- oglas -

NEDALEKO OD FRANKFURTA/M: Bajkoviti gradić Rüdesheim, skriveni biser Rajne

Pročitajte i ovo

BRAK U BOSNI I HERCEGOVINI Vjenčali se u subotu, razveli već u sljedeću srijedu

 Veliki broj brakova u modernom vremenu završi se nakon nekoliko godina, a ima i onih koji bračni staž mjere...

Krivotvorine KM su u većini slučajeva loše – evo kako ih prepoznati!

 U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) u 2019. godini registrirano je ukupno 2.190 komada krivotvorenih novčanica i kovanog...

Tragedija u Göteborgu: U prometnoj nesreći poginule sestre iz BiH

 U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu ujutro oko četiri sata u Göteborgu poginule su četiri osobe...

Rüdesheim je bajkoviti gradić u njemačkoj saveznoj državi Hessen koji posjećuju turisti iz cijeloga svijeta – ne samo zbog fascinantne arhitekture, nego i vina zbog kojeg je glasovit.

Zahvaljujući odličnom položaju, u Rüdesheimu su proizvodili vino još i drevni Rimljani, a ta se tradicija nastavila do danas. Srednjovjekovni Stari grad i dijelovi utvrde, kao sto je primjerice Adlerturm, odlično su očuvani pa je prilikom posjeta ovom njemačkom gradiću lako zaboraviti na stoljeće u kojem živimo – osobito ako se popije previše vina u jednoj od autohtonih taverni s karakterističnim drvenim gredama, piše Wish.hr.

rudesheim-5U srcu Rüdesheima nalazi se čuvena uska uličica Drosselgasse. Dugačka je 144 metra i široka tek dva, ali u sezoni je jedna od najživljih na svijetu. U gužvi turista ondje se pleše, uživa u živoj glazbi i zvucima trubača od ranog jutra do ponoći. U blizini ne nedostaje niti tradicionanih restorana koji poslužuju delicije tog kraja. Od travnja do prosinca u pivnicama se za ugođaj pobrinu raznovrsni bendovi kako bi svatko mogao pronaći nešto po svojem ukusu.

Od početka desetog do ranog 19. stoljeća stara obrambena utvrda Brömserburg bila je u vlasništvu nadbiskupa Mainza. rudesheim-4U 12 stoljeću je prenamijenjena u rezidencijalni dvorac. U prošlosti se tvrđava nalazila izravno na rijeci Rajni i bila je potpuno okružena vodom. Zidovi deblji od dva metra i mastodontski stupovi uspješno su odolijevali svakom napadu. Vojvodi od Longvillea pošlo je za rukom uništiti tek jugoistični dio. Nakon sekularizacije 1803. godine, dvorac je nekoliko puta mijenjao vlasnike sve dok nije pripao Rüdesheimu 1941. Danas se ondje mogu razgledati eksponati vinskog muzeja, uključujući i spremnike za grožđe koji su stari više od stoljeća.

 

rudesheim-2Rüdesheim je odlična destinacija za sve one koji uživaju u sportu i rekreaciji. Jedna od najpopularnijih je šetnja Rheinsteigom. Staza dugačka 320 kilometara prolazi desnom stranom Rajne i povezuje Bonn, Koblenz i Wiesbaden. Staze su uglavnom uske, a ponegdje i strme, no ljubitelji prirode ih obožavaju jer se trud nagrađuje neprocjenjivim vizurama na rijeku i vinograde. Pogodne su za ambicioznije pješačenje, ali i kraće šetnje. U ponudi je i vožnja kanuom i to dijelom Rajne koji je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine zbog jedinstvene kombinacije geoloških, povijesnih, kulturnih i industrijskih razloga.

Vjerski turizam
Jedan od bisera vjerskog turizma je benediktinski samostan sv. Hildegarde u vinogradima iznad Rüdesheima. Ondje živi gostoljubiva samostanska rudesheim-1zajednica, a svakako vrijedi vidjeti i crkvu s veličanstvenim pogledom na Rajnsku dolinu. Tu je i moderna knjižara s velikim izborom knjiga, umjetnina i keramičkih predmeta, kao i vinarija s odabranim vinima, pjenušcima i likerima, te zdravim pripravcima. Drugim riječima -odmor za dušu i tijelo.

 

rudesheim-3

Goetheova kula
U Rheinstraße na obali rijeke, nalazi se Adlerturm, gotička kula sagrađena u 15. stoljeću kao dio gradske utvrde. Sa svojih 20,5 metara debelim zidovima, četiri kata i podzemnom tamnicom dostupnom samo kroz rupu u stropu, kula služi kao podsjetnik na burnija vremena. Slavni pjesnik i književnik Johann Wolfgang von Goethe često je boravio u Adlerturmu tijekom posjeta Rüdesheimu kako bi uživao u prekrasnom pogledu na Rajnu.

 

Pogled preko rijeke
Niederwalddenkmal je velebni spomenik podignut krajem 19.stoljeća prema ideji Johanna Schillinga iz Dresdena. Gotovo 38 metra visok kip simbolizira ponovnu uspostavu njemačkog carstva nakon francusko-pruskog rata. Glavna skulptura je Germania, klasična mitska ženska figura koja predstavlja Njemačku. U njenoj uzdignutoj desnoj ruci nalazi se carska kruna, a carski mač drži u lijevoj. Danas, u kontekstu Europe, takvi ponosni, gotovo ratoborni osjećaji pripadaju prošlosti, no Niederwalddenkmal je uspomena na nacionalnu povijest. Do spomenika se stiže pješice, automobilom ili sjedežnicom od Rüdesheima i Assmannshausena. Pogled s vrha na Rheinland Pfalz preko rijeke zasigurno je jedan od najljepših na svijetu, posebno u sumrak dok sunce zalazi, a također i kad se mjesec zaokruži.

Fenix-magazin/IM/Wish.hr

Najnovije vijesti

BRAK U BOSNI I HERCEGOVINI Vjenčali se u subotu, razveli već u sljedeću srijedu

 Veliki broj brakova u modernom vremenu završi se nakon nekoliko godina, a ima i onih koji bračni staž mjere...

Krivotvorine KM su u većini slučajeva loše – evo kako ih prepoznati!

 U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) u 2019. godini registrirano je ukupno 2.190 komada krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena,...

Tragedija u Göteborgu: U prometnoj nesreći poginule sestre iz BiH

 U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu ujutro oko četiri sata u Göteborgu poginule su četiri osobe čija je starost oko 20...

Epidemija koronavirusa stvara probleme njemačkim proizvođačima automobila

Epidemija koronavirusa u Kini stvara probleme BMW-u, Mercedesu i Volkswagenu. Zbog zaraze pada broj prodanih automobila. Kina je najveće tržište za njemačke proizvođače, koji...

(VIDEO) HOTELI, TERENI, AERODROM / Gradi se turistički kompleks na Vlašiću

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih privrednika Pero Gudelj počeo je radove na Vlašiću gdje će izgraditi luksuzni hotel koji će biti opremljen po najmodernijim standardima.Gudelj...

Povezane vijesti