo je Osmić, piše Avaz.

Najnovije vijesti

Celticsi pokazali pravo lice i smanjili u seriji protiv Heata

U trećoj utakmici finala Istoka Boston Celticsi upisali su pobjedu protiv Miami Heata sa 117:106 i tako su smanjili...

Hat-trick Jelovića obilježio visoku pobjedu Viteza protiv Busovače

Nogometaši Viteza danas su na Gradskom stadionu u Vitezu, u susjedskom derbiju protiv Busovače, u okviru Druge nogometne lige F BiH, skupina Zapad 1,...

Radnik slavio u Novom Travniku

Danas je na Gradskom stadionu u Novom Travniku odigrana utakmica 3.kola Druge lige FBiH Zapad, između domaćina Novog Travnika i gostujuće ekipe FK Radnik...

USTANI BOSNO I POKLONI SE: Miralem Pjanić odigrao prve minute za Barcelonu!

Bh. reprezentativac Miralem Pjanić upisao je prve, doduše nezvaniče minute u dresu Barcelone.Pjanić je u 63. minuti ušao umjesto Sergija Busquetsa u prijateljskom meču protiv Elchea...

Hladan tuš na Grbavici: Krupa bolja od Želje

Kakav šok su na Grbavici večeras doživjeli igrači Željezničara, samo dva dana nakon što je klub proslavio 99. rođendan. U osmom kolu Premijer lige BiH ekipa Amara...

Povezane vijesti