Nema novog Vijeća ministara dok su platformaši u FBiH

27

Novo Vijeće ministara sigurno neće biti uspostavljeno dok Federaciju BiH ne napusti platformaška vlast. Takav stav su dužnosnici HDZ-a BiH, pa i sam predsjednik stranke Dragan Čović, više puta ponovili u javnosti.

-- Oglas ---

Dnevnik.ba doznaje kako su se sudionici razgovora o uspostavi Vijeća ministara složili kako se nova državna vlast neće konstituirati sve dok se ne formira i nova Vlada FBiH.

Za sada, pak, ni ”iz daleka” nije poznato tko će dobiti koji resor u Vladi FBiH. Naime, stav stranaka HNS-a je da Dragan Čović traži šest federalnih ministarstava i da se od tog ne odustaje ni milimetar.

Uz pet hrvatskih, stranke HNS-a traže i jednu srpsku fotelju, ali umjesto srpske spremni su prihvatiti i bošnjačku, a da zauzvrat DF dobije srpsku!

U dosadašnji pregovorima federalnih lidera o formiranju entitetske Vlade, SDA je izrazila stav da treba dobiti ministarstva poljoprivredei branitelja. Riječ je, ipak, o načelnome stavu koji je jednak onom HDZ-a BiH da stranke HNS-a trebaju dobiti federalno Ministarstvo financija, a kao najizglednija kandidatkinja za ministricu u novinarskim se kuloarima spominje Jelka Miličević.

Isto tako, Ministarstvo poljoprivrede bi trebalo dobiti pododjele: jedan za Bošnjake i drugi za Hrvate.

Kako bi se zadovoljile sve želje stranaka za ministarskim pozicijama, razgovaralo se i o podjeli Ministarstva energije, rudarstva i industrije na dva nova ministarstva – vjeroratno energije i rudarstva te industrije.

Kao protuteža podjeli ovog ministarstva, trebalo bi doći do spajanja ministarstva kulture i sporta s obrazovanjem. Tako bi konačni broj ministarstava u Vladi FBiH ostao isti.

-Mislim ipak kako neće doći do spajanja spomenutih ministarstava, a Ministarstvo energije, rudarstva i industrije se hoće podijeliti. Pregovori o uspostavi vlasti u FBiH bit će mučni, rekao je naš sugovornik iz vrha HDZ-a BiH.

S druge strane, sarajevske stranke optužuju Čovića da ”na mala vrata” u vlast u FBiH želi uvesti SNSD Milorada Dodika, koji je vladajuća stranka u Republici Srpskoj.

Osnovni razlog zbog kojeg Čović uvjetuje formiranje Vijeća ministara uspostavom nove vlasti u FBiH je taj što njegovi partneri iz FBiH SDA i u manjoj mjeri DF nemaju puno motiva žuriti s uspostavom nove vlasti jer već sada sjede u ministarskim foteljama.

Nagađa se kako je Predrag Kurteš, ministar unutarnjih poslova u FBiH ”potpisao” za DF, tako da i Komšićeva stranka ima svoga čovjeka u platformaškoj Vladi FBiH.

– Što se nas u DF-u tiče, rekao je Suljagić, FBiH ima Vladu koja može raditi i do idućih izbora. To nije naš izbor, ali se čini kao moguć ishod s obzirom na nerealne želje nekih stranačkih lidera, rekao je nedavno drugi čovjek DF-a Emir Suljagić.

Premijer Nermin Nikšić (SDP) je, pak, izjavio kako se ni SDA ni DF-u ne žuri uspostaviti novu vlast jer u Vladi FBiH sudjeluju u punom kapacitetu, posebno SDA.

Zbog činjenice da platformaši nastavljaju s donošenjem važnih odluka, imenovanjima u nadzorne odbore, pa čak počinju priču o privatizaciji državnih kompanija, novoizabrani predsjednik FBiH Marinko Čavara je zaprijetio kako će raspustiti vladu Nermina Nikšića, iako nova još nije uspostavljena.

Ipak, činjenica da je Čavara postao predsjednik FBiH i da je Čović uvjetovao uspostavu Vijeća ministara izborom nove Vlade FBiH, drastično smanjuje manevarski prostor sarajevskim strankama.