Nedolazak na posao: Zbog isplate plaća savjetniku Ivi Miri Joviću podignuta optužnica protiv Marine Pendeš

47

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv ministra odbrane BiH Marine Pendeš koja je tereti za nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave u vrijeme dok je obavljala dužnost zamjenika ministra odbrane BiH.

Optužnica je tereti da je, obavljajući dužnost zamjenika ministra odbrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plaće i naknade, iako nije redovno dolazio na posao, niti je bio prisutan na radnom mjestu.

Kako bi se to prikrilo, Pendešova je izdala naloge svojoj sekretarici o vođenju navodnog prisustva Jovića na poslu, a provjerama je utvrđeno da on nije redovno dolazio na posao, a ostvarivao je plaće i naknade, navodi se u optužnici.

Na taj način BiH je oštećena za oko 17.000 KM, koliko je Joviću isplaćeno na ime angažmana u svojstvu savjetnika, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem osam svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo oko 70 dokaznih materijala. Optužnica će sa dokaznim materijalom biti proslijeđena Sudu BiH javlja Srna.