Poveži se s nama

Društvo

Nastavnici poručuju: Djeca su nam gladna nutritivno bogate hrane!

Objavljeno

U Pino Nature Hotelu održana je panel-diskusija o pravilnoj prehrani djece kojom bi se zaustavio visok stepen pretilosti vrtićke i školske djece.

Panel je upriličen u susret 8. Dječijem sajmu koji se ove godine održava 11. i 12. novembra u dvorani Mirza Delibašić u Skenderiji pod sloganom “Imam pravo jesti zdravo”. Organizatorica panel-diskusije, predsjednica udruženja Moderno društvo, Maja Graholski istaknula je da je skup predstavnika institucija iz oblasti zdravstva i obrazovanja, škola, vrtića, Fakulteta za sport i tjelesni odgoj, udruženja nutricionista i vijeća roditelja rezultirao zaključkom da je promjena svijesti građana i roditelja, nastavnog osoblja kao i djece o pravilnoj ishrani neophodan, ali i dug, složen i multidisciplinaran proces, ali da je važno da pojedine institucije već rade na poboljšanju ishrane kroz različite projekte zbog čega se pokazala ključnim razmjena iskustava i dobrih praksi.

 

Oglas

“Ovo je tek početak zajedničkog puta koji je sigurno izazovan za sve nas, ali nam mora biti prioritet radi zdrave budućnosti naše djece. Razgovaramo o uhranjenosti kao globalnoj problematici, ali kod nas prijeti da preraste u pandemiju. Ovdje ne tražimo krivca, ne upiremo prstom u bilo koga, već želimo da nađemo zajednička rješenja i način za njihovu provedbu dok još nije kasno”, dodala je Kojundžić.

“Trenutno je gojaznost najčešći poremećaj u dječijoj dobi u evropskom regionu gdje je oko 20 posto djece prekomjerno teško, a od njih trećina je gojazna i pod povećanim rizikom od oboljevanja od insulin nezavisnog dijabetesa (tip2), hipertenzije i poteškoća sa spavanjem i psihosocijalnim problemima. Nužno je mijenjati i fiskalnu politiku jer ne može biti isti porez na duhan, kao na voće i povrće. Nutritivno bogati proizvodi bez aditiva, soli i šećera trebaju biti podržani fiskalnom politikom zemlje”, istaknula je dr. sci Aida Filipović-Hadžiomeragić iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Dodala je da bi bilo neophodno ukloniti reklame za nezdrave grickalice, sokove i slatkiše iz mikrosredina škola.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH, prim. dr Goran Čerkez istaknuo je da se do pozitivnih koraka naprijed ne može doći dok se u rješavanje problema ne uključe svi sektori počevši od zdravstva, obrazovanja do medija.

Oglas

“Važno je napraviti mapu puta i da se zna gdje je početak, a gdje kraj. Puno se radi, ali ne metodološki. Na zdravstvenom sistemu je da educira sve druge sektore o njihovoj ulozi i pomogne da se nepovoljna statistika zaustavi i preokrene, a primjeri iz drugih država su upravo pokazali da se sistemskim radom i uključenošću svih segmenata društva to može, jer mi stručnjaka imamo”, istaknuo je Čerkez i dodao da sadržaj ishrane djece utječe i na njihovo mentalno zdravlje što je podržala kolegica psihologinja Asima Bratanović navodeći primjere iz prakse.

Merima Mašić, vanjski saradnik Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, objasnila je da ministarstvo od naredne godine počinje transformaciju od kantina do školskih restorana, koja je podržana kroz projekat „SchoolFood4Change“ koji finansira EU. Cilj je motivirati, podržati i omogućiti školama da pruže obroke koji su inovativni, prijateljski prema klimi, zdravi, ukusni, bez otpada i koje odražavaju lokalni identitet.

„Znamo da ovo nije jednokratna trka nego maraton i zahtjevan proces. Ovdje nije riječ samo o hrani, već o prilikama za razvoj higijenskih vještina i stavova učenika, zdravih navika i za socijalizaciju. Promjene koje treba da napravimo možemo temeljiti na već postojećim dobrim praksama i tu je moguće dobiti podršku kroz EU socijalne projekte, ali i mentorstvo gradova koji su ih već proveli. BiH je jedna od 20 najsiromašnijih zemalja svijeta i napori koje činimo moraju ići u smjeru da svako dijete ima jedan topli obrok osiguran u školi. Na nivou Kantona Sarajevo trenutno samo 15% djece ima topli obrok. Kroz EU fondove moguće je povući sredstva kojim bi se platili topli obroci za četiri dana u sedmici, a da se jedan dan pokriva iz vlastitih budžeta. Statistike kažu da 51% djece u BiH dolazi iz siromašnih obitelji”, istaknula je Mašić.

Oglas

Profesorica Selma Karić iz Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn u Sarajevu se posebno fokusirala na siromaštvo djece istaknuvši primjer energetskih pića koja djeca donose u školu u zamjenu za obrok i piće u jednom. “Ne smijemo zaboraviti da su nam djeca gladna. Uvedite tople obroke u škole”, poručila je profesorica.

Pozitivnu praksu obroka koji se prave u centralnoj kuhinji i koji podrazumijevaju pravilnu ishranu djece vrtićke dobi prezentirala je direktorica JU Djeca Sarajeva, Ilda Bekrić.

“Usprkos nastojanjima da djeca imaju zdrav obrok, neophodna nam je veća podrška roditelja. Sve nam je teže animirati roditelje da se uključe na tematske sastanke koje organizujemo. Odaziv je oko 40%, a taj podatak dovoljno govori. Nedostaje roditeljske angažiranosti na otklanjanju uočenih izazova. Vremena se mijenjaju i uvođenje škole za roditelje prije nego dobiju djecu sve više se nameće kao potreba.”- kazala je Bekrić.

Oglas

Učesnici panela usaglasili su se da nije tačno da svaki roditelj zna šta je najbolje za djecu i da preveliko popuštanje djeci u vrsti hrane koju jedu dovodi čak i do tzv. nutricionističkog zanemarivanja. Pojedinačna istraživanja u BiH su i pokazala slabo znanje o pravilnoj ishrani i roditelja i djece.

Nevena Pandža, klinička nutricionistkinja iz SKB Mostar istaknula je da se u praksi suočava sa djecom koja zbog pretilosti imaju visok pritisak, predijabetes i probavne smetnje.

“Problem predstavljaju: nedostatak edukacije, naslijeđene obiteljske navike, velike porcije za djecu, preskakanje doručaka i agresivni marketing. Ponekad roditelji zabranjuju unos slatkiša i grickalica nadajući se da će djeca time odabrati zdrave alternative, ali to često ima suprotan učinak. Ograničavanje hrane koja je ukusna povećava žudnju i može navesti djecu da jedu kada nisu gladna, što nije rješenje. Raznolika prehrana podrazumijeva svakodnevni unos cjelovitih žitarica, voća, povrća, zdravih masti i proteinskih namirnica”, dodala je nutricionistkinja Pandža.

Oglas

Iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo istaknuli su da institucije imaju saradnju i podršku roditelja, ali da se uočavaju brojni problemi zbog činjenice da se već doneseni Pravilnik koji je trebao biti dio rješenja derogira drugim zakonima, pa besplatni obrok na kraju podrazumijeva hljeb i salamu, što je nedopustivo.

Usaglašeno je i da se ne može govoriti o pravilnoj ishrani bez tjelovježbe. Lejla Šebić, profesorica Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja poentirala je da djeca od prvog do petog razreda osnovne škole sa profesorima sporta i tjelesnog odgoja trebaju vježbati najmanje tri puta sedmično.

“Djeca su nam postala motorički nesposobna i to se najbolje vidi od prvog do petog razreda, što je pretjerana potreba roditelja za prevelikom zaštitom. Djeca se više ne penju na drvo već stoje kraj drveta. Za promjene nam nisu potrebne velike fiskulturne sale, i u nekoj učionici se može napraviti sredina za postizanje bolje posture djeteta” – dodala je Šebić.

Oglas

Tokom panela prezentirana su iskustva Osnovne škole “Vladimir Nazor” iz Zenice koja je pozitivan primjer brige o pravilnoj ishrani djece.

Na panel-diskusiji organiziranoj u susret Dječijem sajmu učestvovali su: Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Udruženje za primjenjeni nutricionizam u BiH, SKB Mostar, Save the children, SOS Dječija sela u BiH, FASTO, Osnovna škola “Vladimir Nazor” iz Zenice, Vijeće roditelja Kantona Sarajevo, Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn u Sarajevu, dm i Organix.

Podsjetimo, Dječiji sajam održat će se 11. i 12. novembra u dvorani Mirza Delibašić u Skenderiji amabasadorica sajma je Amra Džeko. Ulaza na sajam je slobodan a djecu i roditelje očekuje zabava, druženje, bogat festivalski program, pokloni i nutricionističko savjetovalište i radionice o pravilnoj prehrani.

Oglas

 

Oglas

Politika

Prvi u FBiH: Vlada ŽSB usvojila Prijedlog Proračuna ŽSB za 2024. godinu u iznosu od 356,65 milijuna KM

Objavljeno

Piše

Vlada Županije Središnja Bosna na danas održanoj sjednici usvojila je Prijedlog Proračuna Županije Središnja Bosna za 2024. godinu.

Proračun je u odnosu na ranije usvojeni Nacrt veći za 1.390.300 KM te iznosi 356.655.622 KM. U odnosu na Nacrt, najveća promjena se dogodila u Ministarstvu gospodarstva gdje je usvojeno povećanje transfera za javna komunalna poduzeća u iznosu od 870.000 KM, kao i u ministarstvu pravosuđa i uprave i to za stavku “Odjel za pružanje besplatne pravne pomoći”. Treće značajno uvećane je u okviru Ministarstva unutarnjih poslova gdje će više sredstava biti izdvojeno za rekonstrukciju zgrada policijskih stanica u Županiji Središnja Bosna.

Odobreni Prijedlog Proračuna ŽSB za 2024. godinu integrira niz razvojnih inicijativa i ključnih socijalnih mjera.

Oglas

Ministrica financija, Mirjana Plavčić, istaknula je: “Planirana su značajna sredstva za kapitalne i razvojne projekte, podršku gospodarstvu, poljoprivredi, kulturi, sportu, braniteljima i mladima. Velika ulaganja predviđena su za transfere iz područja socijalne zaštite, kao i infrastrukturna ulaganja u ključne objekte poput škola, predškolskih ustanova, policijskih stanica, zdravstvenih ustanova i pravosudnih institucija – sudova, među ostalima.”

Prijedlog proračuna za 2024. godinu predstavlja povećanje od 6,1% u odnosu na Izmjene i dopune prošlogodišnjeg Proračuna Županije Središnja Bosna.

Ova odluka čini Županiju Središnja Bosna prvom županijom u Federaciji koja je usvojila Prijedlog Proračuna za 2024. godinu, potvrđeno je riječima podrške i pohvale od strane ministara u Vladi ŽSB i premijera ŽSB.

Oglas

Na inicijativu ministrice financija ŽSB, Mirjane Plavčić, Vlada ŽSB razmotrila je informaciju o dugoročnom kreditnom zaduženju ŽSB s ciljem realizacije važnih projekata iz županijske i općinske nadležnosti. Ova informacija jednoglasno je podržana, otvarajući put daljnjoj proceduri u resornom ministarstvu.

Ured za informiranje ŽO HDZ BiH ŽSB

 

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

Nedim Sladić zvanično magistar

Objavljeno

Piše

Nedim Sladić, najpoznatiji bh. meteorolog javnosti je podijelilo divne vijesti.

Naime, Sladić je zvanično okončao magistarske studije u Velikoj Britaniji. Tim povodom oglasio se na društvenim mrežama, prenosi N1.

Jedna epoha je zaokružena.Obojena. A sad je red da uzmem pečat crvenog žiga i crvenu hemijsku olovku pa da počnem križati. Onako, ležerno i sa smješkom uz jutarnji čaj. Što ste me zvali amaterom, zvali ste me. Što ste govorili da sam na drugoj godini, govorili ste. Za razliku od nekih, svoju diplomu nisam kupio. Nego sam vrijedno radio za nju. Proradi bijes. Revolt. Tinja taj nerv godinama. Plakao, smijao se, nervirao, povlačio cijelo ljeto cjelonoćne smjene, uživao malo, žrtvovao puno toga, bio toliko puta sam da jednostavno nisam znao šta da radim. A mogao sam se zezati po UK-u i putovati da sam htio i provući se s prolaznom šesticom. Šestica je nekada veliki poraz, naročito kad znaš da možeš više. Prva si osoba na smjeru iz Bosne i Hercegovine otkako je Univerzitet u postojanju – pokaži da i zemlje koje imaju manje mogućnosti čine čuda.

Oglas

I da, ponosan da sam učio od Zapadnjaka. Koliko god mislili suprotno i tvrdili da sam se pridružio masonima i sl. Presmiješno. U Bosni i Hercegovini, definitivno, dokazano je da ti je sve oprošteno, ali uspjeh nikad i to sam apsolvirao danas za sva vremena. Zahvaljujući istim “masonima”, i njihovim prenesenim znanjem, prognozirao sam vam sve. I snijeg krajem februara 2023. godine, i rekorde u novembru 2022. godine, poplave u maju 2023, žestoke vreline ovog ljeta. To je moj patriotizam.

Od 06.12.2023. prema Zakonu o visokom obrazovanju Ujedinjenog Kraljevstva (Engleske, Velsa i Sjeverne Irske), a s registracijom mojih ocjena ovjerenih u Senatu Univerziteta u Readingu 09.11.2023. i poslanih isti dan u britanski MVP, zvanična titula je magistar nauka primjenjene meteorologije i klimatologije.
I zato, hvala ti dragi Bože i draga UK, na svemu što Bosna nažalost nije mogla pružiti. I bez obzira na sve, koliko god me šamarala Bosna, i dalje sam patriota. Bio, ostao i bit ću, napisao je Sladić.

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

U Vitezu održano savjetovanje po pitanju apliciranja na fondove Europske unije

Objavljeno

Piše

U organizaciji Općine Vitez, a na inicijativu općinskog načelnika Borisa Marjanovića jučer je u Vitezu održano savjetovanje po pitanju apliciranja na pretpristupne fondove Europske unije koji su dostupni pravnim subjektima iz Bosne i Hercegovine.

Na početku radnog dijela sastanka nazočne je pozdravio Boris Marjanović te istaknuo važnost što detaljnijeg razvijanja svijesti o spremnosti i obučenosti jedinica lokalne samouprave iz BiH da kroz projekte koje financira Europska unija unesu dodanu kvalitetu u svoje zajednice.ime voditelja savjetovanja više su govorili Božo Vukoja u ime tvrtke Uhy revident d.o.o. Mostar, Boris Pekić, partner i direktor Uhy Hrvatska te Krešimir Budiša, osnivač Uhy Hrvatska.

Na savjetovanu se razgovaralo i o prekograničnoj suradnji te cijelom procesu pripreme EU projekta, od same ideje pa to realizaciji projektnih prijedloga gdje su iskustva iz Republike Hrvatske itekako dragocjena.

Oglas

Uz načelnika Marjanovića, savjetovanju su nazočili i Renato Pejak, načelnik Općine Kreševo, te predstavnici iz Kiseljaka i Novog Travnika.

Nastavi čitati

BiH

Doktor Kenan Arnautović izabran za potpredsjednika Svjetske federacije neurohirurga

Objavljeno

Piše

Trenutno se u Cape Town-u, Južnoafričkoj republici održava 18. Svjetski kongres neurohirurgije. Doktor Kenan Arnautović osvojio je gotovo 70 posto glasova, i time je postao potpredsjednik Svjetske Federacije neurohirurga (World Federation of Neurosurgical Societies – WFNS). 

Na ovom kongresu 198 delegata iz 136 zemalja glasalo je za lidere Svjetske federacije neurohirurga, a novoizabrani predsjednik je doktor Luis Borba iz Brazila.Rođen je 1960. godine u Sarajevu. Diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao najbolji student u svojoj generaciji. Prvu specijalizaciju iz neurohirurgije završio je u Sarajevu i Hannoveru, a drugu na Univerzitetu Arkansas for Medical Sciences.

 

Oglas

Mentor mu je bio dr. Sam Al-Mefty. 1994. godine otišao na drugu specijalizaciju u Sjedinjene Američke Države. Od 2002. godine radi na Semmes-Murphey klinici i predaje neurohirurgiju na University of Tennessee u Memphisu. Aktivno objavljuje radove u prestižnim stručnim publikacijama iz neurohirurgije.Član je osam američkih profesionalnih udruženja, uključujući Američku asocijaciju neurohirurga (American Association of Neurological Surgeons). Suosnivač je i član Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS).

Dovodio je i svoje američke kolege neurohirurge u Sarajevo, i bh. bolnicama je osigurao veliki broj donacija opreme. Zahvaljujući ugledu koji uživa u SAD dogovorio je brojne obuke za bh. ljekare na američkim klinikama.

Ovdje možete pročitati intervju sa doktorom Arnautovićem za FORBES BiH.

Oglas

(https://forbes.n1info.ba)

Nastavi čitati

Društvo

U petak ne propustite “Advent u Šenkovićima”

Objavljeno

Piše

U petak, 8. prosinca, u sklopu adventskih dešavanja na području općine Novi Travnik, bit će održan advent u Šenkovićima s početkom u 18 sati.

Organizator, Stari grad Kaštel, obećava lijepo druženje uz ćaj i kuhano vino, domaće delicije, te nastupe Dječjeg zbora “Zrakice” i KUD-a “Stari hrast 2000” Novi Travnik.

Dobro došli!

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Krišto Europskoj komisiji dostavila inicijalnu verziju dokumenta Plan reformi za Bosnu i Hercegovinu

Objavljeno

Piše

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je danas povjereniku za susjedstvo i proširenje Oliveru Vahrelyiju inicijalnu radnu verziju dokumenta Plan reformi za Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj dokument je pripremilo Ad hoc tijelo Vijeća ministara BiH i sadrži četiri prioriteta, a to su: Zelena i digitalna tranzicija, Razvoj privatnog sektora i poslovnog okruženja, Razvoj i zadržavanje ljudskog kapitala i Vladavina prava.

Na temelju ovih prioriteta sačinjena je indikativna lista projekata i prioriteta, koja će se dalje razvijati u dijalogu s Europskom komisijom, do ožujka sljedeće godine, kada bi trebala biti usuglašena i finalna Reformska agenda u kojoj bi bile pobrojane sve reforme i uvjeti koji su potrebni za odobravanje sredstava i investicijskih projekata. Nakon toga će ovaj proces do okončanja voditi stalni radni tim, kojeg će naknadno u 2024. godine imenovati Vijeće ministara BiH.

Oglas

U pismu, uz koje je uručila dokument Plan reformi, predsjedateljica Krišto je istaknula kako novi Paket rasta za Zapadni Balkan otvara nove mogućnosti investiranja u bosanskohercegovačko gospodarstvo, integraciju s tržištem EU i pristup dobrobitima članstva u EU, koje su do sada bile nedostupne državama kandidatima za članstvo.

Dodala je da je pred BiH značajan izazov pripreme konačnog Plana reformi koji je važan dio Plana rasta za Zapadni Balkan. Također je istaknula kako je iznimno važno da u tom procesu zadržimo razumijevanje i podršku Europske komisije kako bismo proces proveli i uspješno završili, uz apsolutnu uključenost i potporu svih ustavno nadležnih razina vlasti u Bosni i Hercegovini.

Predsjedateljica Krišto je iskoristila prigodu i zahvalila povjereniku Varhelyiju na jučerašnjem održanom Drugom političkom forumu na visokoj razini između Bosne i Hercegovine i Europske unije u Bruxellesu, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

BiH kao Afganistan: Elvedin Pezić na društvenim mrežama objašnjava kako tući ženu, ima 350.000 pratitelja!

Objavljeno

Piše

Selimu Osmanoviću (54) iz Tuzle određen je jednomjesečni pritvor zbog pokušaja ubojstva bivše izvanbračne supruge E. M. (51), potvrđeno je za Avaz iz Tužiteljstva Tuzlanske županije.

Osmanović je 1. prosinca bivšoj supruzi zadao udarac nožem u predjelu grudnog koša u njenom stanu. Žena je prošla s lakšim ozlijedama, a Osmanović se sam prijavio policiji.

Novi slučaj femicida dogodio se i nakon brojnih upozorenja udruženja, sigurnih kuća te policijskih i drugih institucija o brojnim nasrtajima na žene žrtve nasilja u obitelji koji nerijetko završavaju ubojstvom.Samo tri dana nakon događaja u Tuzli, Elvedin Pezić, vehabija i “muslimanski influencer”, na društvenoj mreži Facebook ponovio je svoje opskurno i retrogradno tumačenje odnosa muškarca i žene.

Oglas

On svojim tumačenjem raznih životnih pitanja ljude vraća u srednji vijek te muškarce podučava na koji način trebaju tući žene, a da im na tijelu ne ostaju masnice, piše Avaz.

U svom ranijem izlaganju na TikToku Pezić je naveo: “Kad dođe udarac, onda je to odgojni udarac, ne iskazivanje srdžbe. To je udarac koji ne ostavlja trag. To je udarac koji ne ostavlja masnice. Udarac koji izbjegava lice. Taj udarac pokazuje ženi i kaže: “Vidi dokle si došla kad ne možemo riješiti problem niti razgovorom niti uskraćivanjem intime. Dovodiš me do toga da moram pribjegavati metodi udarca”, naveo je Pezić.

Svojim stavovima Pezić otvoreno poziva muškarce na nasilje nad ženama, dajući im čak opravdanje za takvo ponašanje, kao da je žena njihovo vlasništvo i nema nikakvih prava.

Oglas

Avaz se pita kada će Tužiteljstvo Županije Sarajevo reagirati u vezi s ovakvim otvorenim huškanjem na nasilje.

List podsjeća da Pezić samo na Facebooku ima oko 350.000 pratitelja koji ga nazivaju šejhom.

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

Tko je to bio hrabar da “ukrade” Sv. Nikolu malobrojnoj Zeničkoj djeci

Objavljeno

Piše

Na naš redakcijski mail stiglo je priopćenje i onako malobrojnih hrvatskih stanovnika iz Zenice, koji su razočarani jer njihova djeca neće doživjeti radost dolaska svetog Nikole i s razlogom se pitaju “Tko je ukrao svetog Nikolu u Zenici”.

Njihovu poruku prenosimo u cijelosti:

Katolička djeca i njihovi roditelji, jako su nezadovoljni i razočarani odlukom o ne dodjeli paketića za najmlađe ovoga grada. Već je tradicionalno da se paketići dodjeljuju najmlađima na Sv. Nikolu i da se obraduju, naročito malobrojna katolička djeca Grada Zenice.

Oglas

– Dosadašnjih godina, dodjela paketića je bila u organizaciji HKD Napredak, Podružnica Zenica i pet zeničkih Župa. Dodjela paketića, uz lik Sv. Nikole, je bila u Hrvatskom domu „Kralj Tomislav“ Zenica za sve zeničke Župe.

Ove godine to neće biti tako, niti će u Župama biti organiziran Sv. Nikola!? (Pst…možda i bude nakon ovog teksta) Roditelji djece su s pravom razočarani i pitaju se: „Tko je to bio hrabar da ukrade Sv. Nikolu najmlađima?!

Da ukrade osmijeh, radost, vjeru i nadu najmlađima?! Tko god da je, neka mu je na sramotu! Roditelji će kupiti svojoj djeci paketić, igračku, slatkiš, ali će ostati uskraćena za druženje, upoznavanje, igru, a toga nam u ovome vremenu najviše treba. Razočarani roditelji, sličnom mjerom će uzvratiti spomenutim organizatorima!

Oglas

Smatramo da zeničke Župe i HKD Napredak, nisu smjeli dozvoliti ovaj čin ili je ponovo na djelu neki politički utjecaj. Svakako je sraman i poražavajući čin za djecu i njihove roditelje.“

 

Pored „krađe“ Sv. Nikole, ove godine će biti „ukradene“ i Žive jaslice u župi Crkvica, čija tradicija obilježavanja prestaje! Pitamo se gdje je tome kraj?! Sjetimo se izreke: „Ako jednom narodu ukradete tradiciju, ubili ste taj narod.“ To se, upravo, ponovno dešava malobrojnim katolicima Grada Zenice.

Oglas

U potpisu: Hrvat, katolik iz Zenice

Nastavi čitati

Politika

U četvrtak 25.sjednica Vlade SBK

Objavljeno

Piše

Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj: 5/03 – pročišćeni tekst i 14/03) i člana 9. Poslovnika o radu Vlade Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj 12/16 – prečišćeni tekst),


S A Z I V A M
25. sjednicu Vlade Srednjobosanskog kantona, za četvrtak, 7. 12. 2023. godine, u 9 sati


DNEVNI RED

Oglas

1. Zapisnik sa 24. sjednice Vlade Srednjobosanskog kantona – sekretar Vlade
2. Prijedlog budžeta Srednjobosanskog kantona za 2024. godinu – Ministarstvo finansija
3. Prijedlog zakona o izvršenju Budžeta Srednjobosanskog kantona za 2024. godinu – Ministarstvo finansija
4. Finansijski plan Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK/KSB za 2024. godinu – Zavod za zdravstveno osiguranje
a) Odluka o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK/KSB za 2024. godinu
5. Pravilnik o izmjenama Pravilnika o ostvarivanju prava na novčanu pomoć za nabavku ortopedskih pomagala (saglasnost) – Kantonalna uprava za branioce
6. Prijedlog odluke o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Trnovača, općina Kiseljak – Ministarstvo privrede
7. Prijedlog odluke o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Brnjaci, općina Kiseljak – Ministarstvo privrede
8. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za adaptaciju tavanskih prostorija u MUP-u – Ministarstvo unutrašnjih poslova
9. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku televizora za kaznenu sudnicu Općinskog suda u Travniku – Ministarstvo pravosuđa i uprave
10. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku opreme za potrebe Ministarstva pravosuđa i uprave – Ministarstvo pravosuđa i uprave
11. Prijedlog odluka o izdvajanju sredstava za djecu romske nacionalnosti – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
12. Prijedlog odluka o izdvajanju sredstava za nabavku roba i usluga za potrebe škola – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
a) JU „Druga osnovna škola Bugojno“ – za nabavku računara
b) JU „Druga osnovna škola Bugojno“ – za nabavku laminata
c) OŠ Han Bila“ – za nabavku uredskih stolica
d) OŠ Han Bila“ – za rekonstrukciju igrališta
e) STŠ „Bugojno“ – za nabavku postolja za CNC mašinu
f) SŠ „Novi Travnik“ – za usluge nadzora nad gradnjom objekta škole
g) OŠ „Dubravica“ – za nabavku računarske opreme
h) MSŠ „Gimnazija Bugojno“ – za nabavku računarske opreme
i) OŠ „Dubravica“, Vitez-Preočica – za nabavku laptopa
j) OŠ „Busovača“ – za nabavku računara
k) OŠ „Kalibunar“ – za nabavku smartphona
13. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti školama za raspisivanje konkursa za popunu radnih mjesta za školsku 2023/24. godinu – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
14. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti školama za zaključivanje ugovora o djelu za obavljanje poslova upražnjenih radnih mjesta za školsku 2023/24. godinu – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
15. Prijedlog odluka o izdvajanju sredstava općinama za sufinanciranje projekata iz oblasti civilne zaštite (7x) – Kantonalna uprava za civilnu zaštitu
a) općina Kiseljak – za sanaciju klizišta u dvorištu OŠ „Kiseljak 1“
b) općini Kiseljak – za sanaciju šteta od poplava u naselju Rauševac
c) općini Kreševo – za sanaciju šteta od poplava u ulici Klanac
d) općini Gornji Vakuf – Uskoplje – za uređenje korita rijeke Bistrice
e) općini Gornji Vakuf – Uskoplje – za uređenje korita rijeke Krušćice
f) općini Vitez – za uređenje korita rijeke Kruščice
g) općini Vitez – za izgradnju AB podzide u naselju Rijeka
16. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku laptopa za potrebe Službe za zajedničke poslove – Služba za zajedničke poslove
17. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za adaptaciju i izmještanje pritvorske jedinice u Općinskom sudu u Kiseljaku – Ministarstvo pravosuđa i uprave
18. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za adaptaciju sudnice i prostorija za saslušanje maloljetnika u Općinskom sudu u Kiseljaku – Ministarstvo pravosuđa i uprave
19. Saglasnost za zaključivanje ugovora za obavljanje poslova stručnog saradnika za informacijske tehnologije – Ministarstvo privrede
20. Saglasnost za popunu upražnjenih radnih mjesta u Ministarstvu privrede – Ministarstvo privrede
21. Saglasnost za pokretanje postupka za nabavku usluga štampanja Službenih novina Srednjobosanskog kantona – Stručna služba Vlade
22. Saglasnost za nabavku roba i usluga za potrebe škola – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
a) OŠ „Travnik“, Travnik
b) Srednja tehnička škola „Bugojno“ Bugojno
23. Inicijativa za uspostavu sistema transparentnih listi čekanja u zdravstvenim ustanovama SBK/KSB – Tim za sprječavanje korupcije
24. Izvještaji o utrošku sredstava dodijeljenih za sufinansiranje projekata iz oblasti civilne zaštite (3x) – Kantonalna uprava za civilnu zaštitu
a) izvještaj Društva Crvenog križa SBK/KSB
b) izvještaj općine Gornji Vakuf – Uskoplje
c) izvještaj općine Fojnica
25. Izvještaji o radu inspekcija za prvu sjednicu u mjesecu decembar 2023. godine – Stručna služba Vlade
a) Ministarstvo unutrašnjih poslova
b) Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
c) Ministarstvo zdravstva i socijalne politike
d) Ministarstvo privrede
26. Izvještaji o realizaciji zaključaka Vlade za prvu sjednicu u mjesecu decembar 2023. godine – Stručna služba Vlade
a) Ministarstvo unutrašnjih poslova

PREMIJER KANTONA
Tahir Lendo, dipl. ing.

Oglas
Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 2 sata

Sutra otvorenje zimske turističke sezone na Jahorini: prisutni će uživati u koncertu Zdravka Čolića

Koncertom pjevača Zdravka Čolića na Jahorini će sutra zvanično biti otvorena zimska turistička sezona, piše SRNA, prenosi N1. Direktor Olimpijskog...

Politikaprije 2 sata

Prvi u FBiH: Vlada ŽSB usvojila Prijedlog Proračuna ŽSB za 2024. godinu u iznosu od 356,65 milijuna KM

Vlada Županije Središnja Bosna na danas održanoj sjednici usvojila je Prijedlog Proračuna Županije Središnja Bosna za 2024. godinu. Proračun je...

Auto-Moto svijetprije 8 sati

Zbog većeg odrona, obustavljen promet na magistralnom putu Crna Rijeka-Jajce

Zbog niskih temperatura vozače upozoravamo na moguću poledicu na kolovozu, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima...

Društvoprije 8 sati

Nedim Sladić zvanično magistar

Nedim Sladić, najpoznatiji bh. meteorolog javnosti je podijelilo divne vijesti. Naime, Sladić je zvanično okončao magistarske studije u Velikoj Britaniji....

Gospodarstvoprije 9 sati

Mladić iz BiH od nule je izgradio poslovno carstvo u Americi

Alen Kajdić, mladić iz Bosne i Hercegovine, s ocem je u SAD-u pokrenuo posao koji danas vrijedi milijune dolara. Halid...

BiHprije 9 sati

Bh. tvrtka gradi veliku tvornicu kečapa

Jedan od lidera domaće prehrambene industrije, kompanija Mladegs Pak iz Prnjavora, planira veliko širenje proizvodnje.Poznati su po svojim brendovima Bonito...

Društvoprije 9 sati

U Vitezu održano savjetovanje po pitanju apliciranja na fondove Europske unije

U organizaciji Općine Vitez, a na inicijativu općinskog načelnika Borisa Marjanovića jučer je u Vitezu održano savjetovanje po pitanju apliciranja...

Servisne informacijeprije 11 sati

Evo gdje danas možete očekivati radarske kontrole

Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton Stacionarni radari M-16.4 Bristovi M-5 Jajce (Donje Pijavice) M-5 Kalibunar, općina Travnik (kod BP INA) M-5...

Oglas
Oglas
LM